Vad skänker vi pengar till?

Jag här länge funderat kring ämnet jag idag skriver om. Det har legat halvfärdigt länge och jag har inte vetat vad jag ska göra med det hela. Ska jag publicera det eller ska jag slänga det? Senaste dagarna har jag dock känt att jag vill skriva klart och publicera det. Jag ger mig alltså in på ett väldigt känsligt ämne, ett moraliskt dilemma. Det finns absolut inget rätt och fel i frågan men jag tror ändå det är viktigt att stanna upp och tänka i de här banorna ibland.

Så länge vi skänker pengar för en god sak, för något vi brinner för eller bryr oss om så måste det vara ok. Men att skänka pengar kan också innebära ett ansvar, ett ansvar långt större än vi kanske kan tänka oss eller är beredda på, ett ansvar vi kanske inte i slutändan kan axla, vad händer då?

snsvDarcy Ward kraschade riktigt olyckligt för en tid sedan på en speedwaybana i Polen. Så långt vi vet är han förlamad någonstans från midjan och ner men gör framsteg vilket är härligt att höra! Ganska snart efter hans olycka startade diverse hashtaggar på sociala medier där de vanligaste är #DW43 #GetWellDarcy #StayStrongDarcy. Man startade också en officiell insamling till Darcys rehabilitering och folk har skänkt pengar till den fonden som aldrig förr! Man har ordnat tävlingar där alla intäkter ska gå till Darcy, närmaste en i Motala under namnet #RideForDarcy. Det är en helt fantastisk uppbackning han har fått och fortfarande får! Jag har själv varit med och bidragit med en mindre slant för att jag tycker det är en väldigt tragisk händelse. Den moraliska frågan är dock, hur mycket ska vi skänka till en enskild individs rehabilitering?

Man pratar om att alla gåvor är värdefulla (självklart är dem det) och man pekar bland annat på att bara hans flygtransport från Polen till England kostade runt 50 000 pund om jag minns rätt. Nu får han vård på en av de bästa klinikerna som finns och självklart är inte heller det gratis, det är det vi hjälper honom med. Han har en fantastisk förmån i denna svåra stund, som har så många fans som bryr sig, reagerar och ställer upp!

Kontrasten kom till mig här om dagen när jag såg galan ”Hela Sverige Skramlar” på TV. Miljontals människor på flykt för sina liv. På flykt från krig och elände. Människor som sätter sig i en överfull gummibåt med sina barn och beger sig ut över havet då de ser risken värd att ta framför att stanna kvar i det dem har. Vissa kommer fram och hamnar i ett flyktingläger, de har tur. Många andra överlever inte ens resan. Vi skänkte ca 40 miljoner kronor till UNHCR under den här galan, pengar som ska hjälpa alla dessa miljontals flyktingar att få det lite drägligare OM det kommer fram till ett flyktingläger vid en landgräns någonstans på andra sidan ett hav, med hjälp av en gummibåt.

Det kanske inte ens går, det kanske inte är rätt, men ställer vi detta i proportion till Darcy Ward blir det lite skevt. Skulle vi inte skänka en enda krona till Darcys rehabiliteringsfond så skulle han fortfarande få vård, bra vård. Kanske inte den bästa i världen, men bra vård. Han skulle kanske ha det lite sämre, kanske vara kvar i Polen, men även där skulle han ha bra vård. Jag säger inte att han skulle ha det bra, för det är att förminska den tragedi han går igenom enormt mycket, men jag säger att han ändå skulle få bra vård. Dessutom har han troligen en försäkring som betalar ut ganska stora summor pengar när en sån här tragedi inträffar, pengar som ska täcka förlorad arbetsinkomst och sjukhuskostnader och så vidare. Han har sponsorer som har pumpat in relativt stora summor pengar i hans företag, i hans varumärke, de senaste åren, vissa kanske till och med fortfarande gör det.

Darcys olycka är en tragedi för speedwaysporten och inte minst för honom själv och det stöd han får är fantastiskt! Men även utan det stödet skulle han överleva ekonomiskt. Det ena utesluter dock inte det andra och många är vi nog som skänkt pengar till både Darcy och UNHCR senaste tiden. Jag tänker inte förminska någonting kring alla insamlingar till Darcy, speedwayfamiljen är fantastisk när den går samman! Jag ställer det bara i ett perspektiv, ett moraliskt dilemma, något jag själv funderat mycket kring! Det här är dock en extrem kontrast och alla gör vi det som känns bäst för oss själva i den här frågan!

