Taktik, löner och par-speedway

Nu, i skrivande stund, har precis årets första omgång av elitserien avslutats. Till att börja med är det fantastiskt att samtliga 4 matcher kunde avgöras trots dåligt väder och överhängande risk för regn, eloge till samtliga arrangerande arenor! Första omgången visade också på hur oerhört viktig hemmabanan kommer att vara i år.

Största skrällen måste därför varit Vargarnas bortaseger mot Piraterna. Men med en 5:a i Bjarne som tar 3 poäng samtidigt som Greg kör ganska svagt, då håller det inte eftersom man är ganska svag på övriga positioner utanför de tre topparna.

Piggarna visar att man har ett oerhört jämnt lag som troligen kan slå alla på hemmaplan. Man vinner trots att topparna underpresterar!

Smederna körde över Västervik totalt på hemmaplan där ”PK” imponerar med endast en tappad poäng samtidigt som ”KK” är en besvikelse med endast 5 poäng på 4 heat, den såg alla fall inte jag komma med den form han visat i början av säsongen.

TV-matchen var Dackarna mot Indianerna, jag såg den och helt klart vann Dackarna rättvist men man måste också lida en del med Indianerna som tappade både Bjerre och Lindbäck innan dagens match och fick sedan Pepe skadad under matchen. Båda Pepes heat ”kom” när man låg under med 4 poäng och man kunde således bara ersätta honom med en reserv.

Trots dessa skador vill jag dock hävda att Indianerna hade kunnat vinna denna match med hjälp av två saker. Det första är Par-Speedway. Kolla på heat 7 (tror jag det var). Iversen och Woodward har 5-1 läge ut ur första böj med Nicki tätt bakom Iversen. Iversen visar i heatet både sin styrka och svaghet. Hans styrka är att han är oerhört snabb! Hans svaghet är att han enbart kör för sin egen skull! Han hade utan större problem kunnat slå av lite och stänga Nicki in i andra böj och låta Woodward runda dem båda för att sedan par-köra. Nu valde Iversen istället att bara dra ifrån vilket resulterade i att Nicki kunde gå under Woodward och spräcka 5-1:an.

Tyvärr tycker jag att detta är allt mer vanligt i dagens seriespeedway och varför har det då blivit så? Jag var inne på det lite i min senaste krönika, förarna av idag har ingen lagkänsla! Självklart ska jag inte dra alla över en kam men generellt sett är det så, man kör för sin egen skull, för sitt eget snitt, för sin egen lön! Sen skriver man nått fint uttalande på sociala medier efteråt om att man hade en bra kväll men att det ändå känns tråkigt för att laget förlorade! Årets största lögn om du frågar mig!

Jag använder Iversen som exempel eftersom han visade på dålig par-åkning i heat 7. Klart han är nöjd efter ikväll, han har tjänat bra pengar! Är han missnöjd så är det för att han tog stryk av Nicki i 14:e och dessutom tappade 2:an på mållinjen efter en tabbe i sista böj! Givetvis är han också besviken över att han torskade mot Nicki igen i heat 15! Men överlag, han är nöjd med sin kväll! Laget förlorade men det har han redan glömt, i morgon är en ny dag, en ny match med ett annat lag, i helgen är det par-VM (då tillsammans med Nicki) och efter det är det ligaspeedway i Polen. Fatta att lagledarna i speedway har ett tufft jobb att få sina förare att agera som ett lag, att ställa upp för varandra!

Varför är det då så svårt att par-köra? Till viss del har jag redan nämnt det ovan. Sen har vi också bekymret med poängbaserad lön. Vi fortsätter med Indianerna som exempel. Låt säga att Fredrik skulle köra tufft, till och med fult och sätta Iversen i staketet i nästa GP. 3 dagar senare ska de köra tillsammans i Indianerna. Låt säga att de två då tar starten likt Iversen och Woodward idag. Hur troligt är det då att Iversen är bered att slå av och bromsa upp en motståndare för Fredriks skull, för lagets skull, när han samtidigt riskerar att kanske tappa 3 betalda poäng till en eller kanske till och med ingen?

Tänk er in i situationen! Skulle du vara beredd att offra 15-20 tusen kronor för en förare som 3 dagar tidigare satte dig i planket? Nu vill jag också förtydliga att detta bara var ett exempel eftersom jag vet att vissa läsare alltid enbart söker fel i det jag skriver, men exemplet förklarar en hel del om hur svårt det är att få fix-stjärnor, egoister, att köra som ett lag! Jag tror att den klubb som vågar riskera att betala lön till en förare trots att han tar 0 poäng är den klubb som kommer bli ledande inom svensk speedway.

