Alpina sporten testar sig fram…

FIS testar många grenar just nu, många olika upplägg. Själv ser jag gärna att vi skrotar kombinationstävlingarna och ersätter dem med parallellslalom och city-event! 

Förra veckan var jag och jobbade i Stockholm, samtidigt lyckades jag passa in city-eventet parallellslalom i Hammarbybacken. En fantastisk inramning och atmosfär, 16 av världens bästa damer och herrar i alpin skidåkning var på plats. Jag stod en bit upp i backen, det var folk överallt längs banan och alla var vi lika spända varje åk som passerade! Sverige knep andra- och tredjeplatsen genom Frida och Maria på damsidan och även andraplatsen genom André på herrsidan. Jag tog mig tillbaka till hotellet efter tävlingen och kunde nöjd konstatera att jag sett en fantastisk tävling!

20160223_164411760_iOS

Sedan dess har jag funderat mycket på konceptet parallellslalom. Jag har funderat en hel del på FIS olika försök till nya och nygamla grenar där vi nu bland annat ser parallellslalom som en gren. Vi har sett Team-event i olika former, vi har haft kombinationsslalom i olika former, allt från Störtlopp och 2 Slalomåk till super-G och 1 slalom åk. I år har vi sett störtlopp och slalom samt super-G och slalom som kombinationstävling under samma säsong. I parallell har vi sett både parallellslalom och parallellstorslalom. Som ni märker, det testas en hel del och det är bra. Problemet blir när vi ska sammanfatta dessa tester i olika cuper under säsongen. Alla parallell-event, slalom som storslalom, räknas in i slalomcupen medan de olika kombinationsvarianterna räknas ihop i en egen cup. Dock är det sällan den cupen har sina 3 tävlingar på en säsong, det som behövs för att ge ut en glob efter säsongen – däremot är det både en VM- och OS-gren, något inte parallell är? Visst är det rörigt, visst behöver vi en struktur? Är inte tiden av tester klar nu?

För mig är det tydligt, eventet i Stockholm var fantastiskt. Jag tänker så här. FIS är på rätt väg med parallellslalomen, man gör den till ett city-event på kvällar i storstäder. Man skapar en folkfest och lockar en ny publik, det är bra för sporten och det leder utvecklingen framåt! Problemen är i dagsläget 2 som jag ser det. Först och främst att full poäng delas ut trots att bara 16 utvalda åkare får åka tävlingen, vilket kan slå hårt i både totalcupen och, som det är just nu, i slalomcupen. Dessutom har inte parallellslalom något med varken slalom eller storslalom att göra, det är en egen gren precis som kombination, därför blir det väldigt fel när poängen räknas in i slalomcupen.

Jag vill se att vi skrotar kombinationstävlingarna. Det finns väl inget tråkigare att se än en fartåkare leda efter första åket för att sedan skämma ut sig i en slalombana och tappa 5 sekunder? Det är en gren som är omöjlig att förstå för den som inte är insatt, ”hur kan hon som leder helt plötsligt vara så dålig” – det är ologiskt. Dessutom en gren som sällan får ihop cup-status på en säsong, den är uppenbarligen inte tillräckligt intressant för arrangörerna heller.

Ersätt sedan den cupen med en parallell-cup där både parallellslalom och parallellstorslalom får plats. Man bygger vidare på city-eventen och lägger 4-6 event varje vinter, det ger cup-status. Det lockar den nya publiken! Det är korta, täta, spännande åk, man mot man, kvinna mot kvinna. Det är enkelt att förstå – först i mål vinner, det är action i varje race, det är ingen lång väntan på sista 3 åkarna för att det ska avgöras – det är avgörande dueller hela tiden! Som sagt, parallell är som klippt och skuret för den oinvigda publiken! 

20160223_175923040_iOSFör att sedan inte påverka totalcupen på ett orättvist sätt tycker jag att man ska kika lite på hur skicrossen jobbar. En gren inom skidåkningen som växer sig större och större, en gren som redan idag körs som heat. Omsätter vi deras system till det alpina skulle vi enkelt kunna tänka oss att alla åkare som är berättigade att starta i tävlingen kör ett tidskval, likt ett första åk. Efter det får de 32 bästa åkarna köra parallellslalom/storslalom mot varandra med början i 1/16 finaler. För att under tidskvalet inte belasta en bana hårdare än den andra – skapa olika förutsättningar till parallell-delen – sätts en ”3:e bana” i mitten av backen, den används enbart för tidskvalet och plockas sedan bort, på så sätt är båda banorna till parallellen likvärdiga när den delen av tävlingen tar vid.

Med andra ord, skrota kombinationen, skapa en parallellcup, satsa på city-event, nå en ny publik, slutat testa sig fram och succén kommer vara ett faktum!

Simon Nyman —| Sharing is Caring |—

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s