Elitserien omgång 6 och metanolpodd – bra tisdag

Igår kväll lyssnade jag på första halvan av metanolpodd och idag han jag med andra halvan (lyssna här). Som vanligt berörs många intressanta ämnen och att få höra Björn Oldeens syn på olika saker var riktigt intressant!

Björn berörde givetvis debatten mellan förbundet och klubbarna vad gäller TV-avtalet. I stridens hetta stod jag helt klart på klubbarnas sida, nu är jag lite mer neutral i frågan. Jag anser fortfarande att klubbarna gör rätt som kräver större delen av kakan då jag anser att det är klubbarna som betalar förarna och det är förarna som gör matchen intressant och därmed gör det intressant att TV-sändas. Jag tycker fortfarande också att procentsatsen är det enda rimliga sättet att jämföra fördelningen av TV-pengar mellan olika idrotter. Dock trodde jag aldrig att det skulle gå så långt som att Speedwayen bryter sig ur SVEMO och med ännu mer inblick i det hela så tycker jag det är helt fel väg att gå. Jag är med andra ord kluven i frågan och håller med Björn i vissa saker men dock inte i andra.

2014-05-29 17.59.15Vidare var det också roligt att man berörd frågan om tak och arenor i svensk speedway och att liknelsen med hockey snabbt dök upp, något jag också jämfört med i diverse debatter i frågan och det är väl den punkten jag fått starkast motreaktioner på. Nu fick jag alla fall höra att en till person tänker i mina banor :)

När man sedan pratar om hur man som speaker kan presentera heaten på ett bättre sätt så tycker jag verkligen att björn slår huvudet på spiken! Helt rätt tanke att ge lite mer information till publiken om startbanor, poängskillnader och förutsättningar inför heatet. Lite mer som om man ser det på TV, eller alla fall som det BORDE vara när man ser speedway på TV :) Helt klart rätt väg att gå för att få dit mer publik till matcherna, det handlar om att utveckla konceptet elitseriematch, utveckla produkten, göra den mer intressant och lättare att följa och förstå! Kanske inte för oss inbitna men för ny publik. Det är dem vi ska attrahera och få kvar, få dem att återkomma på fler matcher! Hela den diskussionen anser jag är oerhört intressant och viktig att prata mer om!

Man berör även snittet igen och jag tycker så här. Behåll snittet och även ett vettigt golvsnitt men slopa taksnittet. Precis som de säger i programmet så kan ju en ung förare ha en drömsäsong och stanna på 2.0 i snitt, långt över sitt ingångssnitt. Detta är ju inget som gynnar honom till året efter, han kan faktiskt till och med stå utan styrning året efter om ingen vågar tro att han ska kunna prestera efter sitt snitt. Hade taket varit borta skulle samma förare definitivt vara attraktiv året efter!

 

 

Vi går över till dagens omgång av elitserien i Speedway, en rolig omgång att analysera både under omgången och så här i efterhand. Och framför allt, vilken kontrast i väder mot förra veckan! :)

Piraterna – Rospiggarna 45 – 45

TV-matchen som jag själv satt i solen på altanen och såg. En match med väldigt få omkörningar men ändå grymt spännande. Riktigt imponerad av Rospiggarna som tog ledningen och såg oslagbara ut till en början. Men än mer imponerad av Piraterna som efter 3-3 i första heatet låg under hela matchen men avslutade med 2 raka 5-1:or signerad Hancock och Ward och Ward stod nog för matchens heat när han i heat 14 gick från en av de sämsta starter jag någonsin sett till att köra om båda Piggarna till en 5-1:a och detta är dessutom 2 av få omkörningar på hela kvällen. Det är också intressant när man kikar på poängfördelningen när Piraterna tar 36 av 45 poäng på 3 förare och 2 förare kör 0. Holder dessutom bara 4 poäng.  Rospiggarna å sin sida tar 5, 5, 6, 6, 7, 8, 8…

I Piraterna tycker jag Hancock och Ward gör vad som förväntas av dem med sina snitt, en plump var och max i övrigt är inget att säga nått om! Holder tar bara 4 poäng vilket är klart underkänt! Tur då för honom att Bjarne bara tappar 2 pinnar och kör långt över förväntningarna, riktigt bra! Sundström som reserv tycker jag man kan kräva mer än 5 poäng av och övriga 2 svenskar kör 0, inget att säfa om egentligen även om 0 aldrig kan vara godkänt! Stefan Andersson Skill – Klockrena toppningar i heat 8 och 9. Helt rätt att direkt sätta in Linus igen i heat 12 efter sin heatseger i det 11:e, tyvärr föll den inte väl ut och där borde Stefan varit aktiv och toppat in Darcy istället för Holder direkt efter i heat 13, kan tyvärr ha kostat matchen! 3 bra beslut och ett dåligt ger ändå godkänd insats!

