Jag blir bara så ledsen…

Jag har haft en underbar dag, med underbart väder och tillbringat den med min son. Vi har haft det helt fantastiskt! Men på något sätt känns det helt fel att skriva och berätta om det just idag. Söndagen den 30:e mars 2014 blev en svart dag i svensk fotbollshistoria, en sorgens dag. En dag som hade alla förutsättningar till att bli en underbar premiäromgång med toppmatch och grymt väder, kunde ha blivit en riktig fotbollsfest, så blev det inte. – Alla tankar går givetvis till familj och anhöriga till den fotbollssupporter som idag blev offer för fotbollsvåldet och senare avled, en tragedi.

svart

Det har skrivits spaltmeter i ämnet bara idag. Erik Niva skriver att det är fotbollens fel (läs här). Jag håller inte med. Eller jo, på ett sätt. Vissa fotbollssupportrar använder namnet på sin klubb som ett ”armé-namn” och en anledning till att få slåss. Men om det är fotbollens fel, då skulle fotbollen behöva upphöra för att komma till rätta med våldet.

Nej, jag tycker snarare att det är samhällets fel. Våldet blir värre för varje dag som går, varje dag kan man läsa om nya skottlossningar osv. Våldet har eskalerat och är ett samhällsproblem! Att våldet också är en del av fotbollen, supporterkulturen över lag, det är än mer tragiskt. Att man ska bli nedslagen, och idag till och med dödad, för att man är på väg till en fotbollsmatch i sitt lags färger, i fel lags färger enligt andra!

Min son hade en djurgårds-tröja på sig idag, jag tog av honom den. Inte för att jag inte längre håller på djurgården utan för att man uppenbarligen ska behöva vara rädd för att visa vilket lag man håller på! Efter idag ska det mycket till om jag i framtiden går på en fotbollsmatch, än mindre med min son och absolut aldrig någonsin i djurgårdens färger. Detta är tragiskt då det mest underbara som finns på en fotbollsmatch/hockeymatch är att se en fullsatt arena i djurgårdsfärger! Ni som håller på andra klubbar säger säkerligen samma sak om ert lags färger, det är inte  just djurgårdens färger som är det viktiga idag.

Stefan Alfelt har också skrivit en artikel om detta (läs här), en artikel som jag tycker tar upp problematiken på ett mycket bra sätt.

Att känna tillhörighet till en klubb innebär idag mer att HATA de andra lagen än att ÄLSKA sitt eget! Lyssna på ramsorna, det flesta är hatiska. Vart tog kärleken till ”sin klubb” vägen? Självklart gäller detta bara en liten del av alla supportrar en klubb har, men det är dem som förstör! Och vad jag förstod så är den mannen som blev bragd om livet idag ”bara en vanlig supporter”, en fyrabarnsfar!

Det som gläder mig idag (känns svårt att skriva den meningen just nu) är att man i de flesta flöden på sociala medier ser kommentarer från alla personer, oavsett klubbtillhörighet och att alla för en gång skull står enade mot våldet, man kan hoppas att denna svarta dag alla fall leder till en förändring!

Simon Nyman

En reaktion på ”Jag blir bara så ledsen…

  1. Pingback: vårt rättsväsende mår inte bra | Simon Nyman

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s