Hur bör man agera som coach? | ny krönika

10406429_10154253209615710_1391868893558860937_nJag var ute och spelade golf idag, det gick fruktansvärt dåligt men det var ett skönt väder. Vi gick och pratade om fotbolls-VM i allmänhet, Hollands skräll mot Spanien bland annat men också Italiens 2-1 seger mot England. Vad hände med Spanien? Varför har England så svårt i stora mästerskap? Bara helt allmänt snack helt enkelt.

Jag åkte hem och som det är nu i fotbolls-VM tider så satte jag på fotbollen på TV:n direkt, jag tycker det är ganska skönt att ha den på i bakgrunden. Sedan satte jag mig i soffan och kikade lite på speedwayen från Polen på iPaden. Tyvärr gjorde jag det, för jag hörde inte hela sammanhanget på SVT:s uppsnack, men jag hörde Erik Hamréns svar, ett svar jag anser vara väldigt intressant!

Jag hade faktiskt inte tänkt gå in mer på ämnet coach, laguttagningar etc. Ni som läst mina krönikor tidigare vet att jag efter en Indianmatch borta mot vargarna ansåg att Dalle borde petat Pepe till matchen efter.

Jag radade även upp ett lag jag tyckte han borde ställa på banan istället (se bild). Nu gjorde han inte det men jag hoppas han tog ett ordentligt snack med Pepe, hans beteende i Norrköping när han vägrade låta sig bli intoppad är enligt mig helt oacceptabelt! Man kör som ett lag och man gör det sin coach säger till en att göra! Blir du ombedd att gå in och köra ett extra heat så gör du det, blir du ombedd att kliva åt sidan, jag då gör du ju det. Konstigare än så kan det inte vara.Screenshot 2014-05-28 17.23.09

Nu är Pepe skadad och till slut får jag se det lag jag önskade Dalle skulle ha ställt på banan för ett par matcher sedan. Det finns ett par skillnader och det är dels att Dalle använder Max där jag hade Andersson. Jag trodde faktiskt att juniorregeln fanns kvar så det var en miss från min sida helt klart, helt rätt av Dalle att ta ut den bästa föraren i det läget trots att den andra är junior. Det andra är att Dalle valt en annan inbördes ordning på 1-5 och även där tycker jag att Dalles val är bra! Nu är jag enormt spänd på att se vad Indianerna kan leverera när Dalle tagit ut det här laget!

Men ja, det var inte det här jag skulle skriva om men det här är ändå på något sätt bakgrunden. När jag ansåg att man skulle peta Pepe på grund av hans beteende i Norrköping fick jag en massiv kritik och starka mothugg. ”Man kan inte peta Pepe” ”Pepe är lagets stjärna, honom petar man inte” ”Han är Indian i blodet, en trotjänare, gör alltid allt för laget, hur kan du vilja peta honom”… detta var några av reaktionerna jag fick och jag anser ändå, hur bra man än är. Beter man sig illa, gör man något som missgynnar laget. Ja, då spelar det ingen roll vem man är, då tycker jag man förtjänar att bli petad. Sådan är jag – Sådan är tydligen även Hamrén.

För det var faktiskt det här Hamrén pratade om. Han fick frågan om han någon gång hade ställt över en fixstjärna för lagets skull. Han svarade att han i Landslaget aldrig har behövt göra detta, landslagsspelarna i Sverige är duktiga på att jobba för varandra och för laget. Men däremot sa han att han vid ett flertal tillfällen som klubblagstränare har petat sin stjärna för att den har haft dålig attityd! Den har haft en attityd som varit negativ för laget, en attityd som gjort laget svagare och då har han petat den stjärnan för lagets skull! 

Det är precis det här jag menar är poängen. Pepe må vara en fantastisk speedwayförare och en stadig poängplockare. Men nu kan man få ett mycket jämnare lag med betydligt mycket bättre reserver om man väljer att peta honom, dessutom agerade han med en bedrövlig attityd i Norrköping. Med andra ord, hade Erik Hamrén varit coach för Indianerna Speedway hade Pepe varit petad minst en match efter händelsen i Norrköping, för Hamrén ser inte till stjärnorna, han ser till laget och attityden hos sina spelare!

Oerhört bra sagt av Hamrén och precis vad jag har varit och fiskat efter. Så till alla er som kritiserat mig med personliga påhopp, kasta er på Hamrén också. Till er andra, självklart kan man ha olika åsikter och självklart kan man diskutera saken och ha olika syn på det hela. Jag tycker dock det var intressant att Erik Hamrén sa detta precis nu då det var precis utifrån min filosofi. Han har kommit ganska långt som coach med den filosofin och jag förstod nu varför jag gillar honom som coach trots att vi missat VM-slutspelet. Han har rätt tänk! Frågan mot Hamrén är nog snarare, passar han som landslagstränare eller är han bättre i ett klubblag där han kan jobba in sin filosofi varje dag under ett helt år?

Nu kommer en intressant vecka med mycket speedway och jag hoppas verkligen för Dalles skull att Indianerna tar lite poäng nu på måndag och tisdag. Han kan behöva lite arbetsro! Nästa fråga blir ju dock, hur ska han ta ut laget med en frisk Pepe om det visar sig att det här laget vinner matcher?

//Simon Nyman – Sharing is Caring

En reaktion på ”Hur bör man agera som coach? | ny krönika

  1. Pingback: Indianerna Speedway går som tåget – men vad händer sedan? | Simon Nyman

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s