Operation Nästa…

Foto 2015-01-28 08 48 16Så då var jag på ytterligare ett besök hos Ortho Center IFK Kliniken idag. Korsbandet är av som sagt och så även det inre ledbandet. Idag fick jag själv se MR-bilderna med tillhörande förklaring av vad som var vad och hur allt fungerar, fantastiskt intressant!

Doktorn bedömde sedan styrka och rörlighet i knät och efter det satte vi operationsdatum till 3:e mars. Jag kommer alltså vara som sämst ungefär när jag fyller gubbe och det passar väl bra så :) På grund av tidigare kärloperationer jag gått igenom har man dock inte helt bestämt sig vart ifrån man kommer ta senan som ska bli mitt nya korsband. Jag har som lite ”R” både här och där!

Egentligen finns 3 alternativ varav inget är optimalt men det troligaste är ändå att man tar det vanligaste, 1-2 senor från baksida lår i samma ben! Det kan också bli en sena som går över knäskålen i det benet men det innebär normalt fall längre rehab (no good). Sista alternativet är att ta motsvarande sena från baksida lår fast från det andra benet, inte helt sugen på det av förklarliga själv.. Men som sagt, det lutar ändå åt alternativ 1 men det sista beslutet tas på operationsdagen! Så håll tummarna!

Helt ärligt så känner jag mig helt trygg i att Fredrik (doktorn) väljer rätt alternativ. Dels är jag på en av landets bästa kliniker (tack försäkringen för det) och dels bara utifrån hans sätt att bedöma mina knän, ben, tidigare kärloperationer etc. Han verkar helt grym! 

2015-02-11 15.22.42

2015-02-11 20.25.00Sen blir man ju tydligen sjukskriven efter en sån här operation också, vist är det märkligt? :) Jag hade väl någon stans en förhoppning om att kunna vara tillbaka i någon form av arbete efter ca 2 veckor. Jag fick nog istället räkna med att det tar ca 6 veckor innan jag kan börjar arbeta igen och 8-10 veckor innan jag kan utföra mitt arbete till 100%. Mitt mål blir ju givetvis att rehabträna precis så mycket jag får för att kunna komma tillbaka snabbare, så lät säga 4 veckor helt hemma är mitt mål nu! :) Sen ska jag helt klart vara tillbaka på skidor när nästa vinter kommer, det kommer jag träna stenhårt mot från dag 1.

Så nu gäller det en sak, att inte gå soffdöden när man är sjukskriven! Ni som känner mig vet att ligga stilla för länge, då får jag krupp! Jag blir rastlös, jag måste få göra något! Så om allt går som planerat tar jag mig upp till Avesta efter operationen! Där får jag dels hjälp och support från familjen! Sen kommer jag lite närmare en del vänner och med all sannolikhet får jag lite träningshjälp av Anton! Det kan jag behöva! Och dessutom, få möjligheten att umgås lite med sin bästa vän, träna tillsammans, det kan ju bara vara bra för läkningen! 

Sen ska Charlie upp en vända också och jag ska som sagt också fylla 30 där i krokarna men det logistiken och planeringen, det tar vi en annan gång! :)

Måste bara avsluta med den sköna ironin från Pizzerian där jag käkade lunch idag!

Måste bara avsluta med den sköna ironin från Pizzerian där jag käkade lunch idag! Sån här spargris vill jag också ha! ;)

Må väl och ha det grymt! //Simon Nyman – Sharing is Caring

21 reaktioner på ”Operation Nästa…

 1. Har läst det, väldigt bra tips :)
  Har gått hos sjukgymnast hemma på min ort så jag är van men jag kan tänka mig att det blir jobbigare efter operationen!
  Hur länge fick du vänta på operation från att du träffade han första gången? Är mest nervös för sövningen haha!

  Gilla

  • Så roligt att höra!
   Ja, första 2-4 veckorna är riktigt tuffa, det måste jag säga! Samtidigt som det är under den perioden man ser störst skillnad i resultat, svullnad går ner, rörligheten ökar och så vidare! Jag fick vänta 3 veckor tror jag men det var framförallt för att han ville det skulle ha gått 10 veckor från skadan till operation, hinna rehaba en del innan op osv!

   Sövningen var absolut inget problem tyckte jag, många bra och trevliga sköterskor som gjorde stämningen rolig, haha!

   Gilla

   • Tack för svaren, alltid skönt när andra gått igenom samma sak även fast de inte är kul att andra skadat sig såklart! :) jag skadade mig 9 mars så det har nästan gått så lång tid ju! Hoppas att jag får så snart som möjligt!:) Hur länge gick du på medicin och med kryckor? Direkt efter skadan fick jag smärtstillande som man blev så himla yr av att jag slutade efter knappt en vecka haha

    Gillad av 1 person

   • ja, morfinet jag fick efter blir man lite groggy på… käkade det i 3 veckor men avtrappande… Dom är noga med att du inte ska ha ont för då kan du inte utföra rehaben bra… Kryckor började jag släppa efter en vecka hemma men då haltade jag vilket man inte ska göra… så jag hade nog kryckorna med i 3-4 veckor alla fall…

    Men det är klart det kan vara skönt att läsa/höra om andras erfarenheter av det man själv ska gå igenom ju! Och då borde det inte behöva bli allt för många veckor fram i tiden du får din operation, det har jag svårt att tro alla fall :)

    Lycka till och fråga gärna mer om du undrar över något!

