Inför Speedway GP Riga

Efter en vecka med mycket speedwaysnack, dels som gäst i metanolpodden (lyssna här) men också en del debatter på sociala medier (tyvärr mestadels om doping vilket är väldigt tråkigt) så är det nu dags för ett nytt GP efter ett lite längre uppehåll. Innan jag går in mer på det delar jag med mig av programmet inför morgondagen!

Skärmdump 2014-08-15 21.14.28

Självklart kan ni högerklicka på bilden och ladda ner den, annars kan ni nedan ladda hem den som PDF –SGP Riga.pdf men givetvis också som xlsx med summeringar – SGP Riga.xlsx.

Tyvärr har det regnat kraftigt i Riga och enligt bilder på twitter ser banan knappt ut som en speedwaybana. Träningen idag ställdes in och körs förhoppningsvis vid kl 12 lokal tid i morgon lördag. Att träningen ställs in tror jag varken gynnar eller missgynnar någon förare. Banan kommer vara snarlik den i Finland men förhoppningsvis lite bredare och jag tror de flesta förarna har bra koll. I övrigt brukar banan sällan vara lika på träning som på tävling och du får dessutom inte göra en enda start vid starten under träning då starterna görs på motsatt raka. Med andra ord svårt att hitta set-up för starten också. Nu kanske det som sagt blir en träning ändå men jag tror det spelar mindre roll. Det svåraste med en inställd träning är nog ändå att inte bli rastlös och uttråkad innan GP:t drar igång och jag kan tänka mig Tai som var på plats redan torsdag kväll, så där roligt. De är dock professionella och bör kunna hantera detta också!


140036458675449100_resized

Tävlingen i morgon startar 18:00 svensk tid så ni tänker på det, och hur går det då i morgon? Nytt för i kväll är att jag har bett några personer om deras final 4:a med motivering till densamma. Givetvis kommer jag nedan gå igenom på mitt vanliga sätt och ta fram en final 4:a jag med. Vore roligt om ni som läser ville lämna eran egen  final 4:a i kommentarsfältet nedan. Inte för att det finns något pris att vinna utan för att det är roligt! Vem vet, det kan bli en stående tävling och det kanske till och med dyker upp priser framöver om det visar sig vara populärt!

Jag brukar som vanligt kolla oddsen inför tävlingen och för första gången tycker jag svenska spel har fattat grejen. Lägst odds är det på Greg som står i så lågt som 3.25 ggr pengarna. Banan i Riga bör vara snarlik med den i Finland som sagt och där gällde det att vara startsnabb! Det var en tävling med få omkörningar och med dessa förutsättningar är allt upplagt för Greg. Givetvis står också Tai i lågt odds men ändå betydligt högre 4.60 vilket ändå känns som ett mer intressant spel. Darcy har man nu äntligen först på 3:e plats och till 5.50. Jag tycker fortfarande 5.50 är lågt på en förare som inte vunnit ett enda GP i år. Och som jag brukar säga, Darcy har absolut farten och formen för att vinna ett GP igen men han har sitt stora misstag en gång / tävling och än så länge har det kostat honom för mycket. Han visade samma sak i pressat läge i elitserien i tisdags medan Greg visade att han är iskall i pressade lägen.

140036458635754200_resized

Iversen, likt Darcy är i ett läge där man måste ta mycket poäng, helst vinna för att hänga med i racet som börjar stå mer och mer mellan Greg och Tai. Iversen har visat lite svagare form på slutet men var samtidigt den som avgjorde hela lag-vm i sista heatets sista böj, något som visar på kyla och  starka nerver. Han är dessutom relativt nykorad dansk mästare!

I övrigt ska det bli spännande att se vart Holder står, en kille som faktiskt har varit ur form hela säsongen men har ändå varit med och slagits om finalplatser i varje GP han kört. Nu har han precis rehabiliterat sig skapligt från den senaste i raden av skador och vart han står just nu är en gåta. En annan förare som bör passa perfekt för banan är Hampel, tyvärr har han varit så långt från formen det går att komma senaste tiden och jag tror faktiskt han får kämpa med Harris om sistaplatsen i morgon.

