Kaos i Speedwayvärlden

Jag har flera gånger i år nästan efterfrågat att det ska hända något inom speedwayen. Att det har varit ett extremt lugnt år och ganska lite att skriva om. Senaste tiden har då i stället allt hänt och man skulle kunna göra det enkelt för sig genom att dela upp speedwayvärlden i 2 läger. De som älskar Nicki och aldrig ser ett fel han begår och de som hatar Nicki och hittar fel i allt han gör. Nu är det väl dock inte riktigt så enkelt som tur är, för då hade den här texten tagit slut här.

Det som då hänt är till att börja med Nicki i Polen i helgen där han efter att ha strikat två andra förare fått rött kort och därmed automatiskt en match avstängning. Därefter i depån blir han provocerad av motståndarlagets coach och tänder till ordentligt. Först svingar han hjälmen mot huvudet för att sedan gå fram och sparka coachen på låret, med släpskon! vid en första anblick ansåg jag helt klart att Nicki var vållande till kraschen och körde riktigt fult. Efter några repriser kan jag tycka att det är en 50/50 situation och det röda kortet han får är helt felaktigt. Men det han sedan gör, hur provocerad han än blir, de är inget annat än vidrigt! När man med hjälmen i hand svingar den mot huvudet på någon annan, då gör man det för att försöka skada så mycket man kan – tur att han missade! När han sedan smyger fram igen och sparkar coachen på låret, och väljer foten med släpskon på, då försöker man även där utdela maximal skada i den rörelsen man gör! Och över huvud taget att gå fram och sparka någon – så gör man bara inte!

Bild lånad från twitterflödet

Bild lånad från twitterflödet

När han sedan i en lång intervju med speedwayGP.com skyller ifrån sig allt så blir det lite löjligt. Det tråkiga i den här situationen är att han får vatten på sin kvarn i hans snack att alla motarbetar honom och dömer honom för att det är just han. Incidenten på banan är helt felaktig att ge rött kort för. Självklart har han många gånger om tjänat ihop till det där röda kortet men så kan man inte döma! Nu gav man honom rött kort i en situation som faktiskt var 50/50 och precis som jag skrev så kommer han självklart fortsätta nöta om att alla motarbetar honom, och vist har han till viss del rätt. Det visar det här röda kortet! Det tragiska med Nicki är dock att han aldrig, genom hela sin karriär, någonsin har gjort ett enda fel enligt honom själv! Det är alltid andra som faller för lätt när han kör fult. Det är alltid andra som kör fult när han faller lätt! Andra faller när det är hård körning medan han sitter kvar.. ja listan kan göras lång!

Sen har vi då nästa incident. Den mellan Nicki och Greg (ja, lite märkligt att det är Nicki nu med) som fick sin dom nu idag. Den där Nicki kunde kört livet av Greg samt en funktionär. En sån situation när rött kort hade varit sunt. Nu klarade sig Greg helt skadefri och ursinnigt adrenalinpumpad kunde han inte vara mr. Nice Guy längre. Det har var droppen som till slut fick allt att rinna över och han springer mot Nicki, kastar sig mot honom och nacksvingar honom av cykeln! Inte på något sätt snyggt, inte på något sätt acceptabelt! Greg fick där och då 5000kr i böter för osportsligt uppträdande. Nicki anmälde honom till SVEMOs disciplinnämnd där domen idag gav Greg 10 dagars avstängning.

Helt rätt bedömning att stänga av honom även om 10 dagar är en märklig dom. 1 match eller 2 matcher hade varit vettigt, 10 dagar däremot innebär i teorin 1 match men om den regnar bort kan det lika gärna innebära 0 matcher. Vad detta också innebär är att man satt ner foten och statuerat ett exempel, handgemäng hör inte hemma på en speedwaybana! Tråkigt att sportens annars renaste förare är den som drabbas av att man statuerar ett exempel, men samtidigt innebär det att varje slagsmål framöver kommer rendera i en avstängning! Jag hoppas därför att Polska ligan följer efter och dömer Nicki på samma sätt för incidenten i Polen. Det är så många gånger liknande saker hänt där andra förare varit inblandade och det går självklart inte att döma saker som hänt före detta, men jag ser fram mot att varje slagsmål framöver innebär avstängning, för det hör inte hemma i vår sport!

Varför väcker då Nickis våld så mycket kraftigare reaktioner hos mig än det som Greg gör? Kanske just för att det Greg gjorde var mot Nicki och ingen annan och min känsla var att äntligen biter någon ifrån mot Nicki på allvar och visar 20150620_205224588_iOSatt farlig körning inte accepteras. Kanske också för att det Greg gjorde var en engångshändelse medan Nicki är inblandad i flertalet situationer varje år. För även om han inte alltid själv är orsaken till en situation så är han väldigt ofta delaktig och det säger ändå en del. Men framförallt väcker Nickis beteende starkare reaktioner för att Greg direkt efter matchen bad om ursäkt för sitt beteende, att det gick över styr, att våld inte hör hemma på en speedwaybana och att han ångrade sig djupt, medan Nicki alltid skyller på alla andra! Han provocerar andra tills dem försöker slå till honom, det har hänt många gånger och alltid är han oskyldig. Nu blev han själv provocerad och då var det hans försvar till att han slog och sparkade, eller knuffade bort som han själv vill kalla det. Han har alltså inte gjort något fel. Därför blir det ingen häxjakt på Greg, för han erkänner och ber om ursäkt. Han står för det han gjort och ångrar sig, all heder för det!

När jag twittrade om Nicki i måndags blev jag kallad för Nicki-hatare av många. Blind var jag och man ifrågasatte ett flertal gånger om jag ens hade sett heatet. Jag hoppas att ni nu har läst detta och inser det jag redan då försökte förklara, jag pratade inte om heatet, där tycker jag det var felaktigt att döma ut rött kort, jag pratade om det som hände efter, något han borde fått rött kort för!

Avslutningsvis tycker jag även att coachen som är fram där och hånar Nicki ska ha någon form av straff, fruktansvärt osportsligt! Men Nicki är tyvärr inte rätt man att klaga på att folk är osportsliga som hånar andra, för det är han väldigt duktig på själv också! Nicki är en fantastisk speedwayförare i sina bästa stunder, han är oerhört trevlig utanför speedwaybanan också, så tänk om han kunde sluta upp med alla fånerier på banan…

2 reaktioner på ”Kaos i Speedwayvärlden

 1. Fabulous article compliment. You describe exactly my thoughts after the events. I am very excited about the race Motala vs Dackarna

  Gillad av 1 person

  • Thanks!

   That will for sure be an interesting meeting and I do hope (and think) that Greg will be in the pit even though he is suspended! Next Tuesday it is…

   Gilla

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s