Jag nämnde i början om att vi får ett ansvar, ett ansvar vi kanske inte är beredda på, ett ansvar vi kanske inte kan hantera. Här kommer kanske det svåraste i ämnet. Här kommer kanske det riktiga dilemmat. Igår kraschade Vitaly Belesouv riktigt illa i ryska Togliatti. Första rapporterna säger att han brutit ryggen och är förlamad, liknande skada som Darcy med andra ord. Frågan är nu, kommer speedwayvärlden gå samman på samma sätt för Vitaly? Kommer insamlingen bli lika stor? Kommer man köra ”RideForVitaly”? Och vad händer vid nästa olycka, för det kommer hända, gör vi samma sak då? Eller orkar vi bara med det den första gången? Blir det för mycket att köra samma sak för en kille till? För fem killar till?

Vad avgör vilken förare vi ställer upp mer för och vem vi ställer upp mindre för? Hur känns det för Vitaly om inget ordnas för att hjälpa honom? Nu vet jag än inte hur det blir kring Vitaly men det tål att tänkas på. Självklart är det lättare att skänka en slant till en ung världsstjärna som Darcy, självklart berör det mer när en sådan kille förolyckas! Självklart får en sådan insamling större spridning, men är det ok egentligen? Jag får en knut i bröstet när jag tänker på detta. Kan vi verkligen hjälpa alla? Ska vi hjälpa alla på samma sätt? Vad skulle du svara Vitaly om han frågade, varför skänkte du en slant till Darcys rehabilitering men inte till mig? Frågan skulle givetvis aldrig ställas men tänk dig in i den situationen? Kanske skänker du en slant till en insamling för Vitaly också, men så sker ytterligare en tragisk olycka, vad gör vi då?

Det är inte lätt när man börjar tänka i moraliska banor, det blir dilemman. Kanske ska vi istället köra en välgörenhetstävling varje säsong där alla pengar går till en fond som i sin tur hjälper speedwayförare som är med om olyckor likt dessa? En fond som hjälper alla på samma sätt?

Jag har skänkt en slant till Darcy som jag nämnde, jag har skänkt en slant till UNHCR i veckan. Jag känner inte alls samma intresse för att skänka en slant till Vitaly om en fond dyker upp, men jag känner mig manad att göra det just nu, jag kommer göra det. Men Darcys olycka berör mer, får det vara så? Är det ok att känna så? Och hur många förare har inte drabbats tidigare, förare vars namn jag inte ens nämnt i den här texten! Varför nämner jag inte dem? Vad har vi gjort för dem?

Jag kanske är ensam i världen som känner de moraliska dilemmana här, då kan ni bara blinka och gå vidare nu, annars får ni gärna lämna en kommentar med era egna tankar och funderingar. Jag är öppen för inputs från alla håll, det finns inget rätt och fel i ämnet och jag vet varken in eller ut egentligen.

Avslutningsvis, Stay Strong Vitaly, Stay Strong Darcy!

Simon Nyman —| Sharing is Caring |—

4 reaktioner på ”Vad skänker vi pengar till?

 1. Hej!
  Jag tyckte att din krönika var så bra och den väckte många tankar hos mig, jag har därför skrivit ett eget inlägg i samma fråga. Jag har där valt att utgå från din text och har därmed citerat och länkat till din krönika, hoppas att det är okej. Du får gärna gå in och läsa om du är intresserad av vad jag tycker i frågan. För det finns ju inget rätt eller fel!

  Med vänlig hälsning, Speedwaytjejen

  Gillad av 1 person

  • Det är helt ok så länge du citerar och hänvisar till källa vilket du har gjort, tack!!
   Jag har läst vad du skrivit och det är intressant! Hur skulle du ställa dig till att man istället, en gång om året, kör en välgörenhetstävling likt en välgörenhetsgala, typ som den man körde i Motala. Men där allt insamlat går till en fond för olycksdrabbade speedwayförare. På så vis behöver vi inte välja vem vi vill hjälpa utan vi hjälper då alla förare på samma sätt?

   Gilla

   • Jag tycker att det låter som en bra idé att samla till en gemensam fond. Det är absolut en bra idé för dem som inte vill välja och som vill ge till alla drabbade. Det ger också en säkerhet att alla får någon slags hjälp när olyckan är framme. Då finns också redan fonden där för att sätta över pengar på när det händer en olycka. Det kan också vara en bra och rolig årlig grej för alla speedway fantaster att gå på. Jag hade absolut anslutit till en sådan typ av tävling!

    Gillad av 1 person

   • Kul! Då ska jag nog lägga fram ett sånt förslag!

    Gilla

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s