Rubrikerna avlöser varandra, del 1| Speedway

Då var helgen över och kan man kanske inom speedwaykretsar kalla den turbulent? Det är nog bara förnamnet och jag ska försöka grotta in mig lite i det hela. 

140623-2301Det började egentligen redan i Fredags när man fick ställa in träningen inför GP:t i Riga. Banan låg under vatten och givetvis kan man inte beskylla någon för massivt regnande. Men man kan ju fundera varför inte banan har varit täckt och hade den varit det, skulle det ha hjälpt? Men att ställa in en träning är väl i sig ingen katastrof, det hände i Cardiff 2013 och det hände i Vojens 2012 för att nämna några exempel och de tävlingarna genomfördes ändå.

När beskedet däremot nådde oss under lördagen att tävlingen i Riga var inställd, då kommer skandalrubrikerna. När man dessutom inte flyttar fram den till söndagen i Riga utan dessutom byter ort tillbaka till Daugavpils som man lämnade till förmån för just Riga, ja då börjar det faktiskt lukta lite skandal. Att Daugavpils tog emot BSI och GP-circusen trots detta är stor och beundransvärt, all heder till dem!

Nästa miniskandal är nu att spelbolagen inte tänker betala tillbaka spelade pengar trots att förutsättningarna har ändrats ganska radikalt. Klart vissa förares fördelar med en tillfällig bana försvann med bytet av bana från en bana där de troligen hade varit svårt att köra om på till en permanent bana med helt andra linjeval och möjligheter. Dessa förare tappade ju givetvis vissa fördelar nu och helt klart är förutsättningarna annorlunda och med nya förutsättningar bör lagda spel annulleras. Nu valde jag själv att inte spela så personligen drabbades jag inte men nog tycker jag det är dåligt att man inte ger spelaren en ny chans att sätta sitt spel när förutsättningarna förändrats!

Nu blev det till slut en tävling på söndagseftermiddagen i Daugavpils och vist borde väl rubrikerna vara slut nu. Inte hade vi förväntat oss ytterligare rubriker efter detta men då kom den. Darcy Ward har blåst positivt i alko-kontrollen före tävlingen och är diskad! Detta är så pass stort så jag har valt att skriva ett eget inlägg om den händelsen, doping i stort och även efterspelet till detta så håll utkik efter det.

Så för att nu gå till själva tävlingen så hade jag i min inför-post några gästtippare + mig själv, så jag tänkte sonika gå igenom resultatet och kora en vinnare där priset är äran! Hade varit fantastiskt roligt om någon av er lämnat in er egen final 4:a men jag har full förståelse för att det är jobbigt att skriva en liten kommentar ;) Jag tycker att vi över lag hade en rolig tävling med en hel del bra speedway och final 4an i rätt ordning blev som nedan.

 1. Krzysztof Kasprzak
 2. Nicki Pedersen 
 3. Greg Hancock
 4. Kenneth Bjerre

Min rad ger jag 2 poäng för 2 rätt förare till final.

 1. Darcy Ward
 2. Greg Hancock 
 3.  Krzysztof Kasprzak 
 4. Tai Woffinden 

JohannesWahlberg får 3 poäng för 3 förare till final men ingen på rätt plats

 1. Greg Hancock
 2. Tai Woffinden
 3. Krzysztof Kasprzak
 4. Nicki Pedersen

Calle Waller får lika som mig 2 poäng. Ingen förare på rätt plats.

 1. Greg Hancock
 2. Niels Kristian Iversen
 3. Krzysztof Kasprzak
 4. Darcy Ward

Magnus Sandberg får 3 poäng för 3 förare till final. Dessutom 2 bonus för 2 förare på rätt plats = 5poäng

 1. Darcy Ward
 2. Nicki Pedersen
 3. Greg Hancock
 4. Krzysztof Kasprzak

Sandra Davidsson får 3 poäng för 3 förare till final.

 1. Greg Hancock
 2. Niels Kristian Iversen
 3. Krzysztof Kasprzak
 4. Nicki Pedersen

Anders Henrysson får 1 poäng för en förare till final samt 1 extra för att han tippade Greg på rätt plats = 2 poäng

 1. Niels Kristian Iversen
 2. Fredrik Lindgren
 3. Greg Hancock
 4. Andreas Jonsson

Detta ger oss ett resultat som följer:

   1.  Magnus Sandberg 5p
       2. Sandra Davidsson 3p
       2. Johannes Wahlberg 3p
       4. Anders Henrysson 2p
       4. Calle Waller 2p
       4. Simon Nyman 2p

Och vi ser alltså att jag ser mig själv på en hedrande sistaplats och Magnus som ”är en värdelös tippare” vinner! Nu ska sägas att vi inte heller här ändrade tipsen trots bytet av bana. Detta på grund av att det hela var en rolig grej och den administrativa tiden fanns inte.

I övrigt tycker jag det största detta GP:t är att Greg passerar makalösa 1000 körda GP heat och att han gjorde sitt tusende i semi-finalen som han dessutom van! Jag har sagt det förr och jag säger det igen, den mannen är makalös!

Om KK skrev jag följande inför tävlingen:
-”Kasprzak, vad ska man säga om honom? Han körde i söndags i polen. I tisdags körde han inte i sverige med motiveringen att han behövde vila sin skada inför gp:t, läkarintyg fanns på det och Västervik körde riders för honom. Döm om min förvåning när han sedan på torsdagen kör Polska Mästerskapen och vinner detsamma! Skadad? Ont? ville bara inte åka till sverige, smutsigt!! Men form har han uppenbarligen och är han lika snabb som innan skadan i början av året, då vinner han i morgon.”
Och ja, van gjorde han. Men jag kan faktiskt inte på något sätt glädja mig åt det för jag tycker bara det är smutsigt. Nu står han anmäld i Västerviks trupp även till morgondagens match och jag skulle bli föga förvånad om han inte dyker upp. Jag faktiskt förutsätter att man kommer köra RR för honom!

Jag tycker det är så fel, sättet vissa förare anser sig kunna hantera ”skador” på. Detta drabbar publiken som kanske åker till en viss bana bara för att se en viss förare och så kommer han inte. Att han dessutom kan komma undan med ett läkarintyg och klubben därför kan köra RR för honom blir ju bara skrattretande när han kör ALLT annat.

Hur kan ett läkarintyg vara aktuellt trots att man kör vissa matcher? Vi ser samma problem med andra förare och jag tycker man överlag har för lätt för att få läkarintyg för att bara slippa en enda match. Nej, skärp till det hela och sätt automatiskt en veckas sjukfrånvaro på en förare som lämnar återbud på grund av skada! Är man inte värre skadad än att man kan köra både dagen före och dagen efter, då är man inte skadad nog för att komma med läkarintyg. Då får man be om ledigt hos klubben i fråga och klubben kan då inte använda sig av RR. Här måste reglerna helt enkelt skärpas till om inte speedwayen som sport ska bli till åtlöje i hela idrottsvärlden!

Ja, det var nog allt från det här GP:t och som sagt, jag ska grotta ner mig i dopingen också så håll koll!

//Simon Nyman – Sharing is Caring

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s