Svensk speedways blötaste kväll?

Tanken ikväll var att skriva lite om kvällens omgång i elitserien i speedway med fokus på TV-matchen som jag hade tänkt att se. Dock blev det ganska svårt nu när regnet visade sig över samtliga 4 arenor och hela omgången blev inställd! Att regn är synonymt med Speedway och tisdagar i Sverige är i sig ingen nyhet, men att samtliga matcher ställs in i en omgång, ja det har alla fall inte jag varit med om någon gång förut!

I mitt tycke är det faktiskt lite tråkigt att speedwayen ska behöva vara så extremt väderberoende som den faktiskt är. an hade en dröm när speedwayen var stor i Sverige för drygt 10 år sedan. Den växte för varje år och dålig ekonomi fanns inte då. Det vara alla fall inget man pratade om. Man pratade snarare om att bygga arenor och tak för att ta bort regnmatcherna.

Speedwayen i Sverige är tyvärr inte i närheten av så stor, men nog vore det ganska bra om speedwaybanorna låg under tak. Dels för vädret, eller framförallt för vädret skull, men förstå också vilken stämning det skulle bli inne på dessa arenor.  Vilken ljudnivå! Tyvärr lär detta för alltid bara vara en dröm från min sida av hur svensk speedway skulle kunna utvecklas. Den är dock för liten, för fattig – det kommer aldrig hända!

Nu återstår bara att hitta nya datum för samtliga matcher denna omgång, något som kan komma att bli problematiskt. Kanske vore det bättre att flytta hela omgång 5 till en dag senare i år? Endera veckan efter den schemalagda sista omgången, eller varför inte en måndag eller onsdag om ett par månader, då har alla lag gott om tid att lösa sina förare?

Att flytta samtliga omgångar en vecka framåt är givetvis en lockande tanke, dock inget som praktiskt skulle gå att genomföra. Många förare har redan sina resor bokade dagen efter elitseriematcherna och hamnar man då på en match i Hallstavik istället för i tex Västervik så är det ganska stor skillnad i hur man reser vidare under onsdagen.

Så, istället för en kväll med speedway fick jag nu möjligheten att se SVTs dokumentär ”Bronshjältarna” och även ett nytt avsnitt av Experiment Ensam. Det första gav konstant rysningar och det andra är mer humor samtidigt som det får en att tänka till. Jag skrev mer om detta och min kväll här på gymmet i ett eget inlägg så ni som bara gillar Speedway inte ska behöva läsa allt övrigt tråkigt! :)

Må väl // Simon Nyman – Sharing is Caring

2 reaktioner på ”Svensk speedways blötaste kväll?

 1. Jag tycker med det vore en dröm att bygga alla arenor inomhus. Det borde vara mer än just en dröm, min fråga är snarare. Har svensk speedway råd att INTE bygga in alla arenor på sikt?

  Varje år tappar vi mer och mer publik. Min åsikt är att speedway är en så pass bra sport att man borde kunna ha 3-4000 i publiksnitt. Minst. Det kommer man aldrig uppnå om man bara har kortsiktiga mål. Då kommer vissa klubbar (inklusive mitt kära Vargarna) harva runt på 1500 i publik varje match. Med förarnas löner går inte detta ihop. Snart blir det som i England där man sällan har över 1000 i publiken.

  Om man skulle bygga in arenorna skulle man kunna jobba för en mer långsiktig lösning produkt. Folk skulle veta att det ALLTID blir match och därför inte tvekar på att faktiskt åka till arenan vid minsta lilla regnskvätt. Alla lag skulle kunna preparera banorna mycket bättre, alltid samma förutsättningar att göra en bra säker bana som inbjuder till bra racing. Ingen klubb kan då ha ett skäl till en dålig bana.

  Jag tror personligen att man skulle kunna bygga upp sporten på ett mer seriöst och långsiktigt då. Och faktiskt attrahera mer publik och på sikt få en bättre ekonomi.

  Men jag är inte dummare än att jag förstår att ingen klubb i dagsläget har någon ekonomisk möjlighet till att bygga in sin bana, alternativt bygga en helt ny bana inomhus. Om detta ska kunna bli verklighet måste klubbarna hitta finansiering på olika sätt. Finns det möjlighet för klubbar att ta förmånliga lån från kommuner? Finansering via sponsorer? Om en klubb skulle bygga in sin bana tror jag fler skulle hänga på. Jag hoppas detta sker innan sporten dör helt.

  Gilla

  • Mycket intressant tanke!

   Kan man bygga någon form av multiarena där speedwaybanan konstant kan ligga samtidigt som det kan vara andra evenemang? För att vara fler som finansierar tänker jag?

   Dela gärna med dina vänner så vi kan få mer input i frågan, alltid intressant med andras tankar och funderingar!

   Tack för din kommentar!

   Gilla

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s