Team-Event till OS? #Alpint

Fördelen med att vara sjukskriven är att man kan se på alpint på dagarna! Nu är det inte ofta det är alpint, eller idrott över huvud taget på dagarna, men just nu är det världscup-avslutning och då kan jag ju faktiskt se det hela!

Idag var det lagtävlingen, en parallellslalom där varje nation ställer upp med 2 herrar och 2 damer. Detta är enligt mig en helt fantastisk tävlingsform med korta täta race, spänning, lag, man mot man, kvinna mot kvinna. Vem som helst kan bli fast framför TV:n av en sådan typ av tävling! Den är helt enkelt en perfekt gren för TV-publiken! Sverige blev för övrigt 2:a idag.

I Slutet av dagens sändning frågade då Johan Ejeborg på SVT om man ansåg att det borde bli en OS-gren? Den har varit med på världscupavslutningen ett tag i olika former och även på VM vid några tillfällen men alltså inte på OS. Personligen vill jag bara skrika rakt ut ett stort JA! Självklart ska det vara en OS-gren! Det är dock vad jag tycker, det är troligen vad TV-publiken tycker i stort, alla fall om man ska tro omröstningen på SVT:s hemsida.

Skärmklipp 2015-03-20 13.42.59

Men sen tänker jag ett steg till. En förutsättning för att det ska kunna bli en OS-gren är ju att åkarna vill det, att deltagande nationer vill det, att FIS vill det. Vill man det?

Där är jag inte lika säker på att svaret är ja! FIS vill nog, man har lagt tävlingen på olika dagar olika år för att få alla att vara med! Förut testade man att ha den på söndagen efter allt annat men då verkade åkarna mätta, cuperna var avgjorda, man ville kanske få fira och så vidare. Nu la man den i stället på fredagen, mitt i avslutningsveckan men då i direkt anslutning till helgen och utan vila för åkarna innan nästa tävling. Det är helt enkelt svårt att få till!

Nu var det för visso världscupavslutningen och en lagtävling helt utan betydelse, många åkare har enormt avgörande tävlingar lördag och söndag! Jag kan förstå att åkare som har cuper att köra för inte vill riskera skador i onödan och att de vill komma så utvilade som möjligt till de tävlingar som betyder något. Men frågan är ändå vad det skickar för signaler till IOK? Man vill få en disciplin till att bli OS-gren men ingen bryr sig om den?

Idag hade vi varken USA, Norge eller Canada ens på start!? I Österike körde man utan Hirscher, Zettel, Hosp för att nämna några. Tror deras högst rankade dam i laget var 5:e åkare på slalom-rankingen!? Sverige, körde utan Frida Hansdotter, Marcus Larsson bland annat. Ja, man körde med Anton Lahdenpärä som är 7:e rankad av svenskarna i cupen. Tyskarna körde utan Neureuter, Dopfer för att nämna några och ja, jag kan fortsätta för varje deltagande nation! 

Nu vet jag att på VM när en medalj stod på spel så såg det annorlunda ut, men det kan ha varit ett av de första åren som det gjorde det. Förr har de bästa åkarna skippat lagtävlingen till och med på VM (!!) och då blir ju ändå frågan, varför ska IOK ta med en gren till OS som nationerna och åkarna skiter i? Som sagt, det var en oberoende tävling i världscupavslutningen idag och jag kan ha viss förståelse men faktum kvarstår, vilka signaler sänds vidare? FIS kanske måste hitta en morot för åkare och nationer att delta även i den här lagtävlingen? Kan man locka åkarna med bonuspoäng i världscupen om man ställer upp eller liknande? Jag vet inte om det är bra, jag vet inte hur man ska göra, men vill man ha detta till en OS-gren, något jag gärna vill, då måste man börja med att göra något åt detta manfall!

Nu ser vi fram mot avslutningen i helgen med slalom och storslalom och många bra chanser till svenska framgångar!

Simon Nyman —| Sharing is Caring |—

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s