händelserika speedwaydagar

Nu har det varit en del speedway senaste dagarna med en hel del reflektioner från min sida. Och som någon skrev i Masarnas Gästbok, finns inget program på Simons sida för dagens SEC? och nej, jag han faktiskt inte fixa det! :) Men det var speedway med sonen i Avesta i torsdags och det var SEC idag och jag tänkte skriva lite om både och. Men först måste jag passa på att tacka Sandra Davidsson för att jag får använda hennes bilder som idag är hämtade från matchen i Avesta i Torsdags! Kolla på hela albumet här!

Men i Torsdags var det alltså allsvenskan i Avesta och Masarna förlorade tyvärr ganska klart. Man jämnade dock till siffrorna genom en 5-1:a i sista heatet signerad Bogdanovs/Lindbäck. Bogdanovs var väl en av få i Masarna som visade fin form och det fick vi faktiskt se mer av i kvällens SEC, kul! Men det jag reflekterade över under kvällen är regeln kring ojämn start, för det inträffade ett par situationer under kvällen.

140751988135164000_resized

Vad jag förstått innebär det att om föraren som rycker även tjänar på det så rödflaggas heatet för ojämn start. Men om föraren istället förlorar på det så släpper man heatet. Det jag då inte förstår är hur man kan hävda att man återkallar heatet av anledningen ojämn start, för i båda tillfällena är starten ojämn! Och låt säga att förare A rycker och förlorar på det, heatet körs på. Vad säger att inte förare B också tappade massor på rycket hos förare A? Varför ska förare B drabbas för att förare A inte tjänade något på sitt ryck? Nej, jag tycker man får bestämma sig! Endera återkallar man samtliga heat med ojämn start eller så släpper man alla heat så länge det inte är touch the tape. Men hålla på att göra bedömningar om den ryckande föraren tjänade på det eller ej, det blir bara fel eftersom ett ryck även påverkar fler förare vid tejpen.

140751988172063000_resized

Så länge vi då fortfarande har kvar bedömningen anser jag också att samma bedömning ska vägas in vid TT eftersom en ryckande förare kan få en annan förare att hoppa in i tejpen- vem blir utesluten? Extremt sällan föraren som rycker men det är han som orsakar situtaionen? Ja, det finns helt klart en grå-zoon vid ”ojämn start”, en grå-zoon som jag hoppas görs tydligare! Eller vad vet jag, den kanske är glasklar! Men då var domaren i så fall ute och cyklade i torsdags!

Hoppar vi sedan vidare till dagens SEC så fick vi se en hel del krascher och uteslutningar. Jag måste säga att förutom heat 19 så gör domaren en prickfri insats, även om jag vet att alla inte håller med mig. Men vi kommer in på regeln som ger en domare möjligheten att återkalla samtliga 4 till omstart vid incident i första böj. En ganska diffus regel som jag önskar vore tydligare. Nu finns det en öppenhet för att man alltid ska kunna klaga på domslutet. Endera är domaren feg och tar alla 4 till omstart trots att incidenten solkart orsakades av en person. Eller så är domaren som ikväll och absolut alltid ska utesluta någon och då blir klagomålen istället att domaren förstör som inte tar tillbaka alla 4 förarna. 

Vi hade bland annat en incident där Nicki P kommer väldigt långt ut i första böj, tappar all fart och inser att han kommer komma ut sist. Han ser sin chans att lägga sig men domaren köper inte det och han är utesluten, helt rätt enligt mig. Så har vi en incident där Miedzinski tvärar och i stort sett stannar i första böj, han är på väg omkull och blir då påkörd av föraren bakom (minns ej vem de var). Även här blir Miedzinski utesluten som orsakade incidenten och även här helt rätt enligt mig, många hävdar att man i båda dessa fall skulle ta tillbaka samtliga 4. Och det är här jag tycker regeln är otydlig, det är solklara incidenter och solklara uteslutningar!

