Hur ska man hantera en talang?

Vi hade här om dagen ligapremiär (tror jag) i engelska speedwayen. Osäkerheten har enbart att göra med att jag är så trött på hur den engelska ligan sköts och styrs. Vi hade också i den här matchen en förare vid namn Robert Lambert som blott 16 år gammal körde in maximala 18 poäng, något som inte borde gå rent ut sagt. Han var ostoppbar! Jag såg själv inte matchen och jag tänker heller varken skriva om den eller om hans körning egentligen.

Direkt efter matchen började dock frågorna komma ut på sociala medier, vilket svenskt lag värvar honom? Vissa drömde om honom medan andra var mer skeptiska och sa att ingen kommer värva honom. Skeptikerna grundar sig på att man vill se honom prestera utanför brittiska öarna först och gärna under längre tid.

2015-03-27 14.09.01Jag kan hålla med dem, en match är egentligen ingenting. Men man kör inte fullt om man inte har talang å andra sidan. Jag tänker samtidigt att om han ska få köra utomlands (utanför brittiska öarna) så måste ju någon ge honom chansen. Om vi i Sverige vill vänta tills vi sett honom köra utomlands kanske det redan är för sent? Han kanske fortsätter sin utveckling och blir mycket dyrare än vad han är idag?

Speedwayen är en för liten sport rent globalt för att vi ska bråka om vem som ska hjälpa vem med utvecklingen av vems förare. I det här fallet att britterna ska stå för att han får utvecklas helt på egen hand. Speedwayen är som sagt för liten och talanger finns det få av. Så varför skulle inte en svensk klubb kunna erbjuda killen ett kontrakt och låta honom komma över, låt säga som en utlandsreserv, testa honom? Det värsta som kan hända är att Sverige råkade hjälpa en engelsman fram i karriären! Det gynnar dock sporten globalt, det gynnar publiken. Det värsta som kan hända? Att han inte presterar i Sverige! Som ni vet har förarna poängbaserade löner så presterar han inte blir det heller ingen vidare dyr affär att ha gett honom chansen.

Alla klubbar vill vinna, alla vill slåss om SM-guldet, där kanske stora problemet ligger? Men killen är en talang (hur många gånger har jag nämnt det nu?) och dem lär man chansa på, vissa utvecklas vidare medan andra stannar av, så kommer det alltid vara, den risken måste man ta, även i Sverige! Men visst han är inte svensk, men i brist på svenska talanger kanske det inte skadar att hjälpa andra talanger fram? (Nu sa jag för övrigt inte att Sverige inte har en enda talang så inget missförstånd kommer här). Sporten är som sagt för liten för att bara se till sig själv. Vi måste tänka på sporten globalt sett och hjälpas åt över alla länder, varför ska inte Sverige kunna vara ett föredöme här?

Varför kommer då ingen svensk klubb satsa på killen? för nej, det tror jag inte någon gör hur gärna jag än skulle vilja det. Jo, vi har en svenskregel som tvingar varje lag att ha minst 3 svenskar vilket gör att det är 4 platser för utlänningarna att slåss om. Törs man viga en av de platserna åt en utländsk talang? Knappast! Jag tycker svenskregeln ska skrotas! Då säger vissa att lagen kommer vara helt utan svenskar, talangerna kommer inte komma fram osv. Kanske skulle ta en titt på tex Masarna i början av 2000-talet då? Eric Andersson visade framfötterna och fick sedan chansen i Elitserien, Antonio Lindbäck gjorde det samma året efter och därpå kom även Sebastian Aldén. Fanns ingen svenskregel då, det fans ingen juniorregel då. Det visade vad de gick för i de lägre ligorna och visade att det skulle ha en elitserieplats! Så fungerar det i alla andra idrotter, varför inte i svensk speedway? 

Men nej, vi har våran svensk regel och i stället kommer Lambert endera fastna på de brittiska öarna och aldrig bli bättre än att han är duktig där. Eller så kommer han tas upp av andra klubbar i andra länder (läs Polen, Danmark), bli världsmästare och ha alla andra att tacka förutom Sverige. Så kom igen nu Sverige, bevisa att jag har fel, värva över killen, ge honom en tryout eller vad som helst men låt honom komma och lära sig köra speedway på fler typer av banor, vad har vi att förlora på det?

Såg för övrigt att Metanolpodden pratar om detta också, ska bli intressant att nu i efterhand lyssna på vad dem har att säga i ämnet! :)

Simon Nyman —| Sharing is Caring |—

2 reaktioner på ”Hur ska man hantera en talang?

  1. Pingback: Blogg 100 avslutas ikväll! | Simon Nyman

  2. Pingback: Sluta klaga! | Simon Nyman

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s