Vitboken ”Den mörka och okända historien”

I dagarna släppte regeringen vitboken om förtrycket och förföljelsen av romer och resande i Sverige under 1900-talet. När man läser deras egna berättelser inser man hur skrämmande hatiska vi människor kan vara. Under regeringens konferens med anledning av vitboken inser man också hur långt vi har kvar.

 

I vitboken har alltså ex antal romer fått berätta sina historier om hur deras liv i Sverige är men framförallt har varit. Hur man har tvingats på resande fot och inte själva valt att bo i tält och husvagnar. Det berättas om hur man fördrevs från kommuner och hur de hamnade på hyresvärdarnas svarta listor när de väl fick bosätta sig i en kommun. Detta medförde också att de inte var skrivna någonstans och häller inte fick någon skolgång etc. Det var till och med så illa att det i början av 1900-talet gick att läsa i statliga dokument att det enda som hindrade att man ”utrotade” romerna var deras svenska medborgarskap. Man skulle därför göra romernas live så pass jobbigt så att de ”frivilligt” skulle lämna Sverige. Man gick så långt att man tvångssteriliserade romer.

När man sedan kan läsa om Diana Nyman i diverse olika medier, hon var inbjuden av regeringen att delta i konferensen om vitboken. Man kan läsa om hur hon blev tillbakavisad från att äta sin frukostbuffé i matsalen tillsammans med övriga gäster. Trots att hon visade upp sin rumsnyckel, och personalen dubbelkollade att hon verkligen bodde på hotellet, så fick hon inte äta frukostbuffén. Hon blev istället hänvisad till att ta en kopp kaffe i lobbyn som enda alternativ. Då funderar man över hur långt vi kommit i Sverige idag?

Nu ska det också nämnas att i vitboken är det romernas version som framkommer men jag tror tyvärr att den versionen inte är allt för långt bort från sanningen. Jag tycker det är bra att detta ämne tas upp till diskussion och förhoppningsvis fortsätter dessa diskussioner och vi tar lärdom av det hela. Vi har ett parti som växer sig starkare och starkare i Sverige idag, vad händer om dem växer sig ännu större och och får ännu mer att säga till om i riksdag och kanske i värsta fall som en del av en framtida regering, skrämmande tanke!

cropped-image.jpg Ta hand om er! // Simon

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s