Vi skiter i det moraliska | Speedway

Så hände det då, det som egentligen bara var en tidsfråga. Jag har varit kritisk till svenskregeln ända sedan den infördes. Jag gillar inte kvotering och jag tycker man ska förtjäna sin plats i elitserien. Det är elitidrott och de bästa ska köra enligt mig. Nu har vi dock en regel som säger att varje lag ska ha 3 svenska förare, en regel som är skapad för att främja svensk speedway. Man får tycka vad man vill om den är bra eller dålig men den är en regel, punkt. 

Nu har då Micke Teurnberg i Rospiggarna fått möjligheten att köra Timo Lahti som svensk nästa år och karusellen är igång. Såg också att Edbergs mekaniker som körde aningen omtalat redan i år när han petade en svensk förare ur ett allsvenskt lag helt plötsligt är ”svensk”, det andra dock en parantes just nu.

Micke försvarar sig i NT (läs här) mot kritiken med följande: ”– De får väl gasa lite mer så löser det sig. Alla har ju chansen att köra sig till en plats i ett elitserielag. Att driva elitserielag i speedway är ingen välgörenhet, det är elitidrott där de bästa kör.” Och jag måste säga att jag håller med honom i sakfrågan. Men dessvärre är det ju inte riktigt vad det handlar om. Det handlar om att han personligen skiter i syftet med regeln och sedan går runt den. Det är faktiskt precis samma tänk som gör att ett lönetak aldrig kommer fungera (hur gärna jag än vill). Så fort en lagledare, sportchef eller liknande ser att de har en möjlighet att gå runt en regel till egen vinning så kommer man göra det. Sen kan man prata hur mycket som helst om att man vill främja svensk speedway men när det kommer till kritan skit man blankt i det.

Micke gör tyvärr en stor tabbe till när han i samma artikel försvarar sitt handlande med: ”– Vi kan ju ta norrmannen Rune Holta som valde att köra på polsk licens av de skälen, ingen har gnällt på honom vad jag vet.” När jag tänker efter lite närmare så gör han faktiskt fler tabbar i samma mening. Dels vill jag minnas att det var väldigt starka reaktioner när Holta blev ”polack” men det verkar Micke ha förträngt. Men framför allt känns nivån ungefär som nivån när jag hämtar sonen på dagis. ”Varför tog du hans spade!? Men han tog ju min spade först, det var ingen som skällde på honom då”. Seriöst, har vi inte högre nivå än så här? Micke som ändå kändes som vettig när han satsat långsiktigt med piggarna och gjort det bra, men även han verkar blir girig och vill vinna mer än han vill fortsätta i samma anda.

Det bästa av allt är ändå när rospiggsfans helt plötsligt försvarar hur okej detta är och hur svensk Timo ändå är. Samma människor som i somras skrek rakt ut hur fel det var när Ando valde att köra med Darcy. Ando följde reglerna och Darcy var inte avstängd, men vist var det moraliskt fel. Precis lika moraliskt fel är det att gå runt reglerna i det här fallet! I det här fallet har man dessutom medvetet gått runt reglerna och frågan är om inte det är smutsigare!

Simon Nyman – Sharing is Caring

En reaktion på ”Vi skiter i det moraliska | Speedway

  1. Pingback: Stort jubileum! | Simon Nyman

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s