140036458167578600_resized

Fler att nämna är väl Zagar, Pedersen och Kasprzak som alla 3 har förmågan att vinna men visat väldigt ojämn form. Nicki var dock glödhet i tisdags i Målilla men han är i ett läge där han är lite för långt efter och det vet han. Det är ofta då han börjar köra på gränsen och gärna över densamma. Något som oftast brukar straffa Nicki genom domslut ”mot honom”. Många säger att Nicki straffas onödigt hårt men jag menar att han är inblandad i så många situationer att han givetvis också oftare hamnar på kant med domaren och ofta blir utesluten. Sanningen är väl snarare att han många gånger klarar sig när han kör tufft tack vare att de andra förarna slår av i tid. Domarna har dock visat senaste tiden att man kan ta uteslutningar trots att ingen ramlar och även att man inte är rädda för att utesluta förare trots första böj så det ska bli väldigt intressant att se hur det kommer dömmas i morgon. Zagar van för övrigt tävlingen i Finland men är väl lite för mycket upp och ner, kan absolut skrälla sig dit och Kasprzak, vad ska man säga om honom? Han körde i söndags i polen. I tisdags körde han inte i sverige med motiveringen att han behövde vila sin skada inför gp:t, läkarintyg fanns på det och Västervik körde riders för honom. Döm om min förvåning när han sedan på torsdagen kör Polska Mästerskapen och vinner detsamma! Skadad? Ont? ville bara inte åka till sverige, smutsigt!! Men form har han uppenbarligen och är han lika snabb som innan skadan i början av året, då vinner han imorgon.

140036459265182400_resized

Sen är det svenskarna, vad ska jag säga om svenskarna. AJ visar gryende form och har faktiskt till och med presterat lite internationellt nu på EM men missade ändå sin finalplats i sista heatet och missade därmed även semi-finalen i en mycket jämn tävling. Fredrik körde in 4 poäng hemma i Kumla senast och visar inget om att en form skulle vara på gång. Han är dock den som körde bäst i Finland med en pallplats där AJ precis missade pallen.

Det märks att det var länge sedan det var ett GP för jag har aldrig skrivit en så lång genomgång och känner mig ändå precis lika osäker! :) Min final 4:a blir ändå följande!

 1. Darcy Ward (bara för att det talar mot det jag resonerat fram)
 2. Greg Hancock (Han är ALLTID med)
 3.  Krzysztof Kasprzak (Nykorad polsk mästare)
 4. Tai Woffinden (vägrar släppa taget om titeln)

Sen är jag glad att presentera några gäster och deras final 4:or.

Först ut JohannesWahlberg, twitter – @JohWahlberg, ägare av speedwaynyheter.se

 1. Greg Hancock
 2. Tai Woffinden
 3. Krzysztof Kasprzak
 4. Nicki Pedersen

– Jag tror Greg Hancock står högst upp på pallen för att jag tror banan kommer passa honom. Dessutom så talar formen för amerikanen! På andra plats så lyckas Tai Woffinden att komma på tror jag. Han har kanske inte visat på ”de bästa” resultaten senaste veckan, men med ett bra självförtroende så studsar han tillbaka. Kasprzak vann polska mästerskapet i torsdags och stod över Västerviks match i tisdag. Han är nog redo för en pallplats igen! Pedersen har haft det lite tyngre under en tid, men det är nog dags för honom att få studsa tillbaka. Dock så kommer det inte räcka hela vägen denna gång.

Näst på tur har vi Calle Waller, tidigare gästkrönikör här på SimonNyman.com

 1. Greg Hancock
 2. Niels Kristian Iversen
 3. Krzysztof Kasprzak
 4. Darcy Ward

Greg har visar riktigt grym form och kommer vinna på sin rutin och grymma starter! NKI och Darcy kommer vara taggade och göra allt för att hänga med toppen. Kasper vann under veckan polska mästerskapen och är i god form, men det kommer inte räcka till i finalen. Tai har haft det tungt i veckan och inte nått till sin kapacitet riktigt. Kommer kämpa sig till semifinalen, men där kommer det ta stopp.

Vidare har jag också en rad från Magnus Sandberg, twitter – @speedway68, speedwayälskare och ständig bisittare i Metanol – En speedwaypodd och enligt honom själv en värdelös tippare!