Sen har vi heat 19 där Lebedevs, förvisso får lite res och tappar lite kontroll, har kontakt med Gollob när båda ska försöka ta sig in i första sväng när man på grund av en jämn start också är jämnsides. Gollob får sig en tryckare och flyger rakt ut i planket och självklart är Lebedevs orsaken till kraschen men här har vi en trång situation som orsakas av att det är just första böj. Här bör man ta omstart för samtliga 4 förare, men givetvis, väljer man att inte göra det är Lebedevs helt klart han som orsakar incidenten. Men hur ska man som publik veta när domaren tar omstart för samtliga 4 förare och när domaren kommer utesluta en förare när det egentligen inte finns någon regel som klargör detsamma. Det är som gjort för hets mot domaren som alltid kommer att göra fel.

Jag skulle vilja se att det enda som innebär omstart för samtliga 4 är incidenter som tydligt orsakas av att det är just startsekvensen och första böj, 4 förare som vill in på samma yta. Men är det en ”vanlig” racing incident som sker mellan 2 förare i första böj tycker jag det är helt rätt att utesluta en förare. Självklart vill även jag se 4 förare i så många heat som möjligt men jag tycker inte man kan använda det som ursäkt för att återkalla alla 4 förare när man tydligt kan avgöra vem som borde vara utesluten. Således tycker jag domaren, bortsett från heat 19 som kan diskuteras, gör en prickfri insatts!

140751990032058500_resized

En tanke till som slog mig när jag skrev att jag vill se 4 förare i varje heat så långt som möjligt. Jag kom att tänka på banreserver vid till exempel GP:n eller SEC. Att dessa ersätter en förare som får utgå på grund av skada tycker jag är helt rätt. Men att dessa ska ersätta en förare som kör in i tejpen förstår jag inte? TT innebär att du är utesluten från ett heat. Aldrig annars vid uteslutning går banreserven in och ersätter den uteslutna föraren, varför sker det då vid TT?! Jag kan inte för mitt liv förstå den regeln och jag tycker inte man kan motivera den på något sätt?

Ja, som ni märker anser jag att det finns en del konstiga regler i speedwayen. Jag kanske har helt fel och blir gärna tillrättavisad i så fall om jag missförstått någon regel. Men jag vill att våra regler ska bli tydliga så att vi minimerar möjligheten till tveksamma domslut. Sen kommer vi tittare/tyckare ändå alltid vara oense och tycka olika beroende på vilken förare eller vilket lag man håller på, så är det i all sport. Men tydligare regler vid dessa situationer skulle jag verkligen önska!

Avslutningsvis har vi även hört idag om att Dudek misstänks för doping och att man nu inväntar B-prov. Jag är ganska snabb med att förkasta handlingen man gjort för att vara  misstänkt för doping. Jag anser att det är upp till elitidrottaren att själv hålla koll på exakt vad man stoppar i sig och hur mycket. Jag har också hört så många snyfthistorier om att det var något kosttillskott och så vidare så jag känner inte att jag kan tro på dem längre. Nu kan det absolut visa sig att detta är ett ämne som bara ger en varning (likt bäckströms allergimedicin) men jag tycker fortfarande det är förkastligt. Doping är fusk, fusk hör inte hit. Sen är jag av åsikten att alla har rätt till en andra chans men det kommer senare, det tar inte bort något av hur fel det är att ha dopat sig. Tar man sitt straff och ber om ursäkt är man absolut berättigad en andra chans, det tycker jag! Men låt oss nu hoppas att B-provet visar negativt så kan vi helt enkelt glömma incidenten! Men min syn på doping kvarstår oavsett vem som gör det, min förklaring ovan är således allmän och inte specifikt riktad mot Dudek även om han är orsaken till att den nu kommer fram.

Nu ska jag kika på lite golf, vad jag tror är världens renast idrott, men tyvärr har de förekommit ett par fall senaste tiden även där.

Må väl och sov gott! / Simon Nyman – Sharing is Caring

Annonser

2 reaktioner på ”händelserika speedwaydagar

  1. Angående ojämn start, så har jag aldrig förstått mig på den regeln. Tycker det skall vara en del av sporten, att vissa förare är skickliga på att komma iväg från start, utan att det du skall bli omstart. F.ö. så håller jag med dig i ämnet, skall det vara, så skall det vara konsekvent.

    Gilla

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s