I huvudet på en treåring

Charlie är hos mig nu och vad underbart det är, vad frustrerande det kan vara! Han är 3 år, blir 4 i augusti. En underbar tid, en krävande tid!

Man funderar på vad som händer i huvudet på en treåring under en dag. När man lever med Charlie inser man också vikten av att lyssna. Jag inser vikten av att gå och lägga sig i tid, i tid för att hinna lyssna.

För det är då, när man ligger i sängen i lugn och ro, det är då han verkligen pratar. Det är då han tänker. Det är då han funderar, frågar, får svar, funderar igen och frågar igen.

Det är då, när man ligger där i sängen i lugn och ro, det är då som han bearbetar.  Bearbetar dagens händelser. Pratar om dem och frågar. Bearbetar igen och frågar igen. Går vidare i dagens händelseförlopp och bearbetar nästa händelse, frågar och funderar.

Det är även då, när man ligger där i sängen i lugn och ro som han berättar. Berättar vad som verkligen hänt på dagis idag. Det är då han berättar vad som varit roligt idag och vad som varit tråkigt. Det är då man får reda på om någon varit dum, om han har varit dum och även varför.

Jag inser vikten av att ge honom den tiden. Jag inser vikten av att ge mig den tiden. Den tiden är då han utvecklas. Den tiden är då han växer. Den tiden är då han mognar. Den tiden är då våra band blir starkare. Den tiden är då vi bygger en far och son relation som kommer vara.

Jag inser att ger jag honom inte den tiden nu, tiden att fundera, fråga, prata och berätta. Ger jag honom inte den tiden nu, att lära sig att vara öppen i allt som händer.

Om jag inte ger honom den tiden nu, hur ska jag då kunna förvänta mig att få den tiden senare? Hur ska jag då kunna förvänta mig att han ska vara öppen om saker när han är tonåring? Hur ska jag då kunna förvänta mig att han vet att Pappa alltid finns där för honom?

Därför har jag bestämt mig nu, jag har förvisso alltid gjort det hittills, men jag har bestämt mig nu. Jag ska ge honom den tiden varje kväll! Så långt fram i tiden han vill, hur gammal han än är, så ska jag ge honom den tiden!

För mig innebär det att jag alltid nattar Charlie. För mig innebär det att när vi pratat klart ligger jag kvar tills han somnat. För mig innebär det att ibland bara bita mig i läppen och lyssna utan att avbryta. För mig innebär det att jag ibland MÅSTE avbryta. För mig innebär det att hålla en struktur i kvällsrutinerna så att vi hinner med detta så ofta det bara går. Självklart kommer kvällar när han somnar framför TVn, igår kväll var en sådan kväll. De kvällarna bygger nått annat, det bygger minnen. Minnen att se tillbaka på.

För mig innebär det att bygga ett förtroende. För mig innebär det att bygga en grund för framtiden. För mig innebär det att ge mig och Charlie förutsättningarna, ge oss förutsättningarna till att ha en bra relation även när han blir äldre.

Givetvis finns inga garantier för framtiden. Men jag tror att ger jag honom detta. Ger jag honom tiden att bearbeta, fråga och berätta. Om jag ger honom den tiden så växer han mentalt varje dag. Då växer vår relation varje dag. Då växer vårt ömsesidiga förtroende varje dag. Då växer vi, både Charlie och jag, som människor varje dag.

Ger man inte sitt barn den här tiden, då får man häller aldrig riktigt veta vad som finns i huvudet på sitt barn…

Må väl och ta hand om er och era barn, de är det mest värdefulla ni har! // Simon Nyman

 


Charlie Nyman, jag älskar dig av hela mitt hjärta! Jag är ingen felfri pappa, långt ifrån! Men jag kommer alltid göra allt med målet inställt på att det ska vara för ditt bästa, alltid! Om du någon gång i framtiden får egna barn, först då kommer du förstå hur mycket jag älskar dig. Först då kommer du förstå varför jag talar om det för dig flera gånger om dagen. Kärleken till sitt barn går inte att förklara, man måste uppleva den för att förstå.


 

Precis som vanligt, det är fritt fram att dela detta vidare. Knapparna finns som vanligt här nedan! - Sharing is Caring

 

En reaktion på ”I huvudet på en treåring

  1. Pingback: Charlie ska sluta med napp | Simon Nyman

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s