vårt rättsväsende mår inte bra

Som ni vet var det en tragisk händelse i våras i samband med en fotbollsmatch mellan Helsingborg och Djurgården. En händelse där en person blev ihjälslagen. Jag väljer att säga person ,eller kanske människa, för det är precis det han var. Säger jag ”där en djurgårdssupporter blev…” låter det så mycket mindre, en del av en djurgårdsfamilj. Nej, han var en del av mänskligheten, och han blev misshandlad till döds. En människa, en make och en flerbarnsfar.

Ni som följer med i det jag skriver har säkert läst det jag skrivit i ämnet tidigare och för att inte upprepa mig allt för mycket hittar ni länkar till de inläggen här (jag blir bara så ledsen…) och här (Är det sant? Händer detta?).

Idag föll domen mot gärningsmannen. 8 månader bakom galler. Troligen ute igen efter 5 månader. 40 000kr i skadestånd för sveda och verk. Oavsett vad domen hade blivit hade familjen troligen varit missnöjd. Jag menar, det spelar ingen roll hur mycket pengar i världen de får, eller hur många år mannen i fråga får sitta inne, dom får inte tillbaka sin pappa ändå, hon får inte tillbaka sin man ändå.

Men vi pratar om någon som på ett eller annat sett har bragt en annan människa om livet, och straffet blir 8 månader och 40 000kr i böter! Jag tänker samtidigt på dansken som sprang in på planen under kvalmatchen mellan Danmark och Sverige, han fick mångmiljonbelopp i böter/skadestånd och om jag inte minns fel så var det över ett år i fängelse? Du kan fiffla lite med siffror i en bokföring och få mellan 3 och 5 år i fängelse! Men misshandlar du någon så allvarligt att han avlider, då får du 8 månader! Helt fantastiskt!

Är det någon mer än jag som anser att systemet är fel? Eller snarare, systemet är helt sjukt! Jag förstår det inte. Jag förstår det verkligen inte! Vem sätter perspektivet? Vem anser att bokföringsbrott är värre än misshandel med dödlig utgång? Vem anser att misshandel med dödlig utgång inte ens ska ge 1 år i fängelse? VEM anser att misshandel med dödlig utgång är bättre för samhället än att någon fifflar med sin bokföring!? Kan någon förklara det för mig? För jag förstår det faktiskt inte!

 

/Simon Nyman – Sharing is Caring

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s