supporterkultur, eller apor i bur?

Det var ett tag sedan nu, men jag har skrivit i ämnet förut. Det blev dock aktuellt idag igen när jag satt och pratade med min son, 5 år gammal. Till att börja med, ni som känner mig vet att jag håller på Djurgården. Jag är ingen fanatisk följare men jag kommer ändå alltid hålla på dem.

Min son tycker om många lag, Djurgården så klart, men lika mycket Frölunda eftersom vi bor här nere och det är laget vi oftast kan se, han gillar hockey! Jag sa till honom på facetime i lördags när han ringde och berättade att han skulle gå på Frölunda -Djurgården med sin mamma och inte riktigt visste vilka han skulle heja på, att det bästa är att heja på dem som vinner, då blir det roligt oavsett vilket och det snappade han upp! Tänk vad okomplicerad världen kan vara för en 5-åring!

När jag idag frågade honom om det var roligt på hockeyn i lördags så var första svaret ”ja, men det var för lite mål!” och jag han inte mer än hålla med innan han fortsatte – ”Men pappa vet du? Heeeeeeela matchen, till och med när det var jätte fin konståkningsuppvisning i pausen, så skrek dom som stod bakom ena målet, hata Frölunda! Varför skrek dom HATA? Varför gjorde dom det till och med när det var jättefin uppvisning?” Här börjar jag bli lite brydd, jag har inget bra svar att ge honom. Varför beter man sig så? Vi pratar alltså om Djurgårdens klack. Klacken till laget jag håller på.

Det kan ju vara så vackert - varför måste man då förstöra? (bild från difhockey.se)

Det kan ju vara så vackert – varför måste man då förstöra? (bild från difhockey.se)

En supporter i min värld älskar sitt lag, stöttar sitt lag i vått och torrt, gör allt för att få sitt lag att höja sig och sitt spel på planen. Jag har dock aldrig förstått det där med att man ska hata det andra laget, hata andra lagets spelare? Det är så mycket hat, det är inte konstigt att det även spårar ur i våldsamma scener emellanåt! Det är inte konstigt att bortaklacken i Scandinavium får vara instängda in en bur. Men visst, det är en del av supporterkulturen, en del jag dock inte förstår, men må så vara för nu.

I pauserna i lördags i Scandinavium, en match som gick av stapeln kl 16:00 och således lockade många familjer, då hade man tydligen konståkningsuppvisning enligt min son. Att man som vuxen människa inte ens kan respektera det, att man till och med då måste skandera ”hata Frölunda”, det är inget annat än pinsamt! Skandera bäst ni vill under matchen, men visa lite respekt, någon form av civiliserat vuxet beteende, håll i alla fall tyst i pausen när resten av åskådarna vill njuta av underhållningen!

Att min son, 5 år gammal, ska komma hem från en hockeymatch, något han som sagt älskar att se på, och det han berättar är detta och inte vilket lag som vann, det skrämmer mig! Ska inte hans upplevelse av en hockey match vara positiv och relaterad till sporten? Nu var den mer oroad och frågande om hur dom bakom ena målet betedde sig.

Jag har sagt det för och det tåls att säga det igen, hat föder hat som föder hat, det är inte konstigt att det spårar ur på läktarna. Och det här mina damer och herrar, det är lagens problem, det är SHL:s problem och det är hockeyförbundets problem!

Det finns bara en sak att göra från klubbarnas sida och det är att markera mot sina egna supporterklubbar. Kravet måste ställas, ”vi vill ha er på våra matcher, vi vill att ni är där och höjer stämningen, vi vill att ni är där och lyfter oss på isen, bär fram oss mot nya segrar! Vi vill dock inte att ni är där om ert fokus är på våra motståndare, på att hata dem, det blir vi inte hjälpta av, det höjer inte vår prestation! Hör vi något sådant så kommer vi stänga av hela klacken från nästa match! Ni är inte ensamma på arenan och vi vill att alla som är och kollar på våra matcher ska kunna gå hem med en positiv upplevelse! Genom att hata våra motståndare bidrar ni INTE till en sådan!”