 1. Darcy Ward
 2. Nicki Pedersen
 3. Greg Hancock
 4. Krzysztof Kasprzak

1. Darcy Ward- Har inte vunnit något GP ännu i år men varit nära. Det är dags nu och ingen hanterar oprövad mark som han. 2. Nicki Pedersen- Efter ett antal bleka tävlingar så fick dansken fart på grejerna i tisdags, kan bli årets bästa för honom 3. Greg Hancock- Han är inte bara äldst han är också bäst just nu, men hur gärna jag vill att han ska vinna räcker det max till en pallplats. 4. Krzysztof Kasprzak- Blev igår polsk mästare och det är dags att han återigen visar att han tillhör toppen. Men jag tror han är för nöjd väl där.

Har också fått en rad från speedwayfotografen Sandra Davidsson, twitter – @sasha_davy, inläggets bilder kommer från henne! För att kika på mer grymma bilder, kika in här!

 1. Greg Hancock
 2. Niels Kristian Iversen
 3. Krzysztof Kasprzak
 4. Nicki Pedersen

Han är mästare på alla banor och kommer säkert klura ut hur Rigas gp bana ska hanteras. Iversen är nybliven dansk mästare och måste även ha lite poäng för att knappa in på täten. KK, är nybliven polsk mästare och är nog sugen på att vara på podiet igen. Nicki är nicki, även om han inte hade ett bra race i SEC så är han tillbaka här och kör i finalen.

Tanken var att få in en rad från Anders Henrysson, twitter – @bb_rekarn, programledare för tidigare nämnd podd. Allt för att skapa en intern fajt dessa 2 herrar emellan. Den kommer förhoppningsvis i morgon och redigeras i så fall in här då!
Edit: nu har Anders rad kommit!

– Tycker samtliga föregående skribenter går på lite väl säkra kort. Alla har satt ”favoriterna” på topp 4 men jag tycker det är läge för ett par skrällar idag. Att banan är skitig och svåråkt gynnar en del förare mer än andra. Jag hoppas på en svensk succé och jag vet att min vapendragare Magnus gärna kallar mig ”korkad” när jag tippar på mina skrällar, men jag tycker verkligen det är dags för en svensk framgång nu!

 1. Niels Kristian Iversen
 2. Fredrik Lindgren
 3. Greg Hancock
 4. Andreas Jonsson

1. N K Iversen -Startnummer 1. Alltid en fördel i dessa förhållanden som råder. Får alltid nysladdad bana och det kommer räcka långt! 2. Här kommer skrällen! -Fredrik Lindgren trycker sig in på en andra plats. Fredrik är duktig att köra när förhållandena är svåra och han behöver en framskjuten placering för att hålla liv i den så viktiga topp 8 placeringen. 3. Greg Hancock -Gyllene form på Greg och han är verkligen med i matchen om ett nytt VM-guld. 4. Skräll nummer två. Andreas Jonsson! -Visst vore det härligt med två svenskar i final. Det är verkligen dags nu och jag hoppas innerligt att Andreas får till inställningarna från start. Vi alla vet att han är en av dom snabbaste i världen om han lyckas hoppa iväg först från start. Detta kanske är ett önsketips mer än ett realistiskt tips, men hoppet är det sista som överger människan, och jag hoppas verkligen på våra svenska gladiatorer idag!

140036458956352500_resized

Nu skulle jag bli väldigt glad om ni som läser ville lämna era tips i komentarsfältet nedan! Sen hoppas vi på ett bra GP!

Må väl och ta hand om er! // Simon Nyman – Sharing is Caring

 

9 reaktioner på ”Inför Speedway GP Riga

 1. Griparna gjorde rätt. Anledningen var att Viktor Bergström innan matchen inte hade kört 12 heat, alltså gällde hans ingångssnitt då. Där har du anledningen 😊

  Gilla

  • Till och med så, då var problemet ur världen! 👍

   Gilla

  • Enligt Svemos ”Aktuella snitt” så har Viktor Bergström kört 15 heat !
   Även John Lindman, som körde som nummer 2, har lägre snitt än Joel Larsson. Lindman har kört 39 heat.
   Hur man än vänder på det, så skulle Joel Larsson INTE ha kört som reserv !

