Idag togs ett krafttag mot svensk speedways död!

Idag presenterade SVEMO regeländringarna för svensk speedway till nästa år, eller, man presenterade vägen mot svensk speedways undergång. Jag utvecklar mina tankar från förra veckan då jag snudda vid ämnet när rykten om detta kom ut från första början. En av de stora förändringar man gör är nämligen att sänka taksnittet från redan låga 10.25 till 9.5. Huvudsyftet ska vara att få in en till svensk med lågt snitt i varje lag för att minska kostnaderna.

140623-23-09

Det skulle absolut kunna vara en bra tanke, problemet är bara att det inte fungerar mer än en säsong. Vi har fortfarande 15 heat med samma poängfördelning vilket innebär samma mängd poäng att köra om varje match. När 2016 är slut kommer många av dessa lågsnittsförare kört upp sina snitt till att vara mellanförare, förare som då inte får plats i lagen 2017. Då lär man återigen ta in nya unga förare med lågt snitt som i sin tur kommer köra upp snittet. Någon måste ju alltid ta poängen i varje heat. Så kontentan av en sådan snittsänkning kommer bli att vi kommer sänka nivån på elitserien med ett snäpp för varje säsong som går!

Och visst, sänka snittet med 0,75 enheter låter kanske inte så farligt mycket, men vad innebär det i praktiken? Ett lagsnitt på 10,25 innebär att laget i teorin ska köra ihop 43,93 poäng per match. Redan där borde varningsklockorna ringa då ett lag som i snitt kör oavgjort i varje match kommer höja sitt snitt över snittaket. Men nu sänker alltså SVEMO snittet till 9,5 och det innebär 40,71 poäng per match! Du kan alltså förlora varje match nästa år men ändå köra upp snittet till över taksnittet för 2017!!

Detta kommer ganska uppenbart leda till ännu mer av den pinsamma varan vi kallar snittsänkning. Många har i år varit galna på Vetlanda när de körde ner snitten i de sista matcherna för att man redan var klara seriesegrare. Tyvärr är det så enkelt att så länge vi har ett snittak så kommer vi alltid se sådana saker göras. Och att skälla på Vetlanda för det i år är faktiskt bara löjligt, alla lag hade gjort samma sak om chansen gavs! Problemet är i stället att vi har ett snitttak som gör att seriesegraren varje år kommer ha höjt sitt snitt så pass mycket att man inte kan behålla laget året efter, där ligger felet! Därför ser vi förare som kör ner sina snitt!

20150620_205224588_iOSSka vi då sänka snittaket med 0,75 poäng till istället, då behöver man inte vara hjärnforskare för att förstå hur slutet av säsongen 2016 kommer att se ut! Så jag hoppas verkligen att SVEMO snart går ut och säger att detta är en nödlösning, endast avsedd för säsongen 2016 för att drastiskt hjälpa de fattiga klubbarna att sänka sina kostnader! Men är detta en permanent lösning, då är det dödsstöten för svensk speedway!

Det kommer vara starten på en negativ spiral där ligan som sagt kommer bli försvagad för varje år som går och det kommer inte att dröja många säsonger innan vår liga står utan världstjärnor! Och eftersom våra svenska mellanförare kommer höja sina snitt väldigt mycket står vi snart utan dem också! Vilka ska då köra seriespeedway i Sverige i framtiden? Ska vi satsa en slant på att mellan- och lågklass förare från utlandet börjar fylla våra lag igen då, de som inte kört här på några år, för de är de enda förarna som kommer ha tillräckligt lågt snitt!

Det enda som skulle fungera, det är att på riktigt förstå sitt marknadsvärde. På riktigt sälja in reklamplatser med hjälp av kompetent personal så att klubbarna börjar tjäna pengar igen. Man kan inte ta vem som helst att jobba med reklam och sponsorer. Det är ett komplicerat arbete som kräver en viss typ av människa med vissa egenskaper! En duktig och intresserad säljare som brinner för att skapa kontakter, bygga relationer och givetvis älskar speedway! Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke, man måste satsa framåt och börja jobba på andra sätt. Snurra runt på samma sätt år efter år med sponsorarbetet och tro att något ska bli bättre, det är ganska löjligt! Så börja där, tjäna pengar!