20150620_205224588_iOSFrån förbundets och SHLs sida handlar det om att sätta upp tydliga regler med stränga straff som följd, matcher inför tomma läktare etc. Gemensamt uppsatta regler, tillsammans med klubbarna, kanske till och med tillsammans med supporterklubbarna?

Jag tänker i alla fall inte acceptera det här längre och därför skriver jag! Min son ska inte behöva ha de här funderingarna efter att ha gått på en hockeymatch! Han ska komma hem och berätta om snygga mål, häftiga tacklingar, fräcka dribblingar och vilket lag som vann! Inte fråga varför vuxna människor beter sig som apor i bur!

Hat föder hat som föder hat – det måste få ett slut!

Simon Nyman —| Sharing is Caring |—

18 reaktioner på ”supporterkultur, eller apor i bur?

 1. ”Om du är på isen, du är djurgårdare, du hör en hel arena skandera frölunda i olika ramsor, dessutom är det några som skanderar hata frölunda.. vad hör du? Tror du inte att du som spelare skulle lyfta dig mer om du istället mitt i allt detta hörde dina hängivna supportrar försöka överrösta en hel arena genom att skrika ”kämpa djurgården” till exempel?”

  det är alltsdå din källa på 100ggr mer rent psykologiskt.. låter mer som en miljöpartist spekulation

  föresten. du ser så jävla larvig ut i din frisyr… helt fel huvudform och ansiktsdrag!! brukar annars gilla den frisyren på folk som kan bära den!

  Gilla

  • Det är ingen källa, det är min vetskap. Plugga lite idrottspsykologi…

   Jag är så långt från miljöpartist man kan komma, hur nu en politisk ställning har något med detta göra?

   Moget att ge sig på mitt utseende, men vet du, jag är inte lagd åt det hållet så jag kunde faktiskt inte bry mig mindre.. Jag är nöjd både med mitt utseende och min frisyr.

   Skönt med sakliga samtal, det lyfter debatten!

   Gilla

 2. Hej!

  Håller verkligen inte med dig om vad du skriver. Du måste ju förstå att det är skillnad på hat och ”supporterhat” du inser ju naturligtvis att oavsett om man är DIF, AIK eller vadsomhelst har man ju vänner/familj på andra sidan. Att göra en sån här stor grej och dessutom i Aftonbladet där personer utan insyn får mer anledning att spä på sina fördomar, är att göra en höna av en fjäder och supportersverige en otjänst.

  Går man regelbundet på fotboll/hockey i Stockholm går det inte att undgå hur mycket bättre det blivit. Läktarna är ju en spegel av samhället, men tack vare ett fantastiskt hårt arbete och många människors blod, svett och tårar är verkligen saker på rätt väg. Att då läsa dig skriva på en sån stor plattform (alltså Aftonbladet) om en match du ej var på och i så kritiska ordalag är svårt att tolka som något annat än ett rop på uppmärksamhet. Om du genuint verkligen med goda avsikter ville skriva om detta borde du valt ett annat forum och definitivt inte blandat in din son. Vi är många som tar med våra barn på fotboll, familjeläktarna är knökfulla. Det är inte svårt att förklara för ett barn att det är ett skådespel, att man buar åt andra laget och hejar på sitt eget för att sen efter matchen vara vänner (iaf om AIK vunnit ;)

  Att Jerry stoppar Tom i en brödrost betyder ju inte att man ska vara dum mot katter. Om barnen inte förstår får man ju sitta med och förklara. Samma sak när man går på fotboll. Det är skillnad på hat och ”hat” det vet ju du oxå. Att hänga ut din egen klubb och supportrar i allmänhet i ett forum som Aftonbladet kommer ge dig medhåll från oinsatt folk och såna med fördomar medans du får huvudskak från oss engagerade, oss du vill nå. Men du har inte bättre moral än oss. Du har inte heller sett något vi missat. Du har mer eller mindre misstolkat. Du har satt dig på en hög häst. Kliv av den så kommer kanske fler att lyssna.

  Förutom denna kritik vill jag ändå önska dig en bra vecka. Ha det fint.

