Skrällar, regler och en ”good guy”

Min första ”riktiga” krönika här på speedway24 kommer ju givetvis handla om gårdagens SGP. Det är framförallt två händelser som jag fastnade för igår, utöver att vi bjöds på en bra tävling tillslut. I början tyckte jag att det var lite sövande att titta på. Få omkörningar, få spårval etc. Men ju längre tävlingen led desto bättre speedway blev det och fantastiska omkörningar kom i var och vartannat heat! Sen kom regnet och med det lite följa-john speedway, men jag blev helt klar förvånad över hur snabbt banan repade sig efter skuren och stort beröm till organisationen som valde att skippa den sladdpausen, hade den ägt rum enligt schemat hade vi nog haft en helt annan utgång av detta GP och en avslutning med enbart följa-john speedway som följd, nu slapp vi det!

En av sakerna jag reagerade starkt mot igår var heat 15. Darcy är helt avhängd efter någon form av maskinstrul (eller trodde han bara att det var tidig målflagg igen, lika som i heat 4? J), Greg är i solklar ledning medan Nicki och Miedzinski fightas om 2:a platsen när sistnämnde på eget grepp går om kull i första böj på sista varvet. Jag utgår från att domaren rödflaggade heatet med anledning av att Miedzinski låg farligt till på banan för att kunna genomföra en målgång i full fart och givetvis ska man tänka på säkerheten först. Sen kommer dilemmat vad gäller reglerna. Vad jag förstår nu i efterhand finns det ingen möjlighet att frysa ett heat i internationella tävlingar, vilket hade varit helt självklart i elitserien! I mitt tycke är hela situationen en skandal av flera anledningar.

För det första är det fruktansvärt korkat att FIM och SVEMO (och övriga nationella förbund?) kör med olika regler på sina tävlingar/matcher. För det andra innebar det i detta specifika fall att en förare som egentligen hade brutit heatet men, som tur var, rullade vidare fick en andra chans. EN ANDRA CHANS!? Jag menar, det är inte hobbynivå vi pratar om! Rödflaggen kom när Greg som ledare var i sista böj och resultatet bakom honom var givetvis också helt klart! Nej, om det är så att man inte får frysa hit i internationella tävlingar är det nog dags att se över den regeln nu, om inte annat för den förvirringen det skapar bland oss som tittar!

För det andra blir det en parodi på allt ihop när kommentator och expertkommentator inte häller kan reglerna. När de sitter och pratar om att detta bör vara ett fryst heat, att resultatet bör gälla. Jag ser det som grundläggande, framförallt som expertkommentator, att kunna reglerna som gäller för tävlingen i fråga när du sätter dig ner för att kommentera densamma! Micke, som annars gör det väldigt bra, får helt enkelt hem och plugga lite.

Nu finns det säkert många av er som läser denna och hävdar att ”så här är det i många sporter” och absolut är det så. Hockeyn som tillexempel kör med touch ising i NHL men inte internationellt. Skillnaden är att speedway inte är en lika stor sport, speedway är en förhållandevis liten sport och vi behöver inte en publik som blir konfunderad över reglerna, en publik som måste veta att det är olika regler internationellt kontra vad som gäller i Sverige. Speedwayen behöver en tydlighet, en enkelhet som gör att förstagångspubliken anser att det är lätt att förstå vad reglerna säger. Det ska inte ens vara något de ska behöva fundera kring, de ska bara kunna titta på speedway, njuta av vår underbara sport och förhoppningsvis få ett intresse för sporten! Tveksamheter kring regler från kommentator håll, vilket grundar sig i olika regler i olika sammanhang, är därför en enligt mig inte acceptabelt!

Sen kan vi väl förvisso vända på det hela och säga att just i detta enskilda fall var det tur att reglerna var som de var, för vi fick se ett helt grymt sista varv av Darcy i omstarten av heat 15. Tur också att de 2 extra poäng Darcy nu fick, utifrån att reglerna är som de är internationellt, inte nämnvärt påverkade resultatet för kvällen.

Den andra händelsen som jag starkt reagerade på var när Nicki körde rakt in i Iversens bakhjul, kraschade och blev utesluten från heat 11. Nicki, som förövigt är en av de förare jag ogillar mest i GP cirkusen, hade en tuff kväll och var märkbart irriterad på allt och alla redan i början av tävlingen. Jag har svårt att tro att jag var ensam om att vänta på en mindre skandalscen när han klev in i depån igen efter kraschen. Jag menar, Nicki är Nicki och hur kraschen än har gått till är han ALDRIG skyldig! Han svär åt alla, skriker åt domaren och kallar honom allt som oftast för idiot eller liknande. Han brukar dessutom gå fram till föraren som har ”kört omkull honom” och skälla ut den föraren efter noter. Något liknande satt jag och väntade på nu, men det kom aldrig! Nicki kollar in i kameran och säger ”i’m OK” och gör tummen upp, och det är allt!? Snacka om att jag blev chockad i positiv bemärkelse! Jag tyckte mig se en mer positiv attityd hos honom redan i Auckland men detta hade jag aldrig trott! Han växte helt klart i mina ögon i den stunden även om han i övrigt var kvällens största besvikelse rent resultatmässigt, då jag som ni vet ansåg honom som en spelvärd segrare. Sen växte han ytterligare ett par snäpp i mina ögon när han i heat 15 (omstarten) hade en tuff fight med Darcy i 3 varv och detta utan att en enda gång försöka stänga Darcy på ett fult, farligt eller regelvidrigt sätt! Har Nicki gått och blivit Mr. Good Guy och i så fall, kommer det påverka hans resultat i positiv eller negativ riktning?

Mina tips inför kvällen igår var inte direkt lysande men jag prickade alla fall in Hampel i final, Iversen och Holder motsvarade mina förväntningar även om de inte tog sig sista steget till final vilket jag skräll-tippade. Greg visade, precis som jag sa, att man aldrig kan räkna bort honom, vilken gubbe alltså, han är bara helt underbar! Kaszprszak nämnde jag inte ens då jag trodde han skulle köra bra, nå semi och stanna där, grym prestation och stort grattis till honom och hans första GP-seger. Ward gick väl nästa så bra som oddsen tydde på inför tävlingen även om jag ändå anser honom för ojämn för att ha så låga odds på en seger. Dagens skräll för mig var helt klart ”AJ” som helt plötsligt hittade bra fart på banan och en och annan riktigt bra start också. Lindgren var ungefär som jag trodde, han saknar matcher i kroppen jämfört med konkurrenterna. 5 poäng tycker jag dock är i underkant av vad han borde kunna ta.

Det om detta, överlag en riktigt bra tävling! Nu hoppas jag bara att vi kan få lite tydligare regler, experter som kan tala om för oss tittare vad som gäller i olika tävlingar och att Nicki blir sig själv igen. Det är ändå någon form av hat-kärlek jag känner för honom och han ska inte vara Mr. Good Guy, vem ska jag då sitta och störa mig på? Hoppas att ni, lika som jag, i övrigt njöt av ett underhållande GP.

Må väl // Simon Nyman

2 reaktioner på ”Skrällar, regler och en ”good guy”

  1. Pingback: Tai är grym men Nicki stal showen! | Simon Nyman

  2. Pingback: Krönika, SpeedwayGP och det som hör till | Simon Nyman

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s