   Om Svemo godkänner ett förfarande som detta, så lämnas ju fältet fritt för fortsatt ”fusk”.
   När / varför / för vilket lag, ska Svemo sätta ”ner foten”, och dessutom ha en vettig förklaring till att INTE godkänna nästa gång någon gör samma sak ?
   Vi vet ju alla att de flesta försöker ”fuska”, eller i alla fall försöka utnyttja diffusa regelverk maximalt, inom vår sport.
   Det är alltså bara en tidsfråga innan nästa gång någon kommer till start med ett regelvidrigt lag.

   Gilla

   • Du måste ju kolla på hur det var innan matchen, inte efter matchen. Viktor körde 4 heat, alltså hade han innan denna match kört 11 heat och då räknas hans ingångssnitt och inget annat. John tog bara två poäng som du kan se och med största sannolikhet sänkte han sitt snitt då. Hur snitten är efter matchen är irrelevant för positionerna när matchen kördes :)

    Gillad av 1 person

  • Du menar att Svemos lista på ”löpande snitt” är fel ? T.o.m så fel så att TVÅ Gripenförare blir placerade på fel plats i en seriematch ?

   Gilla

  • Calle Waller
   Snittlistan ser precis lika ut idag, som på matchdagen ! Alla förare som deltog, har precis samma snitt och antal matcher idag, som tidigare. Detta betyder rimligen att listan inte är uppdaterad, och då ser den ju ut som på matchdagen. Det kan väl vem som helst kolla, så även du. Då borde även du se att uppställningen är helt uppåt väggarna.
   Om detta går förbi utan åtgärder så urartar speedwayen ännu mer. Det är bara att strunta i alla regelverk framöver !

   Gilla

   • Nu ber jag om en snäppet lugnare diskussion. Om listan efter tävlingen visar 15 heat på en förare som körde 4 heat senast så är det väl rimligt att utgå från att föraren hade kört 11 heat innan tävlingen. Om vem som helst kan kolla hur snittlistan var ett specifikt datum och det för dig är världens naturligast sak, då ber jag dig länka till den sidan. En förutsättning för en bra debatt är att båda parter sitter på samma fakta.

    Jag är helt övertygad om att kan du visa oss övriga att snitten verkligen var fel enligt den officiella listan som fanns före matchen, då kommer Calle Waller även hålla med dig om att det är upp åt väggarna fel att man får köra med laget. Men den fakta som Calle har att tillgå, samma fakta som jag kan få fram genom sökningar så framgår det inget om hur snitten var före matchen i torsdags och således tolkar jag situationen precis som Calle.

    Har du rätt är det dock skrämmande och jag kan absolut skriva om ämnet för att hjälpa till att lyfta fram det i dagsljus. Men jag skriver inte något innan jag har all fakta på bordet i de här ämnet då min tolkning av dagens snittlista är att allt gick rätt till i torsdags.

    /Simon

    Gilla

 2. Du som debatterar det mesta, hur ser du på att Griparna körde med ett regelvidrigt lag i torsdags ?
  Inför matchen så var lagets snitt, i fallande ordning, som följer:

  (3) Kim Nilsson 2,275
  (1) Andrej Karpov 1,933
  (5) Kauko Nieminen 1,870
  (6) Joel Larsson 1,256
  (2) John Lindman 1,205
  (7) Alexander Edberg 1,175
  (4) Viktor Bergström 1,000

  Trots detta körde Joel på reservplats !
  Enligt reglerna skulle Alexander Edberg och Viktor Bergström kört på reservplatserna !

  Protest ?

  Gillad av 1 person

  • Om detta stämmer hoppas jag Masarna lämnar in en protest! Utgår från att detta är det löpande snittet du skrivit?

   Tyvärr kommer nog en protest avslås då svemo godkänt laget innan matchstart. Lika som när Dalle körde med ett indianlag med för högt snitt borta mot dackarna i början på året! på grund av att fel snitt stod på Lindgren. Då avslogs protesten eftersom svemo godkänt laget.

   Men som sagt, man ska ändå lämna in den enligt mig och markera att detta är fel!

   Lämna gärna ditt tips inför imårn nu också! :)

   Gilla

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s