Kaoset är totalt – vi blir omyndigförklarade!

Vad innebär det att vara myndig? Det är nog en fråga man ställer sig ganska ofta i unga år men säkert ganska ofta som vuxen också. Du fyller 18 år och blir myndig, du är helt plötsligt vuxen och får bestämma helt och hållet över ditt eget liv. Alla val du gör får konsekvenser för dig själv och du får göra allting, förutom att handla på bolaget – en konstig grej i sig men en annan diskussion. 

2015-04-22 14.08.42Så här har det sett ut ganska länge i Sverige och jag tror vi alla är ganska nöjda med att få vara myndiga. Nu vill dock regeringen ändra på detta. Inte själva åldersgränsen för när man blir myndig men man kommer sätta hela principen ur spel. För i regeringens värld är det så här just nu. Du fyller 18 år och blir myndig med alla saker som det innebär. Sen är du myndig genom hela livet, precis som det ska vara. Men med ett undantag – när du blir förälder! För då, när du blir förälder, då blir du helt plötsligt mer eller mindre omyndigförklarad! Din möjlighet att själva bestämma, ihop med din partner, hur och när man ska vara föräldraledig, den tar man nu bort. Man börjar med att lagstifta om en 3:e pappamånad men man lägger också in en handlingsplan mot målet att dagarna ska delas 50/50 mellan föräldrarna på sikt. Man ska också ta bort möjligheten att ge dagar till varandra så även den friheten tas bort.

Man anser alltså att trots att du är myndig, du har dessutom satt ett barn till världen och ska bygga en familj, uppfostra ett barn som ska bli framtiden i samhället. Trots det är du inte kapabel till att bestämma när du själv ska vara hemma med ditt barn!? Att uppfostra barnet kan du få göra själv, men vem som ska vara hemma och hur mycket, det får vi inte bestämma själva? Jag tycker faktiskt det har gått för långt!

Jag förstår syftet med det hela. Jag vet att många pappor är hemma minimalt med sina barn vilket är tragiskt. Jag vet att många kvinnor drabbas negativt i yrkeslivet på grund av barnafödsel och mammaledighet. Jag förstår att vi behöver jobba för att det ska bli mer jämställt här, det är inget snack om det! Men att tvinga oss till att dela lika är att sätta all förståelse för hur olika familjesituationer ser ut, ur spel. I vissa familjer kanske det ekonomiskt sett inte går att dela dagarna lika och ändå ha råd att betala räkningarna som ett exempel. I andra går det helt enkelt inte att dela lika. Ta en elitidrottare tillexempel, ska han vara pappaledig från ex antal matcher/tävlingar bara för att Löfven vill det? Hur skulle det se ut? Men som sagt, förståelsen för att familjesituationerna ser olika ut, den finns inte. Alla ska dela lika, kan vi inte det så ska vi nu ändå tvingas till det och jag tycker det är förkastligt!

Lägg hellre fram förslag som uppmuntrar till att dela lika så långt det går, men låt valet vara vårt eget! Vi är myndiga människor som har ansvar för våra egna liv. Vi vet bäst hur vår familjesituation ser ut och därmed också hur vi vill planera vårt livspussel med arbete och föräldraledighet! Stefan Löfven får gärna tycka till över situationen i sin egen familj, men min familj, mina vänners familjer, där ska han inte lägga sig i! Hade vi vilat det hade vi väl gift oss med honom i så fall!

Simon Nyman —| Sharing is Caring |—

 

19 reaktioner på ”Kaoset är totalt – vi blir omyndigförklarade!

 1. Pingback: Blogg 100 avslutas ikväll! | Simon Nyman

 2. Pingback: Tack! | Simon Nyman

 3. Fast det där är inte riktigt sant. Du har rätt att vara ledig tom det år då barnet fyller ett år. Bara pappan eller bara mamma kan välja att vara hemma hela tiden om man så vill. Däremot sätter staten upp villkor för att betala ut bidraget, alltså pengarna man får. Precis som staten gör när det gäller utbetalning av sjukpenning, bostadsbidrag eller försörjningsstöd. Inget konstigt alls med det.

