TV-bråket – en utdragen story

Ja, igår var det så dags för en ny runda i TV-bråket. En runda som dock inte leder någon vart då klubbarna (ESS) lämnat ett slutgiltigt förslag som SVEMO inte accepterade. Man skickar istället två (!!) motförslag med utgångsdatum 30 juni åter till ESS. Vad som står i dessa förslag framgår inte men klart är alla fall att ESS och SVEMO fortsatt står långt ifrån varandra i detta.

Som bakgrund till hela fighten har vi en fördelning av 3 miljoner kronor i TV-pengar där SVEMO idag tar 77% och ESS får dela på 23%. Det gamla avtalet innebär alltså att SVEMO får 2 310 000 kr och klubbarna får 690 000 kr som sedan ska fördelas på 8 klubbar vilket innebär att varje klubb får den fantastiskt betydande summan på 86 250 kr. Jag har svårt att se logiken!?

Jag vet som sagt inte vad som står i dessa avtal som skickas fram och tillbaka men min personliga åsikt är att vi skulle kunna vända på siffrorna och ingen skulle tycka att den fördelningen skulle ha varit märklig (förutom SVEMO då såklart). Med andra ord skulle SVEMO få 20% (600 000kr) och ESS 80% eller snarare 10%/klubb (300 000kr). Förbundet skulle fortfarande få dubbelt så mycket pengar som varje enskild klubb. Hade detta varit dealen från allra första början hade ingen ens funderat över om det hade varit missgynnsamt för SVEMO!

Nu har vi dock en annan bakgrund där SVEMO lyckats få till ett sjukt avtal från början och givetvis är det aldrig lätt att släppa ifrån sig en stadigt kommande inkomst. Nu fick jag förmånen att ha en debatt på twitter med CMOREs Björn Oldeen och jag fick absolut en del intressanta svar. Svar som absolut går att använda till fördel för SVEMO vilket han givetvis gjorde som står på SVEMOS sida i debatten. Dock anser jag att många av dessa argument snarare talar mot SVEMO då allt faller tillbaka på att man utan sin del av TV-pengarna inte längre skulle gå runt ekonomiskt.

Jag ställde bland annat en fråga om hur SVEMOS verksamhet gick runt före TV-pengarna kom in i bilden. Björn svarade då att speedwaysektionen tidigare har finansierats av övriga sektioner inom SVEMO. Vidare försökte jag få fram hur fördelningen är mellan klubbar och förbund i fotboll och hockey, det hade han tyvärr inget svar på men däremot ansåg han att man inte kunde jämföra de olika idrotterna då pengarna är så mycket större i fotboll/hockey. Jag å andra sidan tycker nog att en procentuell fördelning är det mest jämförbara man kan ha oavsett beloppets storlek, eller tänker jag galet då? Jag skulle för övrigt tippa på att fördelningen i Hockey och fotboll är ca 98% till klubbarna och 2% till förbundet, detta är dock bara rena gissningar från min sida och ska inte tas på för stort allvar.

Vidare var det SVEMOS behov av pengarna för att kunna finansiera landslagscoacher och ungdomslandslag och det slutliga argumentet blev sedan ungefär så här: det handlar om ca 60 000kr/klubb och år, är det ens värt att bråka om? Efter det enades vi dock om att det är fel att en ungdomsförare i motocross via sin licensavgift ska stå för speedway-anställdas löner! Ganska logiskt men jag tycker det är ganska långt bort från sakfrågan också!

Jag ska försöka bryta ner detta lite grann nu. Till att börja med har alltså speedwaysektionen inom SVEMO aldrig gått runt på egen hand. Självklart har det varit fel att andra sektioner har fått stå för speedwayens kostnader och givetvis passar det då SVEMO bara att få drygt 2 miljoner årligen i TV-pengar som helt plötsligt kan täcka speedwayens kostnader. Jag anser dock att allt detta är en helt annan debatt! Sakfrågan är ju faktiskt ”vart ska tv-pengarna hamna och varför”.

Där anser jag att klubbarna står för matcherna, det är klubbarna som levererar produkten och utan klubbarna blir det inget att sända på TV. Om klubbarna får en vettig del av TV-intäkterna kan vi också succesivt åter höja värdet på vår liga, vi når troligen aldrig mer statusen vi hade på 2000-talet men vi kanske kan komma lite närmare? En liga som har högre status innebär givetvis möjligheter till bättre tv-avtal vilket i sin tur ger mer pengar till både förbund och klubbar. Högre status skulle också kunna innebära titelsponsor för ligan – se där, en intäkt för SVEMO kanske?