Sedan inför vi ett flytande lagsnitt vilket skulle innebära att samtliga lag skulle kunna behålla samtliga förare till året efter! På så vis skulle klubbarna kunna jobba långsiktigt med sina förare. Skriva längre kontrakt som i sin tur skulle hjälpa till vid sponsorarbetet, man kan använda sina stjärnor som reklampelare på ett helt annat sätt! Publiken skulle lära känna sina förare och troligtvis skulle då även publiksnittet öka igen. Dessutom skulle mängden sign-on-bonusar minska. Det här är den ENDA vägen om vi vill få svensk speedway att överleva! Men SVEMO går alltså 180 grader i motsatt riktning!

Svensk Speedway, det har varit ett sant nöje att lära känna dig, att följa dig och det är med sorg jag ser det brytas ner och dö…

R.I.P

Simon Nyman —| Sharing is Caring |—

11 reaktioner på ”Idag togs ett krafttag mot svensk speedways död!

 1. Pingback: Vi drar snittet ett varv till! | Simon Nyman

 2. Fantastisk bra skrivet. Jag har i mina kommentarer uttryckt mig så likt dina egna slutsatser att man kan tro att jag snott dom här. Då är det säkert fler som delar vår uppfattning och man undrar ju då vilken information beslutsfattarna i det här fallet har, som gör att besluten går stick i stäv mot vår uppfattning och trampar vidare i samma spår som lett till färre heat, färre lag och nästan en halvering besöksantalet. Grannen, som är involverad inom speedwaysporten, hade haft svårt att somna igår för att han var så förbannad över dom nya reglerna. Det verkar som om alla är rörande överens om att det nya regelverket får allvarliga konsekvenser för svensk elitspeedway, och ändå tas detta beslut!? Jag har letat febrilt men inte hittat en enda artikel, eller annan information, som försvarar eller motiverar beslutet om taksnittssänkningen. Om det är en majoritet som tagit beslutet borde det väl finnas väl motiverade underlag innan beslutet fattas. Kan man få ta del av det? Trodde det skulle presenteras på SVEMOS hemsida men där hade jag fel. En länk skulle uppskattas.

  Gillad av 1 person

   • ”Det här är den ENDA vägen om vi vill få svensk speedway att överleva!”

    Vilken otrolig tur att Bror Duktig sitter inne med den ENDA lösning som finns !

    Vad vore världen utan Simon Nyman ?

    Gilla

   • Du behöver inte hålla med mig, men kom då med sakliga argument för hur du ser på saken istället! Men att klubbarna börjar öka sina intäkter är väl inget långskott, det är väl ändå den ENDA vägen, det kan väl inte ens vara något tvivel på det?

    Världen utan mig, kanske en person mindre för dig att störa dig på? Men framförallt vore det en saknad son för mina föräldrar och det vore en uppväxt utan far för min son!

    Jag vet inte om åsiktsskillnader i en speedwayfråga behöver gå så långt? Men sakliga debatter välkomnas alltid, vi kanske till och med skulle kunna lära oss av varandras åsikter då?

    Gilla

 3. Ett trist beslut. Tror med att detta kan bli speedway död. Vad kan man göra? Kanske inte nån bra idé detta heller men varför inte föra in att man bara får ha typ två förare per lag i den klass som Ty,Nicki,Greg,Hampel etc
  Då minskar kanske kostnader för klubbar då alla har chans och ev råd med dessa stjärnor. Alla har ju chans då att ev få mer publik om man delar det på det sättet men alla kan ändå få köra och publik får se dem men mer uppdelat

  Gillad av 1 person

  • Det är svårt, vart drar man gränsen för en sådan typ av förare? GP-status? Då jämställer vi KK med Tai tillexempel vilket blir fel. Lika så, när vet vi vilka som har GP-status nästa år? Långsiktigheten jag är ute efter försvinner då med.

   Säger vi istället en snittgräns, typ 2,0 så får vi samma problem igen, utvecklas en förare enormt måste laget kanske göra sig av med honom, långsiktighet borta. Att köra ner sitt snitt blir även det än mer aktuellt för topp-förarna..

   Nej, det är en svår nöt att knäcka men jag tror ändå ett rörligt taksnitt är det minst dåliga lösningen.

   Gilla

 4. Man ska inte glömma att det är klubbarna som ville det här. Det är fel att skylla på SVEMO. Att inte klubbledarna står för sina åsikter när nu förbundet presenterat reglerna inför nästa säsong är bara fegt.

  Gillad av 1 person

  • Helt korrekt! Men det var nog långt från ett enhälligt beslut och SVEMO har ändå sista ordet.. Och lika idiotiskt är beslutet oavsett vilket!

   Gilla

 5. Klockren analys. Detta är en mörk dag i svensk speedway historia

  Jocke

  Gillad av 1 person

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s