Som klubb vet du vilket snitt föraren hade förgående år, du vet vilken lön du är beredd att betala den föraren per poäng. Utifrån de två premisserna tror jag på att ge förarna en fast lön per match istället för poängbaserad lön. Vissa matcher kanske föraren underpresterar och får betalt ändå, andra matcher kanske föraren överpresterar och får även då samma summa, det är ju därför en förare har ett visst snitt! Jag tror att man skulle vinna mycket i paråkning och lagsammanhållning genom att förändra lönerna på det sättet.

Indianernas andra problem idag, eller stora misstag skulle jag vilja kalla det. Det är det taktiska från lagledarna och i detta fall Dalle. Nu var jag förvisso inte på plats och hörde snacket, men inför heat 13 skulle instruktionerna ha varit solklara! Nu var föraren dessutom Fredrik Lindgren, lagkapten, den om någon som bör ha varit involverad i det taktiska snacket.

Som lagledare för Indianerna skulle jag ha varit tydlig till förarna inför heatet. Givetvis, kör för seger och poängövertag i heatet, inget snack om den saken! Självklart kan det vara svårt att i 5-1 läge släppa förbi en motståndare utan att riskera att tappa mer! Men OM scenariot uppkommer att man leder med 4-2 ska man som förare veta om att DET är ett bättre resultat än att försöka köra ikapp och om för ett 5-1 resultat! Förarna SKA ha den informationen före de åker ut på banan i heat 13.

Nu körde Fredrik om sin kille vid ställning 4-2 och resultatet BLEV således 5-1 (fantastiskt fin speedway dock). Då kunde man helt plötsligt bara ersätta en skadad Pepe med reserver i heat 14, reserver som redan underpresterat i matchen! Hade Fredrik istället legat kvar som 3:a i heat 13, vilket hade gett 4-2, då hade underläget varit 6 poäng inför heat 14 och man kunde då ha ersatt Pepe med Lindgren i heat 14 vilket hade varit avsevärt mycket bättre.

Chansen för 5-1 följt av minst 4-2 för poäng i matchen hade varit väldigt mycket större med två top-förare i heat 14 än att som nu, ställa upp med en reserv och med Iversen på den, för kvällen, omöjliga ytterbanan och då försöka ta ikapp ”endast” 4 poäng på sista två heaten. Risken för poäng tapp och förlorad match redan i heat 14 kändes överhängande redan innan heat 14 med förutsättningarna som nu blev!

Nu vet jag som sagt inte hur snacket gick inför heat 13. Kanske att Dalle informerade Fredrik om läget, jag vet inte. En förare är ju inte jättesugen på att ligga 3:a och inte försöka köra om den framför, ännu mindre när den omkörningen innebär 2+1 och säkerligen drygt 10 000kr extra i lönekuvertet. Återigen, det är inte lätt att vara lagledare i Speedway, dock tycker jag att heat 13 är en STOR taktiskt miss av Dalle i grund och botten! Men självklart ska också tilläggas att det är lättare att inte vara involverad och tänka taktiskt än att göra det i stridens hetta. Samtidigt är en lagledare anställd för att just kunna fatta taktiska beslut i stridens hetta, den är en lagledares jobb!

Ja, som ni märker finns det en hel del man kan förändra inom Speedwayen. Jag tror det är ett måste att se över både lönesystem och snittsystem om man ska han någon form av chans att bygga ett lag med bra sammanhållning och offervilja för varandra och för laget.

Förändringar är svåra att driva igenom, men ska vi utveckla vår sport, få till bättre laganda, få tillbaka publiken, få klubbarnas ekonomi att må bättre. Ja, då tror jag att en hel del förändringar nödvändiga!

Avslutningsvis tycker jag det är fantastiskt roligt att säsongen är igång i Sverige!

Precis som vanligt är det helt OK att kommentera/diskutera min krönika i anslutning till densamma på enderafacebook.com/Speedway24 eller Twitter.com @Speedway24SE. Använder ni twitter kan ni även tagga mig,@SimonNyman18, för störst chans till svar.

Må väl! // Simon Nyman

 

Foto: Hulk Foto | Roger Hultgren

4 reaktioner på ”Taktik, löner och par-speedway

  1. Pingback: Grattis Elit Vetlanda till SM-Guldet | Simon Nyman

  2. Pingback: 4, 3, 2, 0 – ett bra system? | ny krönika på Speedway24.se | Simon Nyman

  3. Pingback: Elitseriepremiär i speedway | Ny krönika | Simon Nyman

  4. Pingback: Vad ska man med en lagledare till? | Krönika | Speedway | Simon Nyman

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s