Vi gillar INTE olika

Jag är inte speciellt insatt i dagens ämne, jag följer dock Marcus Birro på twitter och mår uppriktigt dåligt över hur han behandlas där. Det är mordhot som avlöser varandra. Han blir häcklad av andra krönikörer och skribenter. Folk som skriker rakt ut ”Vi gillar olika” uttrycker sitt ogillande mot Marcus Birro för att han just tycker annorlunda, han är annorlunda. ”Vi gillar olika bara man tycker som oss” borde man kanske säga istället?

Jag har tidigare skrivit här att Marcus Birro är en förebild för mig. En förebild eftersom han alltid vågar skriva och säga det han verkligen står för, det han tycker och tänker. Jag har sedan jag började skriva lite regelbundet velat vara lika dan, det har varit ett mål. Vi tycker helt klart olika om vissa saker så inte lika dan som en kopia, men jag har också velat våga säga vad jag tycker och tänker, där har jag velat bli lika dan. Men efter de senaste dagarnas hot han har fått ta emot vet jag inte längre vad jag vill, och det är tragiskt! Varför ska man inte våga säga det man tycker och tänker utan att bli mordhotat?

Vad har då Marcus Birro gjort? Jo, han har kritiserat IS och islam. Det är här jag inte längre känner mig speciellt insatt, men jag googlade IS och klickade mig in på wikipedia som hade en lagom lång förklaring. Läs den gärna här. ”IS är känd för sin extrema tolkning av sharialagar vad gäller dem som inte delar deras tro, och deras militära attacker på civila, avrättningar av män och kidnappning av kvinnor.” går bland annat att läsa. Marcus Birro har alltså kritiserat och fördömt en grupp människor, IS, som mördar oliksinnade. Och för detta ska Marcus Birro behöva utstå dödshot. Många av påhoppen gör också gällande att Marcus Birro skulle vara rasist då han hatar IS. Vill ni läsa mer om alla hoten är de bra sammanfattat här.

Jag vet inte om jag blir mest rädd för att man blir dödshotad när man säger vad man tycker eller för att folk i Sverige försvarar IS gentemot någon som förkastar IS. Att någon över huvud taget försvarar IS verkar för mig vara helt ologiskt och bortom all rimlighet!

När man läser alla hot och påhopp Marcus Birro fått ta emot är det ytterligare ett par saker som skrämmer mig! ”Kända” personer som t ex Fredrik Virtanen (skribent Aftonbladet) konstaterar att alla som försvarar eller håller med Marcus, de är folk som av ”alla andra” ses som nättroll och rasister! Så jag ska försöka förstå nu, om jag håller med Marcus Birro när han fördömer IS, en grupp som mördar oliksinnade, då är jag rasist? Hur kom rasist över huvud taget in i bilden förresten?

Är det något mer jag missar? Har jag förstått allt om IS helt fel? Är de möjligen fredsmäklare? Förklara gärna för mig, för jag förstår verkligen inte!

/Simon Nyman – Sharing is Caring

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s