  Gilla

  • jag tror att supportersverige behöver få större insyn i hur ert ”hat” påverkar övriga publikens känslor, ibland till och med rädslor. Allt kring en match handlar inte om supportersverige utan lika mycket om övrig publik. Lika mycket som du kräver att man måste förstå er, lika mycket måste ni förstå oss.

   Visst kanske det har förbättras, jag kan inte svara på det. Men jag såg senast här om dagen en film på facebook på oprovocerat slagsmål i en gränd. tydligen mellan ”DIF” och ”AIK” – hatet är inte verkligt? Om hatet bara är ett skådespel, om allt som görs på ståplats är ok, varför döljer så många sina ansikten?

   att bua är väl en sak, att skandera hata frölunda är en helt annan, en enorm skillnad.

   min mening var inte att hänga ut någon alls, bara belysa ett som jag anser, stort problem, självklart gör jag det på en debattsida med rikstäckande spridning om jag får möjlighet då så många som möjligt därmed kan ta del av och i debatten.

   nån hög häst är det absolut sista jag sitter på!

   trevlig vecka till dig med och tack ändå för ett sakligt svar!

   Gilla

 3. Är det inte värre med våldet på isen för din 5åring. Inga frågor om varför spelarna får hjärnskakningar, varför de slåss, varför tacklingar mot huvudet förekommer så ofta? Utan det värsta är att folk skriker ”hata”?

  Gilla

  • han har inte kommit dit än. Än så länge tror han nog att skydden de har gör att de inte får ont. Och konsekvensen av en tackling och förmågan att bedöma om den tog i huvudet eller på axeln och vad följderna av de olika blir, de är han nog för liten för att förstå fortfarande.

   Än så länge har det faktiskt inte kommit några sådana frågor, men de lär väl komma de med antar jag! Och det är självklart en minst lika stor debatt, huvudtacklingarna, men den kan vi ta en annan gång!

   Gilla

   • Men du tycker det är ok att ta med dig en 5åring på ett ställe där folk medvetet skadar varandra?

    Gilla

   • eum, vart vill du komma? Jag tar inte med honom på UFC eller Boxning t ex… Och visst, huvudtacklingarna har ökat, men det är väl ganska sällan i hockey någon medvetet går in för att skada?

    Gilla

 4. Det tråkiga med detta är att du gett alla som ”hatar” Djurgården än mer bränsle :-(

  Sen kan jag inte för mitt liv förstå att du, som Djurgårdare, inte talar om för din son att man ALLTID håller på Djurgården – oavsett om de vinner eller förlorar ;-)

  Gilla

  • Så kan det vara men det är absolut inte avsikten. Jag har snarare blivit hatad av andra Djurgårdare idag, av sånna som inte vill lyssna på problematiken utan enbart väljer att tolka min text som ett hat mot djurgården, vilket den absolut inte är. Jag har blivit kallade för bög, fikus, hen, gnagare, råtta, man borde tysta mig och man borde sätta mig bakom galler för att nämna några saker. Kanske inte riktigt är så jag tycker att en djurgårdare ska bete sig mot en annan djurgårdare. Ta kritiken, diskutera den med mig. vi behöver inte vara överens men man kan hålla sig saklig ändå.

   Problematiken är att han vill vara både mig och sin mor till lags och när vi inte bor ihop blir det en väldigt känslig fråga. Därav tycker jag inte att jag kan belasta honom med bördan att välja den ena laget, i en 5 årings värld blir det en börda lika stor som att välja mellan mamma och pappa och det ska han inte behöva göra!

   Men tro mig, djurgårdskläder har han och han använder dem gärna, så jag jobbar på saken! ;)

   Gilla

 5. Från en som ofta är på plats i Scandinavium under Frölunda matcher så låter det väldigt främmande med att det skulle finnas en bur, jag har aldrig sett någon. Det finns en bur i frölundaborg men jag har bara sett den användas en gång, i vanliga fall brukar den gästande klacken ha bortre ståplats. Det är självklart ett problem att gäst klackar gapar under paus och ceremonier, jag har vart med om detta vid två tillfällen då var det Djurgården och Färjestad som var på besök. Förutom dessa två matcher (av ett hundratal) så känner jag inte igen bilden du delar med dig av.

