Alkohol, doping och speedway – rubrikerna avlöser varandra, del 2

Som jag skrev tidigare var det rubrikernas helg i speedwayen och ingen har väl missat att Darcy Ward blåste positivt i en alkoholkontroll före GP:t och blev således avstängd från tävlingen. Inget konstigt i det, givetvis kan man inte köra en tävling med alkohol i kroppen och hela händelsen är tragisk. Till saken hör också att DW varit i många märkliga situationer tidigare där han bland annat förra vintern försökt köra från polisen på en oregistrerad och icke försäkrad motorcykel, dessutom påverkad av både narkotika och alkohol. Lägg där till fler händelser tidigare och jag tror pojken har problem med alkoholen.

140036458635754200_resized

Utan att på något sätt försvara händelsen, den är oacceptabel och helt förkastlig, känner jag ändå någonstans ett medlidande med honom. Jag har haft och har egentligen fortfarande mycket svårt för honom, dels på grund av allt han gjort, dels på grund av hans arroganta attityd. Men ändå känner jag det där medlidandet, han behöver hjälp. Han behöver folk runt sig som dels stöttar honom och dels är hårda på honom att nu får det vara nog, nu söker du hjälp, nu tar du tag i ditt liv! Annars kan han snart glömma allt vad speedway, framgång, ära och berömmelse heter. Jag hoppas han har dessa folk runt sig! Samtidigt vet jag också hur svårt det är att nå fram till någon som inte förstår vidden av sina problem, att det inte är förens den som har problem förstår det hela som man på riktigt kan hjälpa till, men att någon gör försöken att få honom att förstå är ändå oerhört viktigt!

Darcys förklaring var att han fått dåliga besked över telefon under middagen kvällen före och att han därför inte åt något, på det blev han också uttorkad och och hans få drinkar han tog under middagen fanns därför kvar längre än normalt i kroppen. Jag kan förstå att man vid ”jobbiga besked” kan vilja supa ner sig men en elitidrottsman kan ändå inte göra det, hur mycket man än vill. Framför allt inte med en tävling dagen efter. Att han trots detta valde att göra på det här viset tyder mer på att han har problem med alkoholen enligt mig. Att han dessutom lägger till uttorkning känns tyvärr som en efterhandskonstruktion. Han har dock gett oss en förklaring och den kan jag köpa till viss del, som just förklaring. Dock inte som ursäkt och absolut inte som något försvar för att han blåste positivt i testet. Det är tragiskt, det är mot reglementet!

2014-06-21 18.48.18Med detta sagt kunde jag varit klar i ämnet, vi kunde väntat in hans straff. Men nu är det speedway vi pratar om och dessutom rubrikernas helg (förlängd till måndag) så givetvis är vi långt från klara här.

Här om veckan blev det offentligt att Dudek blivit stoppad i en dopingkontroll med positivt resultat på hans A-prov. Så snart man hade svaret på dudeks A-prov blev han avstängd i vänta på B-prov och utredning. Mer än det vet vi inte idag och Dudek är fortsatt avstängd i väntan på dom.

Alkohol står med på WADAs lista över dopingpreparat, förtydligat med en gräns på 0,1 promille. Således bör också Ward vara avstängd i väntan på dom, lika som Dudek, men så är alltså inte fallet. Jag vet inte om WADA har olika regler för ”doping” och ”fylla” och om promillehalten på något sätt påverkar. Det jag möjligen kan tänka mig är att Dudek lämnade prov före tävling och körde sedan densamma, resultatet kom några veckor senare och han har därmed bevisat tävlat dopad vid dagen för testet. Eftersom Darcy blåste positivt före en tävling hann han aldrig köra densamma och har således aldrig (bevisat) tävlat påverkad av alkohol och jag vet därför inte om han kan fällas, mer än att han blir diskvalificerad från berörd tävling och fick böter på €3000.

Om WADA anser alkohol vara doping bör han dock per automatik bli avstäng för att ha haft doping i kroppen men här är jag tämligen säker på att alkohol särskiljer sig, jag tror att det enbart räknas som doping om du har det i kroppen under tävling. Annars skulle ingen elitidrottare någonsin kunna dricka alkohol eftersom dopingkontroller även görs oannonserat under träning eller under semestrar och givetvis kan det hända att en aktiv har druckit alkohol vid tillfället för en sådan kontroll. Och ingen idrottare har någonsin blivit fälld för doping på grund av alkohol i kroppen utanför tävlingsarenan, däremot har många blivit fällda för andra preparat. Med andra ord kan vi konstatera att det finns regler som särskiljer alkohol från doping och således finns det säkerligen olika straffskalor. Med det inte sagt att jag 100% vet att så är fallet och inte häller sagt att jag tycker det är bra att dricka alkohol kvällen före tävling.

Stefan ”Ando” Andersson Skill som är lagledare för Darcy i Piraterna gick direkt ut med ett uttalande på twitter där han skrev att Piraterna inte på något sätt står bakom händelsen men att man kommer stötta Darcy på alla tänkbara sätt. När det i söndags kväll var så att Darcy inte var avstängd tog Stefan således ut Darcy i truppen till Tisdagens elitseriematch i Sverige. Jag har ingen aning om anledningen men som sagt, han var inte avstäng utan tillgänglig. Jag kan tänka mig att Stefan också gjorde det för att vissa Darcy sitt stöd och att han gjorde det för att få Darcy till Motala för att få en chans att ha ett samtal med honom. Stefan har således inte gjort något fel om än det går att diskutera moraliska aspekter men regelmässigt finns inget fel.

