Idrottsgalan berör Zlatanister – och oss andra!

Igår var dagen jag väntat på i ett år. 2 1/2 timme nostalgi och härliga idrottsminnen, profiler som prisas, andra som inte får pris osv. Och självklart även efterföljande diskussioner på sociala medier. Vann rätt person etc. Jag älskar verkligen den här dagen! Förlåt, jag pratar ju så klart om idrottsgalan vilket rubriken redan avslöjat! 

Hela galan är en ganska intressant grej där vi försöker oss på den omöjliga uppgiften att jämföra olika prestationer, inom olika idrotter, mot varandra för att komma fram till vilken prestation som faktiskt varit bäst. Med andra ord, det kommer alltid finnas extremt skilda åsikter när så diffusa priser ska delas ut!

FIM SWC4. FIM Speedway World Cup Event 4. HOLD VM Afdeling 4. Denmark. Vojens. Vojens Speedway Center. Sverige vinder HOLD VM foran Danmark og Polen og Australien. Paa billedet her ses det vindende glade svenske speedwayhold.

Personligen blev jag inte förvånad egentligen någon gång under kvällen, jag kanske inte alltid höll med men jag tycker resultaten var ganska logiska. Jag hade förvisso gärna sett Speedwayens VM-guld som årets lag då de verkligen var underdog och blev Världsmästare. Nu vann U21 killarna detta efter sin enorma bedrift att vinna EM för första gången. Självklart i en mycket större sport men dels var det på ungdomsnivå och dels ett EM, för speedwayen var det ett VM-guld på seniornivå och jag skulle vilja säga att speedwaylaget var långt mycket mer nederlagstippade inför mästerskapet jämfört med vad fotbollskillarna var.

STOCKHOLM 20150701 Svenska U21-landslaget anländer på Bromma flygplats efter gårdagens finalvinst över Portugal i Prag. Spelarna kommer att firas under eftermiddagen i Kungsträdgården. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Men som sagt, jag blev inte förvånad! Däremot tycker jag nog att årets prestation var helt rätt när den gick till U21-laget, även om jag tycker att speedwayen borde varit nominerad även där de med!

 

WEB_SPORTÅrets ledare i Håkan Ericson var ett självklart val tycker jag när man ser djupare in i hela hans ledarskapsfilosofi. Årets kvinnliga idrottare hade jag givetvis hoppats på Frida Hansdotter, klart man alltid vill att ens vänner ska vinna priser, men n’r man är upp mot bland andra Sarah Sjöström med flertalet VM-guld och världsrekord samt Charlotte Kalla, även hon med VM-guld, då räcker inte Fridas VM-silver och 2:a plats i slalomcupen speciellt långt! Sjukt kul bara att hon var nominerad tycker jag!

WEB_SPORTSen kommer vi in på de känsliga ämnena, de som vållat ramaskri efter galan, de som skapar ramaskri varje år efter galan. Årets manliga idrottare och Jerringpriset. Helt plötsligt dyker Zlatan upp i bilden och Zlatanisterna har noll förståeelse alls för att han inte får pris. Enligt dem borde han dessutom få samtliga priser som finns på galan, punkt! Igår visade det sig att till och med många TV-sportprofiler ställer sig till skaran Zlatanister och jag blev faktiskt riktigt förvånad.

WEB_SPORTJohan Olsson blev årets manliga idrottare – han vann VM-guld bland annat! I Jerringpriset blev både Sarah och Johan (årets kvinnlige och manlige idrottare) före Zlatan. Inget konstigt i det i min värld. Men i Zlatanisternas värld har Zlatan vunnit allt som går att vinna i år. Han är den bäste idrottare vi någonsin haft osv. Och jag kan hålla med, han är en enormt duktig fotbollsspelare. Kanske en av de bästa vi någonsin haft! Men dels är han 1 av 11 spelare i sitt lag, redan där tycker jag det blir märkligt! Hur kan man bedöma en enskild divid i ett lag utifrån lagets vinster?

WEB_SPORTJag kan möjligen se en enskild individ ur ett lag vinna årets prestation, låt säga om Zlatan dribblat från eget straffområde för att till slut göra mål, ett avgörande mål för lagets ligaseger eller liknande, absolut en prestation som faktiskt han som individ har stått för! Men att hans lag vunnit titlar, de är han inte ensamt ansvarig för, därför ser jag heller inte hur han själv kan bedömas ha gjort bättre prestationer än Johan eller Sarahs VM-guld.

Jag menar, inte ens Zlatans LAG har vunnit VM eller EM, inte heller champions league. Man van de inhemska titlarna, ligan och cuperna och vist är det stort, men det är ju att jämföra mot någon som vunnit några SM-guld! Då säger Zlatanisterna -”Han tog Sverige till EM”. Ja visst, SVERIGE tog sig till EM och absolut var han en stor del i det! Men vi gjorde det via ett dåligt kval och tvingades till och med spela play off matcher för att nå dit. Play off matcher för att nå ett EM som på förhand kallades för det lättaste någonsin att nå till då antalet EM-platser ökades till detta mästerskap!

Men denna prestation av Svenska landslaget, att krångla sig ur ett kval till ett EM, de borde ge Zlatan jerringpriset enligt Zlatanisterna. Som sagt, han är en fantastisk fotbollsspelare och visst har han haft en bra säsong, men kom igen, vi jämför mot världsrekord och VM-guld, då står sig faktiskt Zlatans prestationer ganska platt! Men å andra sidan, vad vore Twitterflödet utan Zlatanister som hugger på allt som inte går Zlatans väg :)

Personligen måste jag säga att årets starkast ögonblick, bortsett från twitterflödet efter galan, var när man valde att ge Hederspriset till Sudden, Foppa och Lidas! Vilka profiler, vilka idrottsmän, vilka storheter, legender är nog rätt ord att beskriva dem med! Och när vi dessutom fick se guldmålet från OS i Turin 2006, ja då kom rysningarna över hela kroppen på mig! Sudden tar teckningen till Foppa, som droppar back till Sudden, som droppar back till Lidas som smiskar upp historiens hårdaste slagskott rätt upp i krysset! Wow vilket minne alltså, jag kommer aldrig glömma det ögonblicket, ALDRIG!

Simon Nyman —| Sharing is Caring |—

2 reaktioner på ”Idrottsgalan berör Zlatanister – och oss andra!

  1. Tack snälla Simon! Du skrev precis det jag tänkt! Man blir förvånad när t o m SVT:s sportjournalister, som borde vara insatta och stå över blind idoldyrkan, tjurar över att Zlatan inte fick priser på galan. Johan Olsson tog VM-guld (dessutom efter stora sjukdomsproblem), Zlatan gjorde ett par mål i ett playoff till ett EM – det säger ju sig självt att det är en milsvid skillnad!
    När det gäller Jerringpriset så kan man inte diskutera vem som är ”värd det” utifrån idrottsliga prestationer. Det är svenska folket som röstar fram den idrottare som de anser är populärast. Självklart sticker det i zlatanisternas ögon att han tydligen inte är så populär som de tycker…

    Gillad av 1 person

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s