  Gilla

  • men då förstår du ju själv att det kommer bli en klassfråga, vilka som HAR RÅD att vara hemma ända upp till ett år utan att få bidrag från f-kassan för det. Och för de som inte har råd blir det barnen som drabbas genom att få vara hemma alldeles för kort tid med sina föräldrar… Hur kan det göra att något blir mer jämställt? Att något blir bättre!?

   Gilla

   • Nu argumenterar jag inte för en individualisering av föräldraförsäkringen utan stör mig bara på din retorik om att du blivit ”omyndigförklarad” då du i själva verket har rätt att själv bestämma hur och när du vill vara hemma med ditt barn upp till 7 års ålder. Och dessutom får ta del av en av världens generösaste föräldraförsäkringar.

    Gilla

   • Så vi har nu i fler dagar debatterat kring ordvalet i min rubrik istället för vad texten egentligen handlar om?

    Jag har alla fall konstant pratat med dig utifrån de faktum att man vill göra föräldraförsäkringen tvångsmässigt 50/50.

    Gilla

 4. Detta är ett långsiktigt mål. Ett mål som skapar samhällsdebatt, oro och engagerar. Hur skapar man ett framtida samhälle som bygger på en rättvisare fördelning mellan män och kvinnor? Vad är visionen och målet och hur vill man nå dit? Alla kommer inte att gilla detta målet. En del kommer troligen i kläm och får det svårare. Förhoppningsvis så är dessa människor i minoritet och de ska givetvis hjälpas på bästa möjliga sätt. Detta sker hela tiden då beslut tas i olika sammanhang. Alla gynnas inte. I alla fall inte till en början. Men sedan då? När samhället förändras, visionen tar kraft, i takt med att människor fördelar sysslor mer sinsemellan genom en ökad förståelse, visionen nås. Måste vi styras dit? Svaret är inte det vi vill höra men svaret är: Ja, vi måste nog dessvärer styras. Vi måste ha styrning för att samhället i stort, som grupp, ska blir ett mer rättvist samhälle. Givetvis inte i alla frågor som angår oss, men i vissa som är viktiga för samhällets utveckling i stort och på lång sikt. Det har vi alltid haft. En stark stat som beslutar till allas våras bästa (så långt det går). Kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden måste stärkas, det är vi väl alla överrens om. Eller? Är inte detta då en bra väg att gå? Jag tycker det och grundar detta på ett långsiktigt samhällsperspektiv, en bra samhällsbyggande åtgärd (för att tala politik). Den länkade artikeln är en tydligt indikation på att något måste göras, även om det till en början skapar fler sjukdagar så bryter det normer och styr oss mot ett rättvisare samhälle. “Statens kostnader för sjukskrivningar har stigit kraftigt de senaste åren. Om männens ansvar för hem och barn ska öka kan det leda till ökad sjukfrånvaro om inga förändringar sker i övrigt” Detta betyder att vi måste förändra vår uppfattning om hur arbetsfördelningen vid föräldrarskap kan se ut. Inte att låta mamman vara hemma och pappan arbeta, som det ser ut nu i mångt och mycket. Då har man missförstått poängen. Låt staten peta i dina familjeanlägenheter. Inte enbart för ditt bästa utan för samhällets bästa, i stort.

  Gillad av 1 person

  • Jag ser vad du skriver och kan hålla med dig till viss del. Jag kan dock inte säga att detta skulle stärka kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden och om det skulle göra det, är det då inte bättre med reformer som ger kvinnor större möjligheter på arbetsmarknaden efter en graviditet och mammaledighet? I stället för att tvinga dem att börja jobba tidigare? För jag är ganska säker på att många kvinnor faktiskt vill vara hemma med sina barn längre tid än vad de nu skulle ha chansen att vara. Dessutom skulle kvinnorna bli av med alla sina dagar under barnest första månader i livet och skulle då missa den fantastiska möjligheten att vara hemma någon dag nu och då när barnen är äldre, en del av föräldraledigheten många glömmer men som också är fantastiskt viktig för barnen!

   Många barn ammas upp till 1 års ålder och ibland längre. Ska mammorna bli tvingade till att sluta amma sina barn tidigare för att man inte får styra sina dagar själv mellan mamman och pappan?