Här dyker dock Indianernas lagledare Daniel ”Dalle” Andersson-Bäckström upp som gubben i lådan. Jag vet ärligt talat inte vad han pysslar med mer än att han ser sin chans att smutskasta Ando och samtidigt försöka dra fördel inför dalle 2013Indianernas match borta mot just Piraterna på Tisdag. Han säger till NA att det är skandal att inte Ando ställer över Ward i Tisdagens match. Han passar på att lägga in att Ando dessutom är förbundskapten, vad nu det har med något att göra, och att Ando tydligen gör allt för att vinna matchen! -Klart han gör, vilken coach gör inte allt för att vinna matchen!? Sluta grina!!

Sedan passar Dalle på att visa sig duktig och nämna att han minsann markerade mot Leon Madsen genom att ställa över honom en match när han fuskat och kört med gamla ljuddämparen för något år sedan. Ja, det var ju fantastiskt nobelt gjort men vad har det med något att göra? Och för att vara ärlig, hade det varit Pepe i stället för Leon hade Dalle aldrig markerat på samma sätt mot Pepe, det är skillnad på folk och folk. Det är lättare att ”markera” mot en mellanförare än att göra det mot en toppförare. Känns som jag skrivit i det ämnet tidigare i år? (vad ska man med en lagledare till)

Sen kan jag hålla med Dalle om att Ward borde ha en avstängning att vänta och att den borde träda i kraft på en gång, men det har nu inte hänt och det är inte Andos fel, uppenbarligen är reglerna på det här sättet. Och framförallt påverkar det inte hans roll som förbundskapten någonting, Ando har följt reglerna , Ward är inte avstängd och det finns inget att klaga på!

Men här, var det inte heller slut nej… För Indianerna, genom ordf. Dan-Åke Moberg, går ett steg till och lämnar in en protest till Svemo i samma ämne!

I protesten går att läsa:
-”Med anledning av händelsen i senaste GP vill vi veta vilka åtgärder Svemo kommer att vidtaga för att säkerställa svensk speedway från liknande händelser.
Vi frågar oss också hur det blir med förare som visar positivt på drogtester?
Så vitt vi kan förstå av den laguppställning som presenterades i går så kommer Darcy Ward att representera Piraterna i morgondagens match alltså tisdagen den 19 augusti.
Vi lämnar härmed in en protest, att förare som visat positivt svar vid dopningtest omedelbart stängs av.
Vi ser också ett problem att det är vår förbundskapten som eventuellt låter Darcy Ward köra och naturligtvis har vi i samband med detta en fundering hur övriga förare ska se på följden av droger.
Vi är också fundersamma på hur övriga förare ska tänka när man inte kan lita på att förare är drogade eller eventuellt onyktra.”

Jag vet inte vad man ska säga om detta mer än att jag bara kan tolka det på ett enda sätt. I Indianerna gillar man att sparka på den som redan ligger. Man är ute efter att smutskasta Ando som person och vill gärna ha honom sparkad som landslagscoach samtidigt som man försöker bli av med en förare i motståndarlaget till tisdagens match.

Klart Svemo och FIM ska ha tydliga regler vad som gäller i liknande situationer så att dessa spekulationer inte behöver ske. Men att motståndarlaget i kommande match, berörd match, är klubben som lämnar in protesten ser jag bara som smutsigt, vidrigt och faktiskt rent ut sagt osportsligt.

Lika moralisk fel man kan tycka det är att Ando väljer att köra med Darcy, precis lika moraliskt fel är det att lämna in en protest mot sin kommande motståndares regelrätta laguttagning, då enda syftet är att själv dra vinning av situationen! Hade protesten i stället kommit från en allsvensk klubb, från domaren som dömmer morgondagens match eller liknande hade jag köpte den alla dagar i veckan, bara man skippat landslagsinblandningen. Men som sagt, nu är det så tydligt att Indianerna försöker dra nytta av situationen och den nivån är bara för låg, ja faktiskt lägre än glocalnett om någon undrar!

 • Som sagt, jag förkastar det Darcy Ward har gjort men hoppas han ber om- och får- hjälp.
 • Alkohol hör inte ihop med idrott, inte heller doping och de bör straffas.
 • Jag kan tycka det är moraliskt fel att ta ut Darcy i Piraternas lag men finner inget problem med det då det är helt och hållet rätt enligt reglerna.
 • Jag tycker det är patetiskt och smutsigt av Dalle och Dan-Åke att sparka på den som ligger för att själva försöka dra nytta av situationen.
 • Jag har tidigare skrivit om två lagledare, är det ett sammanträffande att båda figurera här igen?
 • Den här krönikan kunde ha varit normallång om inte Dalle och Dan-Åke börjat med sin smutskastningskampanj!

Kommentarsfältet här nedan är till för att ventilera sina åsikter, använd det! Annars finns jag på Twitter @SimonNyman18 också!

//Simon Nyman – Sharing is Caring

Ps. I skrivande stund har SVT gått ut med att Darcy är avstängd tills vidare medan MVT menar att inget besked kommit från FIM.

3 reaktioner på ”Alkohol, doping och speedway – rubrikerna avlöser varandra, del 2

 1. Pingback: Rubrikerna avlöser varandra del 3 | Simon Nyman

 2. Förbannat bra skrivit Simon !
  Håller med dig till 100% i ditt skrivande.

  Gilla

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s