det där med miljön..

Jag ska erkänna det på en gång, jag är långt från duktig på att tänka på miljön. Jag är faktiskt ganska kass på det, så är det sagt! Men jag tänker ju en del på en massa olika saker som ni troligen redan vet och idag funderar jag ändå på miljön lite grann. Eller alla fall på en sak som normalt sett ska gynna miljön.

Jag har ju flyttat till Göteborg som ni kanske vet och jag åker faktiskt mycket mer spårvagn än jag trott. Jag älskar att köra bil, lättillgängligheten. Man kan åka hem när man vill, man behöver inte passa tider och man behöver inte vara rädd för skumma typer på vagnen. Men absolut, jag har också insett fördelarna med att åka spårvagn och ja, det är ju bättre för miljön också. Men stora anledningen till att jag åker spårvagn är nog inte miljön utan att jag inte lärt mig vart det finns bra parkeringar i stan och kanske inte riktigt heller hur jag hittar till dem :)

2015-04-22 14.08.42I dagarna har det också diskuterats en del i media om att SL höjer priserna på månadskorten för deras lokaltrafik och helt ärligt reagerade jag först inte över huvudtaget. Jag menar, vilken produkt finns det där priserna inte går upp år för år? Men så började jag tänka lite till, varför ska vi åka kommunalt i stället för bil? Jo, det ska vara bättre för miljön. Så räknade jag lite snabbt bara på vad spårvagnen kostar här, 26kr per person och resa…

För någon månad sedan var två vänner på besök och vi skulle in till stan och äta på kvällen. Vi var alltså 3 personer som då betalade 26 kronor var in till stan och sedan hem från stan. För att åka in till stan och äta lite mat betalade vi alltså 156 kronor. Bara där börjar det kännas lite skevt. När jag sedan tänker på att jag kan ställa bilen längs en väg mitt i stan och betala 30kr timmen (de dyraste parkering jag hittat hittills) och stå de 3 timmarna vi var på restaurangen för 90kr och lägg därtill ca 15-20kr i soppapengar så finns inte längre någon rimlighet i att åka spårvagn! Nu räknade jag dessutom extremt högt för faktum är att du kan parkera för 2kr timmen också!

Och då tänker jag igen på höjda SL priserna och blir ganska irriterad. Vill man få bort trafik från stan, vill man värna om miljön, borde då inte prio 1 vara att se till att det är BILLIGRE att åka kommunalt än att åka egen bil!? Jag skulle krasst åka ensam i bilen till och från stan ink. parkering för halva priset mot en spårvagn! Nu är det inga stora pengar räknat på en resa, men tio dagar till stan på en månad så pratar vi nån 100lapp. Varför ska jag då tänka på miljön? Vad motiverar mig till att tänka på miljön?

Jag körde dessutom Gas-driven bil förut. När jag nu skulle byta bil fanns inte ens passaten som ett alternativ med gasdrift längre? Hur kan det vara möjligt? Hur ska vi då kunna tänka lite extra på miljön? Jag har alltså gått från Gas-bil till disel och detta inte nödvändigtvis för att jag ville, jag hade inget val!

Nej, kära politiker. Den är nog dags att sluta snacka nu och tänka till ordentligt! Vill vi värna om miljön i det vi säger eller i det som verkligen sker i verkligheten? Gör kommunaltrafiken gratis om ni verkligen är måna om vår miljö, annars ser jag ingen vits med att åka kommunalt över huvud taget!

Simon Nyman —| Sharing is Caring |—

4 reaktioner på ”det där med miljön..

 1. Skickade visst innan jag var klar!
  Fredrik ville operera mig iaf, hade även en mindre skada på ledbandet men de fixar sig själv! Ska operera mig i september men om knäet inte pallar med mitt jobb så kan jag bara ringa o få en tidigare operation 😀väldigt smidigt och bra!

  Gillad av 1 person

  • Så kan det ju vara!

   Men du så bra, smidighet och service på högsta nivå på Fredrik och hela IFK kliniken! 👍🏼 jag hade också en skada på ledbandet, men som du säger, det löser sig självt! 👍🏼

   Gilla

 2. tror många i Gbg åker kollektivt för de är jobbigt och köra i stan med alla cyklister och spårvagnar! Jag vet att jag själv hellre åkt kollektivt, men jag är ju uppväxt på en ö också! Haha.

  Vet inte om du kommer ihåg men jag var på IFK igår igen och

  Gilla

 3. Jag håller med dig. Höja priset samtidigt som kollektivtrafiken suger tid och energi ur dig, det är inte logiskt.
  Gratis kollektivtrafik skulle dessutom gynna många som har det sämre ställt.

  Vill kanske också bara poängtera att miljön borde väl kanske kunna vara en tillräckligt god anledning för oss att välja kollektivt.
  (Dock så har en inte alltid möjligheten, när kollektivtrafiken blir sämre, säljs ut å halshuggs)

  Gillad av 1 person

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s