   Självklart ska vi jobba för jämställdhet men det är så mycket kring barn och barnafödande som är kvinnorelaterat att jag tycker det är helt sjukt att ens tänka tanken på jämställdhet just där!

   Jag hade gärna varit hemma med min son ännu mer än jag varit, men man kan inte alltid få som man vill, dagarna räcker inte till alltid!

   Så nej, Saten är just här helt fel ute och därför tycker jag inte dem heller ska vara där och peta.

   Gilla

 5. Pingback: Debatten fortsätter | Simon Nyman

 6. Simon – jag tycker också att det har gått för långt.

  Gillad av 1 person

 7. Jag är lite kluven faktiskt…
  Skulle det bara gälla mig och hur vår situation var så skulle det aldrig gått att genomföra med 50/50. Då hade jag fått vara hemma sista månaderna utan pengar tills Lilla O kunde börja förskolan. Har flera vänner som gör den ”dealen” innan de ens är gravida att den ena ska vara hemma, för det är omöjligt för dem att dela 50/50 av olika inte helt ovanliga skäl.
  Att slå fast hur det måste vara utan möjlighet till avvikelse känns inte rimligt..

  Samtidigt har vi en av världens bästa situationer i Sverige för oss föräldrar. Staten lägger så många miljarder på detta, å det gagnar oss alla i samhället nåt enormt om det delas mer lika mellan föräldrar…
  Hur ska vi kunna få det mer jämställt om vi inte gör nåt?

  Gillad av 1 person

  • Och om din/er situation inte skulle gå att genomföra med 50/50, tror du då inte att många andras situationer ser lika dana ut?

   Vi kan få det mer jämställt och självklart ska det göras mer, men att gå in och tvinga oss, att bestämma över något som borde vara varje myndig människas fria val, det är fel väg att gå för att skapa jämställdhet. Det kanske till och med är så att vissa saker rent naturligt inte är tänkta att vara helt jämställda? Jag menar, hela graviditeten, amningen osv… mamman och pappan har olika roller, vi kanske inte ens SKA dela just det här helt lika? Utan fokusera på bättre jämställdhet på andra områden i stället?

   Det är ganska intressant också när man separera när barnen är små, då får man höra just detta. ”det är bra att du som pappa vill vara delaktig men du måste förstå att Mamman är viktigast för barnen i början. när barnet är 3-4 år kan ni gå upp till varannan veckas boende, före bör han bo mer med sin mamma”… men som icke separerad familj ska man däremot tvingas till motsatsen? Vart är konsekvensen?

   Jag som ensamstående pappa hade gärna tagit hälften av dagarna och haft min son hälften av tiden från dag 1 och jag stred för varje dag med honom. Men jag tycker ändå det är helt fel att tvinga föräldrar till att ta ut 50/50 av dagarna för det är varje familjs pussel att lägga utifrån just den familjens livssituation…

   Blev ett lång svar :)

   Gilla

   • Det är ju helt sjukt att du fått höra det i er separation! Jag blir så arg att jag kokar! Att säga att en förälder är viktigare än en annan borde vara straffbart 😡 i ALLA situationer!

    I det långa loppet tänker jag att om det fastställs med 50/50 av föräldrarledighet så kanske det kan skydda de Män som blir diskriminerade på det sätt som du blivit…
    Men Jag är kluven. Jättekluven faktiskt 😉

    Gilla

   • ja, men så tragiskt är systemet i verkligheten så visst skulle det just där och då ha varit bra med 50/50… men jag tycker ändå, trots det jag gått igenom, att det bästa ändå är att lämna rätten till föräldrarna att själva bestämma… Risken nu är bara att fler dagar ”brinner inne” och kontentan blir att barnet totalt sett får mindre tid med sina föräldrar. och nog är det viktigare att barnet får umgås med någon av föräldrarna i stället för ingen av föräldrarna…

    Gilla

   • Dessutom finns det sätt att kringgå reglerna, å det är att det bara är den ena som är vårdnadshavare på papperet! Det kommer skapa en otrygghet juridiskt och socialt, särskilt om det händer något med den ena föräldern.
    Är folk gifta behöver inte vårdnaden fastställas- men för alla som inte är gifta finns ju ”möjligheten”.

    Gilla

   • ja, absolut…

    Gilla

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s