Tillfälliga banor och rolig speedway

Lördagens GP hade alla förutsättningar till att bli bra! En helt ny ort för ett GP. Ett mer eller mindre utsålt event! En tight tabell med extremt många potentiella vinnare! Jag såg fram mot GPt i Tammerfors med förhoppningen att propaganda-speedwayen vi sett i det 2 första GP:na skulle fortsätta! Det var min förhoppning, det var vad jag trodde, det var vad jag väntade mig. Det var INTE vad vi fick!

Som sagt, alla förutsättningarna fanns där men hela eventet blev ett långt sömnpiller, med betoning på långt! Vad var det då som felade? Var det arenan? Publiken? Banan? Arrangemanget?

Personligen tycker jag arenan var häftig och skulle kunna bli en riktigt bra speedway-arena! Det var i stort sett utsålt så publiken fanns där! Banan var lång och snabb, bjöd på extremt få omkörningar men faktiskt, ganska många heat var ändå intressanta! Jag vet att många av er har haft extrem mycket invändningar mot banan, att den inte bjöd på bra speedway! Och jag kan till viss del hålla med! Jag kan hålla med om att Ole Olssen efter att ha byggt SÅ många banor borde veta att kurvorna måste vara bredare än rakorna! Utrymmet fanns där, varför utnyttjade man inte det när man byggde banan? I övrigt vill jag inte påstå att speedwayen var dålig med anledning av att det var en tillfällig bana, den byggdes för 6 månader sedan och höll absolut måttet. Designen dock, proportionen mellan raksträckor och kurvor, det var illa byggt men så kunde lika gärna en permanent bana vara uppbyggd!

Nej, den stora besvikelsen var faktiskt arrangemanget. Det var inget tempo mellan heaten! Det blev långsamt och utdraget, det blev ett riktigt sömnpiller! När man då inte häller får se omkörningar så blir det riktigt sövande att se på. Dock tror jag att hade arrangemanget runt omkring varit bättre, då hade man också uppskattat speedwayen mer. Och här kommer vi till en punkt jag inte förstår, inte på något sätt KAN förstå.

BSI är en stor organisation som nu har arrangerat GP-serien i många år. Varje gång man kommer till en ny arena/stad/land där det inte arrangerats GP förut så blir det samma sak. Samma bristande arrangemang, samma sömnpiller till tävling. Med den organisation som åker runt och fixar dessa event vet jag att det finns mycket kompetent personal. Personal som sliter häcken av sig för att få hela arrangemanget att bli bra! Men sen gör man den stora tabben, man använder lokal personal på alla uppgifter som rör banan!? I Tammerfors fick vi nu se en vattenbilsförare vattna sönder banan totalt, inte i första sladdpausen när det fortfarande var sol, men i tredje pausen när solen i stort sett gått ner, noll koll helt enkelt. Sen har vi en starter/flaggansvarig som flaggar av ett heat ett varv för tidigt som ett annat exempel. Jag menar, det är GP vi pratar om!

Ska världens bästa förare slåss om att bli världsmästare, då lär väl också världens bästa banpersonal följa med och sköta alla event! Det kan väl ändå inte vara så svårt att ha med sig sina egna förare för vattenbil/traktor, ha med sig sin egna starter etc etc. Nej, vi åker till Finland och bygger upp en tillfällig bana i en stad som ALDRIG arrangerat något större än JVM 1995, sen tar vi lokal ”personal” till att sköta vårt arrangemang, det borde bli bra! Ja, jag funderar faktiskt om det är så de tänker på BSI.

Så för min del, fortsätt gärna med tillfälliga banor för stämningen inne på en arena är oftast helt magisk! Men snälla, se till att ni har professionell personal hela vägen från domare till vattenbilsförare och ”målflaggare”. Låt sedan några förare eller före detta förare vara med vid ritandet av de tillfälliga banorna. Ole kan sina materialblandningar, inget snack om det, men för trånga ingångar i svängarna börjar jag tröttna lite på.

Nu hade vi dock en tävling med ytterligare en ny segrare och ännu fler nya förare på pallen. Vi har en tabell som är jämnare än någonsin förr. Vi har en serie där i stort sett alla har potential att vinna en tävling och vi har en lång säsong framför oss med spännande tävlingar med ovissa slutresultat! Näst upp är Prag och där brukar det vara bra tempo mellan heaten så vi får hoppas på en lite roligare underhållning i TV-soffan. Där mellan har vi givetvis Best Pairs i Eskilstuna på fredag och en del ligaspeedway också! Passa på att besök något evenemang för allt är så sjukt mycket roligare på plats än i just TV-soffan!

Idag släpptes även TV-bråket lös igen, jag tänker låta det sjunka in lite sedan kommer det säkerligen en krönika i ämnet!

Tills nästa gång, må väl och njut av mycket speedway! // Simon Nyman

En reaktion på ”Tillfälliga banor och rolig speedway

  1. Pingback: TV-bråk, krönikor och spännande väder | en helt vanlig måndag! | Simon Nyman

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s