Parodin i Warszawa

Gårdagens ”analys” av det så kallade GP:t i Warszawa verkar ha blivit uppskattad, ni kan läsa den här! Idag tänkte jag försöka göra en mer nyanserad analys av vad som egentligen hände. Vad som gjorde att det blev så fel, hur jag tycker man borde ha gjort i stället och så vidare. Av förklarliga själv tänker jag inte följa upp tipset inför GPt, det känns helt irrelevant.

Ni har säkert sett, eller alla fall läst om, vad som hände igår. Vill ni fräscha upp minnet finns en bra snabbrepris på Viasats hemsida, kika på den här.

Skärmklipp 2015-04-19 10.30.23

Hos SpeedwayGP.com väntar man fortfarande på heat 13… ;)

 

”Skandal”, ”Stort Skämt”, ”Circus”, ”Parodi”, ”Skam för sporten” är bara några ord som användes flitigt igår, både av undertecknad och många många fler. Tävlingen avbröts efter 12 heat. För många är det just det som är skandalen. För mig var det ett stort ”äntligen”. Man kunde där och då har räddat en liten del värdighet genom att helt och hållet stryka tävlingen, alternativt kört om den på annan bana som idag. Nu valde man att låta resultatet efter 3 omgångar stå och det är skrattretande att dessa poäng kan komma att avgöra hela VM-serien i höst.

Tävlingar har ställts in och flyttats förr, men aldrig med så här kraftiga reaktioner. Senast i Riga i fjol då man ställde in redan före tävlingen startade och flyttade till Daugavpils dagen efter. Men det var 50-60 tusen åskådare igår, det var man inte i närheten av i Riga, så jag förstår att det beslutet var bra mycket svårare att ta nu än i Riga i fjol.

Var banan då så dålig igår? Ja, när världsförare går omkull helt oprovocerat är det absolut inte en bra bana. Men den bjöd faktiskt på en hel del omkörningar också, det är lätt att glömma för stunden. Var den farlig? Absolut! Men samtidigt vill jag från TV-soffan alla fall säga att jag sett tävlingar genomföras på betydligt värre banor än den igår. Jag kan ha fel men jag är ganska övertygad om att man hade kört igenom hela tävlingen igår om inte hela tävlingen fram till heat 12 hade varit en stor parodi. Jag tror helt enkelt förarna fick nog när parodin till tävling dessutom övergick i en till viss del farlig bana. Man var helt enkelt inte beredda att ta risken när allt annat var ett stort skämt!

Vi hade alltså en startgrind som konsekvent släppte senare på innersidan än på yttersidan. Man hade ingen startgrind  i reserv. Förarna som stod på innerbanorna hade ett klart handicap och vissa stannade till och med av redan efter start för att de var så säkra på att heatet skulle rödflaggas, vilket inte hände. Det här var alltså heat 1-3. I Heat 4 kom så rödflaggen och en lång paus följde. Sedan kom det kontroversiella beslutet, dock helt enligt regelboken, att göra med ”Green Light Start”. 

Jag ser egentligen inget stort problem med att genomföra en tävling med den startproceduren. Man startar med lampor i både MotoGP och F1 för att dra några exempel. Men genom att ta det här beslutet har man talat om att startgrinden inte har fungerat i de första heaten. Här borde man tagit beslutet att göra det så rättvist man kan, stryk första heaten, börja om från heat 1 och skapa rättvisa förhållanden för alla förare. Men nej, man tar det från heat 4’s omstart och 12 förare har då fått köra heat med en erkänt trasig startgrind och dessa heat har gett förarna poäng som kommer räknas in i totala ställningen i VM, dessa poäng kan avgöra vem som blir världsmästare, att du stod på innerbanan i heat 1-3 i premiären.

Men fine, man tog alla fall ett beslut för att försöka rädda tävlingen. Jag såg som sagt inga stora problem sedan då förarna skötte sig bra med ”lampstart” fram till heat 6. Jason Doyle gjorde en uppenbar tjuvstart och heatet rödflaggades. Domaren kallade tillbaka samtliga 4 förare till omstart. Då gäller förbud från att lämna banan för förarna. Nicki hoppar dock av cykeln, springer in och pratar med tävlingsledaren i depån och helt plötsligt ändrar domaren beslutet och utesluter Jason Doyle. Regelrätt eller ej ska jag låta vara osagt men två stora fel sker. Nicki lämnar banan och borde således vara utesluten. Domaren ändrar ett beslut efter påtryckning från en förare – har det någonsin hänt tidigare?

I omstarten var så starttejpen åter tillbaka vilket får ses som än mer märkligt. Byta startprocedur till en omstart av ett redan startat heat. Och som om inte det vore nog gick den fortfarande upp snett men inte heller nu rödflaggade domaren heatet utan lät förarna gå i mål. Efter detta blev det återigen en längre paus och helt plötsligt utlystes ett re-run av heat 6!? Åter igen en enorm inkonsekvens då man här med visar att man kan ta just det här beslutet. Något som borde gjorts även i de första heaten med startgtejp men där man istället lät resultatet stå! Till re-run var så tejpen åter igen borta och ”lampstarten” tillbaka och parodin var nu ett faktum. Från här satt jag bara och önskade att man skulle avbryta tävlingen, det var inte värdigt vår sport.

2015-03-11 12.35.12Tävlingen fortsatte dock och vi såg faktiskt en hel del fina race även om man lätt glömmer dem. Man var väl inte riktigt uppmärksam på hur speedwayen i sig var, just där och då. Men så kom också krascherna mot, det som skulle komma att bli, slutet av tävlingen och förarna kallade till möte. Detta fick det hela att till slut avbrytas med en för farlig bana som den enda orsaken. Något som för min del är en enkel förklaring till det hela. Jag är som sagt ganska övertygad om att man hade kört hela tävlingen om den i övrigt hade varit schyst! Nu sabbade man inte bara förtroendet för speedway i stort, man sabbade också det sista förtroende för tillfälliga banor hos de allra flesta inbitna supportrarna. Det tycker jag är tragiskt, för något mäktigare än en arena och med trycket på läktarna som det skulle ha varit igår, det kan man inte uppnå på annat sätt.

Tillfälliga banor på stora arenor ÄR speedwayens framtid! Men så måste man sköta dessa arrangemang prickfritt! Det får inte strula på det här sättet gång efter annan, det bara får inte ske! Man har visat många gånger att man KAN bygga tillfälliga banor och man har också visat att de kan bjudas på bra speedway på dessa banor! Hur man skötte allt igår innebär nog dessvärre döden för arenaspeedway om det inte innebär att speedway är död helt och hållet.

Man kunde ha räddat speedwayens anseende på olika sätt:

  1. startat om från heat 1 med ”lampstart” – jag tror då att hela tävlingen hade genomförts. Om inte hade den avbrutits med fair poängskörd för samtliga förare, på lika villkor!
  2. avbrutit tävlingen och kört den på annan arena en annan dag!
  3. strukit resultatet från igår när tävlingen väl avbröts!

Inget av detta gjordes och kvar står vi med ett stort skämt, ett skämt som kan komma att avgöra vem som blir världsmästare i höst! Visst är det underbart att Speedwaysäsongen är igång?

Simon Nyman —| Sharing is Caring |—

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s