Men detta går ju inte att genomföra, det handlar ju faktiskt om SVEMOS KOSTNADER och att övriga sektioner skulle behöva stå för dem om TV-avtalet fördelas om till en RÄTTVIS nivå! Att det på sikt skulle kunna innebära en bättre ekonomi för alla parter, det missar man! Sen frågar jag mig, Vilket företag som redovisar minusresultat kan bara fortsätta att köra på och räkna med att någon annan löser utgifterna man har, utgifter som är alldeles för stora!?

Hur vi än vände och vred på vårt samtal handlade det om SVEMOS kostnader i grund och botten och det är för mig en helt annan debatt! Förvisso en viktig debatt, men den har inte med fördelningen av TV-pengar att göra! Och när sedan detta argument kommer, inte bara en gång, utan två: -det handlar om ca 60 000kr/klubb och år, är det ens värt att bråka om? -Ja, då börjar alla fall jag bli riktigt orolig!

Endera är det bara ett sett att försöka komma ur debatten när argumenten inte längre håller. Eller så börjar det lukta illa nu. Dels verkar han sitta på mer information än vad som kommer ut till oss ”vanliga” när han menar att skillnaden i SVEMOS och ESS förslag skulle vara 60 000 kr/klubb. ”Bara” 60 000kr när vi kunde se att varje enskild klubb per idag får 86 250kr. Vi pratar alltså om en summa som ”BARA” är 70% av pengarna man  får idag.

Ryktena har gjort gällande att Svemos föregående förslag var en 50/50 fördelning vilket skulle innebära att 8 klubbar ska dela på 1,5 miljoner kronor, alltså få 187 500kr var. Förvisso drygt 100% upp från dagens siffror, men om det nu handlar om 60 000 kr/klubb skulle alltså motförslaget från ESS troligen vara 250 000kr/klubb, med andra ord 2 miljoner till ESS och 1 miljon till SVEMO. En fördelning som jag tycker verkar väldigt rimlig, jag tycker till och med att SVEMO fortfarande får bra betalt då!

Men i sammanhanget innebär 60 000 kr/klubb att gå ner 25% från sitt bud och det måste fortfarande anses som en ansenlig summa pengar, en stor skillnad i bud! Att då komma med argumentet -det handlar om ca 60 000kr/klubb och år, är det ens värt att bråka om? ja, det känns som man vill få det att låta som en struntsumma – vilket det faktiskt inte är! Vet han något som vi vanliga inte vet? Finns det andra saker mellan SVEMO och CMORE? Saker som kanske inte ens klubbarna vet? Har CMORE en avbetalning till SVEMO – Att CMORE går dåligt är ju vida känt! Ja, spekulera kan man göra hur länge som helst men då går vi återigen bort från debatten så vi stoppar spuklationerna här.

Nu återstår att se, kommer ESS ha stake nog att porta CMORE på ”hea” ikväll. Kommer SVEMO få kalla fötter och göra ytterligare ett drag innan CMORE i så fall blir portade. Att hålla CMORE portade till 30:e juni kommer inte fungerar så vad SVEMO tänkte på när de satte det datumet kan man fundera på? Det enda vi kan vara säkra på är att det börjar bli smutsigt, riktigt smutsigt! Och tyvärr drabbar det hela speedwayen som sport och det tjänar varken ESS eller SVEMO på!

Personligen hoppas jag på en lösning snarast, så att man sedan kan ta nästa debatt och nästa och nästa. För det finns mycket saker som denna TV-debatt fått fram i rampljuset, saker som dragits in i TV-debatten som inte hör dit, saker som ändå är viktiga och kräver lösningar de med! Debatter som är viktiga för svensk speedways framtid och överlevnad!

Men framförallt vill jag personligen få se speedway ikväll trots att jag inte är nära någon arena! ;) Och Björn, tack för en vettig diskussion på twitter igår. Alltid lika trevligt när man kan ha en saklig diskussion trots meningsskiljaktigheter, något som verkligen inte går med alla människor!

Vill Ni diskutera detta med mig kan Ni, precis som vanligt, kommentera under länken till artikeln påfacebook.com/Speedway24 alternativt via twitter.com @Speedway24SE och för att vara säkra på att jag ser det Ni skriver så taggar Ni givetvis mig @SimonNyman18 när Ni skriver på twitter! 

Nu ser vi fram mot en rolig elitserieomgång ikväll och hoppas på att vädrets makter är på vår sida på samtliga arenor! / Simon Nyman

En reaktion på ”TV-bråket – en utdragen story

  1. Pingback: Ny krönika i ämnet ”TV-debatten” | Simon Nyman

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s