Då var det dags igen!

Jag tänker inte göra detta till en text om tro. Jag tycker egentligen att man får tro på vad man vill så länge man är vänligt inställd till sina medmänniskor. Jag tänker inte heller göra detta till en text om vad jag tror och inte tror på, utan bara sakfrågan i allmänhet! Jag skrev tidigare en text i lite liknande ämne, Du har lägre IQ som troende?” Jag ska inte gå in på IQ idag men ändå beröra religion, eller tro, eller egentligen medmänsklighet. Hur beter vi oss mot våra medmänniskor?

Jag har spenderat påsken i Stöten och njutit av trevligt sällskap. Både mamma, pappa och Charlie. När sedan syster med pojkvän dök upp blev det perfekt! Inte träffat syster sedan i Julas! Vädret var grymt och att inte få åka skidor var en plåga, tur man kunde njuta av solen och snön alla fall! Och som sig bör när vädret är bra i fjällen på våren så är after skin utomhus, ingen afterski slår en ute afterski i solen! Bandet var helt ok och drog igång en skön stämning. Mellansnacket var inte alltid lika bra! Vissa saker skämtar man inte om, hur oskyldigt det än må vara. Jag tänkte kort skriva om det.

2015-04-06 19.00.11Som ni alla vet så är påsken i Sverige en kristen högtid, inget är märkligt i det. Alla firar den inte som så, inget märkligt i det heller. Men när after ski-bandet mellan låtarna känner att det är nödvändigt att säga: ”Jag förstår att ni alla sitter och tänker på Jesus idag (hahaha), men jag hoppas ändå ni kan stå ut med några låtar till från oss! Skååååååååååååååål!” Ja, då rynkar alla fall jag på ögonbrynen.

Jag klagar inte på personen i fråga, han fick mig bara att tänka på ämnet som nu skapar den här texten. Och jag funderar varför han kände sig tvungen att säga så? Varför kände han sig tvungen att göra sig rolig på andras bekostnad? De spelade bra och hade bra drag på after skin. Han kunde ha skämtat om precis vad som helst i mellansnacket men väljer att göra sig rolig över vad någon annan människa tror på.

Jag tror faktiskt inte att han menade att såra någon och jag vet egentligen inte om någon tog illa upp heller, men kanske gjorde någon det? Var det i så fall värt det? Själv tycker jag bara det var lite onödigt, jag rynkade på ögonbrynen. Men det är dock precis så här det är i Sverige idag. Just kristendomen är helt ok att skämta om, titta snett på, dumförklara.

Av vilken anledning sa han t ex inte ”Muhammed”, ”Buddha”, ”Shiva” eller liknande? Kanske för att det just var påsk och vi var i Sverige, troligen var det den enda anledningen i just det här fallet. Men hade han valt att skämta om till exempel Muhammed i stället för Jesus så hade han varit lynschad, folk hade buat, troligtvis hade någon tipsat kvällspressen som hade hängt ut honom! Han hade fått be om ursäkt till hela svenska folket och så vidare. Men om Jesus, om kristendomen, det är det inget konstigt att skämta om! Då är det ingen som reagerar.

Varför tas inte alla religioner, allas tro, på samma allvar? Varför får man skämta om vissa men inte om andra? Är det inte dags att vi tar allas lika värde på allvar? Är det inte dags att ”vi gillar olika” innefattar alla människor? Oavsett hudfärg, oavsett religion, oavsett läggning? Eller vad tycker ni?

Simon Nyman —| Sharing is Caring |—

5 reaktioner på ”Då var det dags igen!

  1. Jag är heller inte troende, trots att jag gärna går på dop och bröllop i svenska kyrkan. Alla religioner ska ha ett lika värde och nej, vi ska skämta lika lite om kristendomen som de andra religionerna.

    Gillad av 1 person

  2. Håller med dig till 100%, jag tror nog det var fler än du som reagerade.

    Gillad av 1 person

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s