Vad krävs för att köra i landslaget?

Imorgon är det final i Speedway Best Pairs Cup i Eskilstuna. En tävlingserie som i år har fått ett stor genomslag med mycket högre status och dessutom väldigt bra speedway! Jag hoppas verkligen att man bygger vidare på konceptet och bygger ut serien till än fler tävlingar till kommande år! Bra par-speedway är ändå en av det mest njutningsbara typerna av speedway enligt mig.

Diskussionerna har dock gått varma sedan Sverige presenterade sitt lag, Peter Karlssons vara eller icke vara i landslaget! Och personligen är jag lite kluven i frågan! Nu ska vi först nämna att frågan dyker upp på grund av att Antonio är skadad, Fredrik har tackat nej och Andreas har väl också underpresterat även om han är kvar i laget.

I min bok är det dock helt rätt att ta med PK i laget till tävlingen för jag är av åsikten att i landslaget ska de bästa förarna köra! Många har lyft Oliver Berntsson som ett alternativ. En ung kille i sitt livs form men frågan kvarstår, är han en av Sveriges 3 bästa förare tillgängliga just nu?

Ja, kanske, och i så fall ska han vara med. Diskussionerna har dock mer handlat om att han ska vara med för att han är ung och lovande och dessutom kört bra. Att vara med i landslaget bara för att man är ung tycker jag dock är helt fel och lika fel tycker jag det är att hävda att man inte ska vara med bara för att man är gammal! Det är elit-idrott vi pratar om och åldern spelar ingen roll då, det enda som betyder något då är hur bra du är!

När diskussionerna då handlar om att ha med PK eller Vispen håller jag på PK alla dagar i veckan, framför allt med tanke på att tävlingen är i Eskilstuna, en bana där han kört fantastiskt bra i år! Vispen har också kört bra på smedstadion och båda ligger över 2 i snitt. Vi måste då ändå väga in att PK kört som heatledare medans Vispen kört som reserv.

Dock är detta en tävling där vi har tre förare med var av 2 ska köra som ordinarie. I det läget har vi valt Peter Ljung som 3:e man och där är jag mer tveksam. Peter är absolut en bra kille och han kan föra med sig en hel del positivt till lagsammanhållningen, något som också är viktigt i ett lag. Dock har vi nu med oss PK, en enormt bra ”lagkapten”, en kille som också kan supporta sina lagkompisar och i det läget skulle jag gärna se att Peter Ljung petades till förmån för Vispen.

Sen vet jag att de tänkta förarna blir tillfrågade redan före säsongen startar och att det är ganska mycket prispengar inblandat och som givetvis fördelas på förarna i fråga. Om detta sedans ställer till problem vet jag inte men givetvis, ju fler förare man har använt sig av, ju fler ska vara med och dela på kakan, säkerligen något som tyvärr tas med i beräkningen också.

Jag har även sett vissa som hävdat att vi borde satsa ungt med anledning av att vi redan är borträknade från topplaceringarna totalt. Även här tycker jag argumentet faller då det fortfarande är landslaget vi pratar om, där ska de bästa köra. Dessutom är det ganska stora skillnader i pengar mellan varje placering i totaltabellen och där är det givetvis viktigt att hamna så högt upp som möjligt oavsett om man har chans att nå toppen eller ej.

Hade jag valt lag helt fritt med de förutsättningar som nu är, då hade jag kört med AJ och PK som ordinarie och haft med Vispen som reserv. Nu är det givetvis stor skillnad på att köra ”VM” och elitserien och om PK håller på den nivån återstår att se, dock tas laget ut på prestation och där tycker jag PK är värd sin plats i laget! Bästa lag, oavsett ålder, ska köra!

Hoppas vi ses på en solig arena imorgon och att vi bjuds på en underbar par-speedway! Vill ni diskutera detta med mig vet ni hur ni gör vid det här laget.

Facebook.com/Speedway24
Twitter.com @Speedway24SE
Twitter.com @SimonNyman18

Må väl och njut av en härligt somrig helg! // Simon Nyman

En reaktion på ”Vad krävs för att köra i landslaget?

  1. Pingback: Prestation eller ålder | vad styr en landslagsuttagning? | Simon Nyman

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s