  Gilla

  • Alla gånger jag sett Frölunda Djurgården i scandinavium så har bortastå varit inhägnat av meterhöga galler med vakter runt hela skiten.

   Bilden jag delar med mig av var ju från just matchen Frölunda Djurgården för en dryg vecka sedan. I alla fall den som var mest aktuell och som sonen var med på och reagerade på. Han sa inget när han hade varit på Frölunda Rögle veckan före t ex.

   Gilla

 6. Djurgården är en förening som är ägd av medlemmarna. Bli medlem, lägg in en motion och rösta. Det är så det fungerar i ett demokratiskt samhälle. Men kanske är roligare att blogga om det än att verkligen arbeta för förändring?

  Gilla

  • svårt å gå med i samtliga föreningar för att driva en förändring för en hel supporterkultur. Dessutom skulle jag aldrig kunna tänka mig att vara med i någon annan förening än Djurgården.

   Gilla

 7. ”Hör vi något sådan kommer vi stänga av hela klacken från nästa match”. Kollektiv bestraffning alltså? Du är ju mer primitiv än aporna du pratar om.

  Gilla

  • eftersom det var hela klacken som skrek det, ja. Men jag sätter gärna en mygga på var och en i klacken så kan vi stänga av dem som förstör. Eller så tar alla sitt ansvar, börjar hylla sitt eget lag istället för att hata det andra laget, det hjälper dessutom det egna laget 100ggr mer rent psykologiskt, och så kommer vi till rätta med problemet den vägen.

   Klacken har dessutom en ordförande som tydligt kan ta ansvar och diktera reglerna för sina medlemmar.

   Gilla

   • Det är uppenbarligen både integritetskränkande och ekonomiskt ohållbart att sätta mygga på en hel publik.

    Nu går jag varken på Frölunda eller Ishockey, men det är väl inte så att alla som sjunger är medlemmar i supporterföreningen? En ordföranden kan absolut föregå med gott exempel och i värsta fall slänga ut folk ur supporterföreningen. I övrigt har han ju inga befogenheter. Vill någon sjunga hata är det inte mycket att göra åt det. Det är ju inte på något sätt olagligt.

    Det verkar ändå som att detta är ett ämne du brinner en del för iom att du dessutom blivit publicerad i Aftonbladet. Så att påstå att något ”… hjälper det egna laget 100ggr mer rent psykologiskt…” får du gärna visa källa på.

    Hat och kärlek ligger väldigt nära. Om man älskar något så är det ofta också så att man hatar något med det. Sport är dessutom ett skådespel och supporterkultur är och har alltid varit en del av det. Om du oroar dig för din 5-åring så är ju frågan varför du skickar iväg honom på en så våldsam sport där det dessutom är ganska vanligt med knytnävsslagsmål på spelplanen.

    Gilla

   • det var ett förslag i stället för att kollektivt bestraffa. men det går alltid att hitta problem med alla tillvägagångssätt för att komma till rätta med ett problem, eller så kan man jobba för att hitta lösningar?

    Men nej absolut, har du en poäng där, det är inget olagligt. Frågan är dock om det är speciellt vuxet och civiliserat? Min vädjan är ju att man slutar upp med hatet, skapar en trevligare stämning, det måste vi väl alla göra tillsammans?

    Om du är på isen, du är djurgårdare, du hör en hel arena skandera frölunda i olika ramsor, dessutom är det några som skanderar hata frölunda.. vad hör du? Tror du inte att du som spelare skulle lyfta dig mer om du istället mitt i allt detta hörde dina hängivna supportrar försöka överrösta en hel arena genom att skrika ”kämpa djurgården” till exempel? det är det ena rent psykologiskt, sen har vi det än mer basic, negativt beteende skapar negativt beteende, positivt skapar positivt. Vill du lyfta eller sänka dina spelare?

    Gilla

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s