Jag blir illamående

Vaknade idag och såg inte många meter när jag tittade ut genom fönstret. Vinden var svagare idag men riktningen var rakt mot Avesta. Röken från skogsbranden från Sala låg tät över hela Avesta. Ja, faktiskt över ganska många städer, norrut från branden, la sig röken tät under dagen.

2014-08-05 18.27.01

Vi har sett röken till och från ända sedan i Fredags men mer tyckt att det var fascinerande, spännande och så vidare. Men så helt plötsligt började den komma nära, människor fick evakueras från små byar i närheten och allvaret kom krypande. Jag insåg att det som tidigare bara har varit ett häftigt fenomen nu mer var en allvarlig fara för många människors liv, deras hus och hem! Människor har faktiskt fått fly för sina liv. När sedan Norbergsbona blev tillsagda att förbereda sig för en eventuell evakuering kom allt väldigt nära! Där känner jag till och med människor!

2014-08-04 15.39.16

 

Under dagen har jag tittat mycket på nyheterna för att bilda mig en uppfattning av vad som händer. När kommer flygplanen? Hur många helikoptrar är det? Vart befinner sig branden just nu? Hur sprids röken och är den farlig? och så vidare… Informationen har faktiskt varit bristfällig i många fall, det måste jag hålla med om. Men när reportrarna fokuserar på att enbart hänga ut folk, påtala bristerna i insatsen – Varför görs det inte mer? Varför är vi inte förberedda? Hur kan det ske? – då blir ju också det den enda informationen som går ut till oss i allmänheten. De som intervjuas som troligen sitter på en hel del information får stå och försvara sig själva och insatsen i stället för att berätta för oss i allmänheten om vad som sker just nu. Media blir alltså en del i av bristerna genom att inte ställa rätt frågor! Jag blir faktiskt riktigt trött på media som bara söker efter sina förbannade rubriker!

Ni har en viktig funktion i samhället i krissituationer, att förmedla information till allmänheten! Jag kan förstå att man som reporter vill söka syndabockar, påtala brister och så vidare. Men på riktigt, DET HJÄLPER INTE! De frågorna kan ni ta i september/oktober när branden är helt släkt- DÅ är det mer passande att söka förklaringar, brister, syndabockar och allt vad ni vill hitta. DÅ kan ni skapa era rubriker! För då kommer det även pågå utredningar om samma sak i diverse olika instanser.

Sen finns en sak som gör mig än mer irriterad. Ja, faktiskt riktigt illamående! Det är när miljöpartiet och dess språkrör Åsa Romson visar total brist på empati. När hon försöker använda en naturkatastrof till att ifrågasätta vår regerings kompetens. En katastrof som direkt påverkar 100-tals människor och indirekt 1000-tals människors liv! Ja kanske hela Sverige på ett eller annat sätt. Att man använder en sådan katastrof till att kritisera den sittande regeringens prioriteringar, budget och egentligen hela regeringens politik, det är smutsigt! Att man gör detta mitt under pågående katastrof, det är direkt osmakligt! Att man över huvud taget har mage att dra in politiken i en pågående katastrof, att försöka vinna någon procent extra inför valet, det är för mig oacceptabelt. Att det finns människor som till och med är beredda att utnyttja en katastrof för att vinna mandat inför ett val, det är rent ut sagt sjukt! Det är bristande empati! Jag mår illa när jag tänker på det! Vad är det för människa som kan med att göra så? Det ÄCKLAR mig!

2014-08-05 18.26.51

Självklart kan det sedan finnas utrymme till att kritisera vår regering i vad man satsat på och vad man skärt ner i. Självklart kan det finnas utrymme för media till att kritisera. Men visa lite medmänsklighet, visa lite empati medan detta pågår. Låt oss nu alla ge allt vi kan för att bidra till att lösa denna situation. Stötta de som kämpar! Sprid korrekt information. Få hit resurser på alla sätt som går! När detta sedan är över kan man fråga sig, hur fungerar vår informationsspridning i krissituationer? Har vi rätt beredskap? Bör vi öka beredskapen? Men låt oss först hantera situationen vi är i just nu.

2014-08-04 15.57.41

/Simon Nyman – Sharing is Caring

5 reaktioner på ”Jag blir illamående

 1. Pingback: allmän uppdatering, rehab osv. Allt utom Speedway :) | Simon Nyman

 2. Pingback: Stort jubileum! | Simon Nyman

 3. Pingback: Avesta är rökfritt – Idag blir det speedway | Simon Nyman

 4. Lyssna på P4 på radion istället. Där letar de inte efter rubriker utan intervjuar för att få fram informationen. Håller tyvärr annars med dig om resten av medierna…

  Gilla

  • ja, p4 och möjligen svt går att följa.. tyvärr är det lättare att följa aftonbladet/expressen och tv4 via sociala medier och spridningen av negativ skit är ett faktum…

   Gilla

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s