Dags för ett nytt GP

Jag sitter här och funderar lite inför kvällens GP från Tammerfors, Finland. Årets första GP på en tillfälligt uppbyggd bana. Årets första GP i Norden och kanske årets första GP med en svensk på prispallen? Andra tankar som passerar huvudet är, kommer banan hålla? Vem vinner? Vem passar banan bäst och så vidare. Jag tänkte gå igenom detta nu med ca 30 minuter kvar till start! Ja, 30 minuter, Finland är en timme före oss och tävlingen startar 19:00 lokal tid, med andra ord 18:00 hos oss här i Sverige!

Om vi börjar med det jag också nämnde först, en tillfälligt uppbyggd bana, på en arena, kommer den hålla? Jag hoppas verkligen det! Man har faktiskt lagt banan redan i november så den har legat i nu ca ett halvår, vädret har varit med arrangörerna senaste dagarna så jag tror banan kommer att vara fin. Personligen älskar jag dessa tillfälliga banor! Arenakänslan är något som jag tycker lyfter sporten ett par nivåer extra och det känns faktiskt alltid speciellt att komma till dessa banor, det blir en speciell stämning, en helt annan volym, en rysning genom kroppen. Ja, det brukar vara riktigt bra event på dessa arenor och jag både tror och hoppas att Tammerfors kommer bli minst lika bra som de andra!

Andra saker jag ser som fördelar med dessa storstadsevent är livet runt en GP-tävling. När man är på ett GP i en storstad finns det oftast många olika hotell att välja på, bra hotell med bra mat. Hotell med gym och relax och man kan välja ett hotell som ligger bra till utifrån hur man vill ha sin uppladdning inför ett GP. För det är ju faktiskt så att en GP-helg innehåller ganska mycket dötid som det gäller att använda på ett bra sätt. Från att träningen är slut någonstans mellan 19 och 21 på fredag kvällen till dess att man beger sig ut mot banan ett par timmar före start på lördagen, i stort sett ett dygn, så underlättar det om det finns saker att göra. Att ligga på ett hotell i småländska skogarna eller för den delen utanför Vojens i Danmark. Ja, då kan dagen fram till tävlingen lätt bli lite långsammare. Inget ont om dessa banor, 2 fantastiska banor rent speedwaymässigt men som sagt, det är inte lika lätt att få dagen fram till tävling att gå. Något givetvis alla förare gör olika också och det är inte det jag ska gå in på nu. Bara en liten förklaring till varför jag gillar storstadseventen!

Hur kommer det då gå ikväll? Ja, det känns faktiskt riktigt svårt att tippa och jag tror det kommer vara många om det! Banan är stor, 400 meter med långa rakor och ganska snäva kurvor. Det kommer vara hög hastighet redan in i första böj och som vanligt kommer starten bli väldigt viktig.

Förare som brukar vara riktigt snabba på stora banor är ju bland annat Hampel och Iversen. Greg visade senast hur bra han fortfarande är och han brukar dessutom ofta vara högt uppe på nya banor. Nicki har visat sämre form ett tag, framförallt varit långsam från tejpen, rykten säger dock nu att han fått tillbaka sina motorer från service och att det känns som farten finns där igen. Smolinski visade senast att hans seger i Auckland faktiskt inte bara var en engångsgrej, nu är det stor bana igen vilket borde kunna passa långbaneåkaren Smolinski bra. Någon som dessutom borde kunna bli farlig ikväll med det resonemanget är ju Kylmäkorpi som faktiskt är en ännu bättre långbaneförare – ska han bli Sveriges (fast för dagen tävlandes för Finland) förste man på en GP-pall i år? Ja, varför inte? Dock tycker jag han ofta i Elitserien brukar börja kvällarna bra för att sedan avsluta sämre, vi får se hur långt det räcker för honom ikväll men jag tror helt klart att banan passar honom!

Våra två svenskar tror jag inte häller ikväll kommer ha någon större framgång. Förvisso motbevisade Lindgren mig i Auckland och nu senast var det AJ som motbevisade mig. AJ har visat extrem dålig form sedan semifinalplatsen senast och är dessutom lite blåslagen efter tisdagens krasch signerad vår andre svensk, tisdagens kamikaze-förare Lindgren. AJ är väl annars den av de 2 som brukar köra bäst på stora banor och är det något som talar för honom ikväll är det väl hans möjlighet att berätta inför tävlingen att han har ont någonstans. Något han ofta gör och troligen är det så att får han göra det tar han bort lite press från sig själv inför tävlingen och han presterar sedan bättre. Så vem vet, får han tillfälle att beklaga sig lite över någon krämpa så kanske AJ blir farlig ikväll!

Givetvis är också både Holder och Ward med i snacket om en finalplats ikväll och även Woffinden börjar hitta farten de senaste veckorna. Som ni märker, namnen börjar bli många. Tar vi då och tittar snabbt på tabellen förstår vi också varför det känns som att det är många om det! Kasprzak leder 11 poäng före Nicki, Kazprzak har dock blivit tvungen att stå över dagens tävling på grund av skada. Från Nicki som är 2:a är det 3 poäng ner till Ward som är 7:a och där mellan finns Holder, Hampel, Smolinski och Hancock, ALLA på samma poäng!

Så, hur slutar då kvällen? Som jag sa tidigare känns det helt omöjligt att tippa men om jag ska göra ett försök så tror jag det slutar så här.

  1. Iversen
  2. Hampel
  3. Holder
  4. Woffinden

 

30 minuter kvar till start. Nu hoppas vi på en kväll där vi får njuta av mycket fin speedway. Ville du ställa frågor direkt till mig eller har andra förslag på kvällens final-4:a så kommentera gärna precis som vanligt.Facebook.com/Speedway24 eller Twitter.com @Speedway24SE och givetvis @SimonNyman18 för att nå mig direkt!

 

Må väl // Simon Nyman

En reaktion på ”Dags för ett nytt GP

  1. Pingback: Mina tankar inför kvällens GP | Nytt på Speedway24 | Simon Nyman

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s