    Gilla

   • Morfin i pillerform? Trodde de va typ sånt man andades in, haha tur att jag inte pluggar för att jobba inom vården! Kunde du köra bil direkt när du slutat med medicinerna? Har dom så korta väntetider på IFK-kliniken? Vet att på näl skulle det ta upp till tre månader för att få en operation så jag är väldigt nöjd med att få en tid i Göteborg :) tack så jättemycket återigen för att du tar dig tid och svarar! :)

    Gilla

   • ja, det finns i pillerform, annars är det i spruta… andas in tror jag inte du kan göra med morfin :) men jag kan ha fel!
    Ja, bil gick bra att köra, exakt hur många timmar efter sista tabletten ska jag låta vara osagt men de är ju inte speciellt långverkande piller… Som sagt, för mig blev det ca 3 veckor från att jag träffade Fredrik. Eftersom de är en privatklinik måste du ju komma dit med remiss, försäkringsbolag eller betala själv så kan tänka mig att köerna inte blir desamma som hos ”allmänsjukvården”…

    Absolut inga problem, jag svarar mer än gärna på frågor som kan hjälpa någon annan! :)

    Gilla

   • Du har säkert rätt :) jag har försäkring så de är därför jag väljer att göra de privat, känns väldigt bra faktiskt :) IFK-kliniken verkar väldigt bra också! Du åkte hem samma dag va? Hur lång tid tog det allt som allt?

    Gilla

   • ja, samma här! Jag har bara gott att säga om dem! Möjligen tråkig attityd nere på MR men den hörde inte till IFK-kliniken så det förklarar väl saken, haha!

    Jag kom in vid 7 på morgonen, tror operationen började runt 9, efter diverse förberedelser. Sen åkte jag hem runt 14 igen! Köp kylbandaget för 500kr, det är värt varenda krona! bara ett tips! :)

    Gilla

   • hur långt ska du åka efter operationen, om man får fråga? vad hände når ditt knä gick sönder? blir ju nyfiken på din story nu :)

    Gilla

   • Ja, kylbandaget känns nödvändigt :) jag har bara gjort vanlig röntgen på akuten för att se så skelettet var sönder. Får se om han vill göra MR imorgon? På näl sa doktorn att det är tydligt att främre korsbandet är av så hoppas det inte behövs om dom är tykna haha! Mitt knä och lår skakade jättemycket i början, gjorde ditt också de? Skönt att man får åka hem samma dag :)

    Gillad av 1 person

   • Kan hända att han vill göra MR alla fall för att se status ordentligt innan op… Men det visar sig ju :) ja, det är helt naturligt, hjärnan stänger av en massa nervsignaler för att undvika smärta vilket gör att du inte kan kontrollera musklerna så som du tänker dig att göra, samt att man tappar ganska mycket styrka ganska snabbt! :) men det dör förklarar Fredrik bättre för dig! :)

    Gilla

   • Hur långt jag har hem menar du? En timma med bil tar de! Jag åkte skidor och fastande med skidorna i en snödriva, hahah! Dom löstes inte ut så knäet låg i en konstig vridning. När jag försökte resa mig vred jag till de igen på något konstigt sätt, man kan ju inte ställa sig upp så jag ramlade igen och de blev väl inte bättre direkt haha

    Gillad av 1 person

   • Ok, ingen allt för jobbig bilresa då alla fall, skönt :) men usch då! Då har vi även skidor som gemensam nämnare då! Jag ställde mig upp efter nån minut men vid försök att belasta vek knät sig inåt så det vara bara å inse att åka ner är svårt och dumt! Tror dock inte min belastning gjorde saken värre då jag hörde hur det small när jag kraschade så allt var nog redan av :)

    Gilla

   • Jag missade med tre dagar!! Och jag som hade köpt nya pjäxor och allt, så typiskt! Du får ta igen nästa vinter istället :) ledbandet, gör man något åt de?

    Gillad av 1 person

   • ja, så tråkigt va! men men, du får ta igen nästa vinter du med :) Nej, ledbandet läker ihop av sig själv, så rehab gör man åt det typ och den sliter jag med ändå så det skulle jag tro börjar vara läkt vid det här laget, 4 månader sedan nu…

    Gilla

   • Lycka till med allt och tack för svaren :)

    Gilla

   • detsamma till dig! vore roligt att höra hur det går för dig sedan!

    Gilla

  • Ja skönt att det är någorlunda nära hem :) fick du mer skador än endast korsbandet? Jag skadade mig såklart andra dagen, surt för jag missa ganska många dagar med skidåkning! Hoppas du kan börja åka snart igen!:)

   Gilla

   • Främre korsbandet och inre ledbandet :/ jag missade tre dagar tror jag, av den resan. Men planen var ju några vändor till dock.. Men men, nästa vinter ska jag vara fit for fight! ✌🏼️

    Gilla

 2. Hej!
  ska också operera korsbandet hos samma
  Läkare som du! Ska träffa han på tisdag och då boka operation :) hur har det gått för dig?

  Gilla

  • vad spännande! Fredrik är fantastiskt duktig, du behöver inte vara orolig alls faktiskt! Det viktigaste efteråt är att komma till sjukgymnasterna på OthoCenter Rehab också där man får fortsatt suverän hjälp och vara bestämd redan före att rehaben ska göras, varje dag, hur tråkig den än må vara, då kommer det bli bra! :)

   för mig går det fantastiskt bra måste jag säga! Om du klickar på övrigt här ovan och drar musen över sport och sedan rehab så kan du läsa allt jag skriver om min rehab! :) Hoppas det kan inspirera dig! //Simon

   Gilla

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s