Vi är alla apor

Inför kvällens champions league match mellan Bayern München och Real Madrid gick jag in på fotbollskanalen.se för att läsa lite inför matchen. Jag fastnade dock i en helt annan artikel om en banankampanj.

Ni som hängt med senaste dagarna vet förmodligen att en banan kastades in från läktaren mot Barcelonas Dani Alves här om dagen. Alves som i sin tur plockade upp bananen och åt upp den skapade per omgående en storm på sociala medier under ”#weareallmonkeys” som har blivit en fantastisk anti-rasismkampanj! Artikeln jag nu fastnade i ”avslöjar” nu att detta var välplanerat av Neymar och Alves och vart vill jag då komma med detta?

Jag läser artikeln (du hittar den här) och känner någon form av negativ underton från skribenten, som att han är besviken över att det var planerat, som att det helt plötsligt inte betyder lika mycket för honom. Jag vet inte om han verkligen känner så eller om det bara är jag som får den känslan av att läsa det hela?

Dock blir det tydligt när man läser kommentarer till artikeln att vissa tycker det är skandal att det var planerat, att man där igenom hänger ut Villa Real som syndabock i en planerad kampanj. Jag vet inte, men är man då inte ganska kortsynt? Jag punktar upp några motiveringar:

  • ”Supporten” kastade faktiskt in bananen, en helt klart rasistisk handling
  • Villa Real har stängt av ”supportern” på livstid
  • Det planerade var att äta nästa inkastade banan. Tid, plats och ”inkastare” var inte planerat
  • Ingen skugga kan falla över Villa Real, ALLA lag har några idioter till supportrar!

Utifrån detta skulle vi kunna hamna i en diskussion hur vida laget/klubben ska straffas för att några idioter beter sig illa och samtidigt kallar sig för supportrar till den klubben. Det är dock en debatt jag avstod när jag skrev om fotbollsvåldet och det är en debatt jag avstår nu.

Det jag däremot vill säga är att jag, till skillnad från vissa av kommentarerna till artikeln, bara blir än mer imponerad över Alves handling när det kommer fram att han och Neymar dessutom hade planerat det hela. Ännu mer imponerad blir jag när det fick den genomslagskraft det faktiskt har fått och det visar verkligen på hur uddlös en hatisk handling blir när den bemöts med självdistans och ironi i stället för vrede. Resultatet blev ett hån mot ”rasistsvinet” istället för att det blev, som det med all säkerhet var tänkt, ett rasistiskt hån mot Dani Alves.

Dani Alves gick senare ut på twitter och tackade personen i fråga för bananen, den gav honom energi att orka med 2 extra löpningar längs kanten varav den ena senare mynnade ut i mål! Klockrent uttalande enligt mig! :) Sen kan man givetvis ifrågasätta hur vida det är smart att äta en banan inkastad av en okänd rasist. Att idioter finns är bevisat sedan länge och tanken slog alla fall mig att bananen lika gärna skulle kunna har varit förgiftad, nu verkar det som tur är inte ha varit så. Bara det är ju dock skrämmande, att en sådan tanke far genom mitt huvud, det visar på att alla fall jag är villig att tro att en idiot är kapabel till att göra precis vilken typ av handling som helst, skrämmande som sagt!

For iväg lite från ämnet nu men för att avsluta detta så vill jag hylla dessa två fotbollsspelare och deras rådgivare för en briljant idé att hantera den utbredda rasismen inom, kanske framförallt, spansk fotboll på detta sätt genom att stämma in under hashtagarna nedan och säga – Det räcker nu!!

  • #weareallmonkeys
  • #viärallaapor
  • #notoracism
  • #nejtillrasism

Förövrigt blev Bayern nyss krossade hemma mot Real, hur häftigt vore det inte med Real Madrid mot Atletico Madrid i Campions League final? Man måste ju faktiskt hålla på Atletico imorgon!

 

// Simon Nyamn

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s