I rospiggarna finns det inte mycket att säga, alla tar poäng! Kanske att walasek som reserv bör ta mer poäng och nog förväntar jag mig även mer än 8 på 5 heat från Jonssons sida. Man tappar 8 poängs ledning till oavgjort i sista 2 heaten vilken ger en negativ klang men egentlig – kryss borta mot piraterna tror jag man hade tagit alla dagar i veckan om man fått frågan innan match!

Västervik – Vargarna 48 – 42

Såg inte matchen men oj vad viktig Kasprzak är för Västervik. Åter i laget och tappar bara 1 poäng. Starkt också av laget att ta sig samman när man har haft ledningen hela matchen men tappar till 39-39 med 2 heat kvar. Tar sig i kragen och går ut och avgör matchen! Detta också med 0 poäng efter 4 omgångar, riktigt bra! I övrigt tycker jag inte poängen talar för att någon förare varken stuckit ut eller underpresterat, lite lite poäng på vissa men så finns där ändå en heatseger, bra laginsats helt enkelt.

Hos vargarna förvånas jag mest över Vaculik som blandar och ger, 5 poäng av honom är inte godkänt, det kostade matchen tror jag! /+1 på Pontus Aspgren som ordinarie tycker jag ska lyftas fram som positivt och att Billy Forsberg kör in 5 poäng och en heatseger är faktiskt imponerande! Vilken nytändning han måste ha i sin comeback! Peter Jansson hade egentligen bara en möjlighet att toppa (heat 12) och så här i efterhand kan det verka som kyligt och givetvis rätt att inte ta den utan låta Aspgren och Kildemand köra eftersom dom tog en 5-1:a! Dock bör nämnas att Kildemand hade kört 0,2 fram dit och man hade Laguta som kört 0,3,3. Borde nog ändå ha varit en toppning kan jag tycka men jag var inte på plats och resultatet i heatet blev bra så med facit i hand var beslutet helt rätt!

Elit Vetlanda – Dackarna 64-26

Vilken kross!! Är det så här bra Vetlanda egentligen är!? Vad kan man säga? 9 poäng på Thorsell är riktigt bra och 10+3 på THJ lär vara glädjande men hela laget har ju presterat, man kan inte säga annat!

Dackarna finns ingen förare som får godkänt och att är uppgivet i paus kan man förstå. Dock gå ut efter paus och förlora samtliga 5 heat med 5:1… njae, det är INTE ok!

Ikaros Smederna – Indianerna 50-40

Att smederna skulle bli starka på hemma plan var väl egentligen ingen skräll och att R/R för Pepe var säsmta tänkbara för Indianerna sa jag också redan i söndags. Laguta verkar ha imponerat stort i Smederna och ska ha + i kanten kan jag tycka, viktigt också för smederna att Mikkel Michelssen börjar ta poäng! Underkänt i Smederna får nog bara Zorro som bara tar 2 poäng, det är för dåligt som heat-ledare och dessutom på hemmaplan.

I indianerna är det väl egentligen Fredrik som underpresterar med 5 poäng på 5 heat, lite för ojämnt av en förare som siktar på toppen av GP-tabellen! Reserverna tog alla fall 6 poäng tillsammans denna gången och alla var inte gratis poäng så ett litet steg framåt där, men man är fortfarande alldeles för svaga på reserven för att vara en kandidat om det högre positionerna! 4 poäng på Anton får ses som godkänt i comebacken. Jag räknar med att han blir bättre och bättre för varje match han får köra nu, att handen blir starkare och starkare för varje dag som går! Matchen idag förlorades givetvis på Pepes skada – det har indianerna rätt att skylla på ikväll tycker jag! 5 poäng togs på hans heat och jag utgår från att Pepe hade kört in minst 10poäng om han varit frisk, där har vi skillnaden mellan oavgjort och förlust.

Jag hade som sagt hellre sett att man hade kört med ett annat lag utan R/R då man kan bli SÅ mycket starkare på reserven. Jag vet inte vilka möjligheter Dalle hade med så kort varsel så ingen belastning på honom. Men är Pepe borta nästa vecka också så vill jag se Dalle ta ut följande lag:

  1. Lindgren
  2. Lindbäck
  3. Bjerre
  4. Swiderski
  5. Iversen
  6. Woodward
  7. Andersson

Jag har ju förespråkat denna uppställning  även som en markering mot Pepe tidigare då jag tycker han har betett sig illa. Nu är han dock skadad så jag hoppas innerligen att Dalle ställer detta laget på banan nästa vecka såvida inte Pepe är hel igen då. Utan att ha sett matchen tycker jag ändå det verkar som att Dalle kämpat på och gjort försök med toppningar och så vidare så denna veckan ska jag absolut inte beskylla Dalle för någon förlust!

Detta blev långt, hoppas ni orkat läsa allt! :) Må väl och sov gott! // Simon Nyman – Sharing is Caring

 

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s