Internationella Mansdagen, en viktig del i debatten

De senaste månaderna har jag ganska kraftigt tagit ställning i olika politiska debatter och jag har bland annat ”tyckt” en hel del i den aldrig utdöende jämställdhetsdebatten. Ni som följer mig på twitter och facebook (facebook är bara för dem jag känner) har säkerligen sett att jag är ganska less på allt feministiskt trams som man försöker kalla jämställdhet när det i själva verket är mansförakt!

2014-11-19Därför har jag också de senaste veckorna försökt lyssna med vänner och bekanta hur dem ser på jämställdhet, hur dem har det hemma och så vidare och det är över lag väldigt lika. I stort sett alla jag pratat med är för ett mer jämställt samhälle till att börja med. En större rättvisa i arbete och löner! Alla är dock överens om att också vissa yrken är mer lämpade för män och andra yrken är mer lämpade för kvinnor, det kommer vi aldrig komma ifrån! Här har jag fått två tydliga exempel varav ett är ganska skrämmande.

Det ena exemplet är en förskola där det var tvunget att anställa en manlig förskolelärare för jämställdhetens skull, trots att många fler kvinnor var både bättre lämpade rent personligt och även mer kvalificerade för tjänsten. I det här läget tycker jag det är skrämmande att man inte kan välja den som är mest lämpad för tjänsten bara för att den personen har ”fel” kön.

Nästa exempel var en brandstation där man anställde en kvinna, som inte ens klarade fystesterna, framför en man som klarade fystesterna med bravur! Här var det samma motivering, ”Vi måste anställa en kvinna för jämställdhetens skull”. I det här fallet blir jag rädd på riktigt! Fystesterna för en brandman handlar om att orka utföra sitt arbete i ett brinnande hus, att orka rädda människors liv! Genom att anställa kvinnan som inte ens klarat testerna tummar man på säkerheten något enormt, man spelar faktiskt på andras liv, bara för att man ska vara lite mer jämställd! Inte ens F! kan tycka att det känns bra! Eller!?

För att gå in på det lite mer vardagliga så är det väldigt vanligt idag att man ”delar lika” på arbetsuppgifterna hemma. Man hjälps åt med allt från matlagning, handla, diska, städa, tvätta och så vidare. Här är vi väldigt duktiga på att ha det jämställt hemma! Vi turas om att hämta och lämna på dagis och vi turas allt som oftast om att vabba etc, så långt är allt fint! Men trots att vi har blivit så jämställda så visar det sig att det är männen som i de allra flesta fall klipper gräset, skottar snön, tvättar bilen och framför allt, byter däck på bilen! Vi har alltså blivit jämställda på de traditionellt sett ”kvinnliga” arbetsuppgifterna men de traditionellt sett mer ”manliga” arbetsuppgifterna är inte ett dugg jämställda, är det inte märkligt? Är det då jämställt på riktigt eller är det snarare vi män som i allt fler situationer blir förfördelade och nedtryckta?

Är det inte precis det här F! och till stor del V vill? Att vara feminist handlar inte om att göra samhället jämställt, det handlar om att trycka ner männen, eller gubbslämmen som en viss Schyman så fint kallade oss! Därför blev jag så glad när jag såg att det idag är Inter nationella Mansdagen!

Internationella mansdagen firas årligen den 19 november sedan 1999. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder.”

Och vidare går att läsa –Under 2009 ratificerades följande huvudsakliga mål att beakta under internationella mansdagen:

  • Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan även vanliga arbetarklassmän som lever anständiga och hederliga liv.
  • Att fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön.
  • Fokus på mäns hälsa och välbefinnande, socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.
  • Attbelysa diskriminering mot män i socialomsorg, sociala attityder och förväntningar samt lag och rätt.
  • Att förbättra relationen mellan könen och främja jämställdhet.
  • Att skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential.”

Jag kan stämma in i samtliga punkter men framför allt, Jag är för jämställdhet på alla sätt och viss och jag är för rättvisa mellan könen! Jag tycker det är viktigt att belysa även mäns hälsa via till exempel Mustaschkampen och Movember* lika väl som att belysa kvinnors hälsa via Rosa Bandet! Jag vill dessutom att det ska vara lika lätt för en ensamstående pappa att få träffa sina barn som det är för en ensamstående mamma, systemet fungerar tyvärr inte så idag!

Jag är för jämställdhet, därför är jag glad att det finns en internationell mansdag på samma sätt som det finns en internationell kvinnodag! Lika för båda, det är jämställt för mig!

Simon Nyman – Sharing is Caring

 

*Movember är en insamling för mäns hälsa och forskningen kring prostatacancer. Insamlingen uppmärksammas under November genom att många av oss män odlar mustasch. Själv har jag dessutom startat en insamling med inriktning mot speedwayfolk och speedwayklubbar som jag valt att kalla MoSpeedway. En insamling som till dags dato samlat in 10 000kr och jag vill samtidigt passa på att rikta ett stort tack till alla ni som bidragit till den summan! Man kan självklart skänka pengar hela månaden ut genom att besöka moteam.co/MoSpeedway och klicka på donera! Vill man skriva om det på sociala medier använder man #Movember för den övergripande insamlingen och #MoSpeedway för min insamling!

En reaktion på ”Internationella Mansdagen, en viktig del i debatten

  1. Pingback: Jag känner mig rädd | Simon Nyman

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s