Oskyldig till motsatsen bevisats

Det här är inte roligt att skriva, verkligen inte roligt alls! Jag skriver dessutom med extremt lite fakta bakom, eller ja, det är väl egentligen precis därför jag skriver idag. För man är faktiskt oskyldig till motsatsen har bevisats, tänk på det!

Det finns nog ingen som missat det nu, Antonio Lindbäck fick direkt efter gårdagens match följa med polisen på förhör. Ingen information över huvud taget kom ut och media skrev upp det stort. Idag kom så rubriceringen ut, skäligen misstänk för våldtäkt mot barn och givetvis blev drevet än större. Vid en första anblick, man läser meningen, då låter det faktiskt som något av det värsta man kan göra. Där stannar väldigt många, dömmer och spyr gala på nätet. Helt plötsligt är man dömd och till viss del redan straffad eftersom man smutskastas åt alla håll.

11377310_10152932566082647_5406072418244291583_n

Jag tänkte dock stanna upp här, dela upp meningen, rubriceringen och försöka tänka lite logiskt. Vi början med första delen, skäligen misstänkt. Det är alltså den lägsta nivån på skalan, den där bevismaterialet inte är direkt tydligt, man blir gripen för att komma in på förhör. Med tanke på att det just är den lägsta nivån blir jag redan här lite konfunderad till Polisens agerande. Man griper en offentlig person på en offentlig plats, där cirkusen självklart blir som allra störst. Massor av folk som ser, media på plats ser. Hade det varit på sannolika skäl misstänkt kunde jag ha köpt det agerandet, men skäligen.. Kanske kunde det ha varit bättre att följt efter honom i en bil en bit ut från arenan? Eller varför inte besöka honom i hemmet?

Sen går vi in på delen som verkligen får en att bli illamående utifrån vart tankarna lätt hamnar när man läser det. Våldtäkt mot barn. Även här vill jag klargöra att det finns flera alternativ. Har du haft sex med en minderårig, vilket självklart inte är ok, och det blir anmält så klassas det direkt som våldtäkt i första rubriceringen. Dessutom är det en minderårig, alltså klassas det som barn.

Det behöver alltså inte vara barn i den bemärkelsen vi tänker oss utan det kan faktiskt vara en 15 åring. Att bedöma ålder kan dessutom vara svårt och 15 eller 18, vem har inte gissat fel på en ålder? Är det då så, rent hypotetiskt, att du gör den felbedömningen, båda är med på det hela, men efteråt ångrar hon sig, eller någon utanför anser att det ska anmälas eftersom det varit en minderårig inblandad. Ja, då får händelsen automatiskt rubriceringen våldtäkt och då även mot barn.

Händelsen ovan är alltså rent hypotetisk, jag har inga fakta alls, men det kan ibland vara bra att tänka ett steg längre innan man skriver allt man tänker, det har jag försökt påvisa här. Detta är inte heller på något sätt ett försvar för Antonio, men jag tänker heller inte döma någon som inte är dömd av lagen. Du är faktiskt oskyldig tills dess att motsatsen har bevisats. Tänk på det innan du skriver något mer på sociala medier.

Simon Nyman —| Sharing is Caring |—

16 reaktioner på ”Oskyldig till motsatsen bevisats

 1. Så väldigt klokt och sansat du skriver.
  Det är väl allmänt känt att det går att sminka sig till att se betydligt ändre ut än den faktiska åldern. Det är väl heller ingen överraskning att många nuförtiden inleder sexuella relationer innan det är lagligt.
  Han kanske lät sig luras, vad vet någon annan än de inblandade?
  Vad det än var som hände så var det för flera månader sedan. Man får utgå från att det finns en vettig förklaringen till den sent inlämnade anmälan (försämrar väsentligt bevisläget), men agerandet från polisens sida är fantastisk något märklig. Antonio har ju inte på något sätt försökt hålla sig undan, så varför denna ”tjurrusning” inför öppen ridå, kan man undra över.
  Om det visar sig att han är oskyldig, den möjligheten ska inte glömmas bort, så kommer händelsen att påverka honom negativt både som privatperson och i karriären. Vad han har gjort tidigare har inte med detta att göra.

  Gillad av 1 person

  • Stort tack för dina fina ord!

   Det är lite det jag menar, visar det sig att han är oskyldig så är han ändå redan dömd hos extremt många och brottsrubriceringen han är misstänkt för kommer sitta som en stämpel i pannan på honom ändå, helt plötsligt är han då offret och inte förövaren, allt detta på grund av polisens agerande och skandalsökande media som hängt ut både namn och rubricering trots att mistankarna är på den lägsta nivån.

   Blir han fälld är det inte mycket att säga, men blir han friad.. Då har vi en debatt att ta efteråt. En debatt jag inte ser fram emot men som då är ett måste att ta!

   Gilla

 2. Simon, oavsett din avsikt med brevet kom det fram som ett försvarstal för pedofili. <15 år ÄR våldtäkt mot barn oavsett hur gammal denne ser ut att vara. Han är inte dömd än och ska då behandlas som det, det håller jag med om. Polisen hade med stor sannolikhet grund för sitt agerande. Polismyndigheten som vi vet, har inte massa resurser som ligger och skräpar, så vi får utgå från att de används på bästa sätt.

  Gilla

 3. Ditt inlägg är till stora delar klokt som många gånger förr men du avslutar hemskt. Är du 30 och har sex med en tjej kring 15 då är till fullo medveten om att de är olagligt även om hon är 14 år och elva månader, trots att hon själv ville. Genom ditt inlägg försöker du normalisera den här eventuella handlingen. Samtidigt riskerar du även att lägga ett än större ok på offret.

  Gällande polisen ingripande går de såklart ställa sig frågande om de var nödvändigt att göra de så kraftfullt och öppet. Men som du även skriver ska man inte döma utan fakta. Än så länge är de få som vet vad som har hänt under veckorna innan. Men de finns såklart en risk att han har blivit hanterat på ett ”brutalare” vis på grund av de misstänkta brottets art och hans tidigare historier.

  Gilla

  • Normalisera handlingen är det sista jag försöker göra, tolkas det så ber jag om ursäkt.

   Det ENDA jag vill påpeka är att det finns 100 olika varianter av vad som KAN ha hänt och som då ger samma brottsrubricering. Inte att något av dem är ok.

   Hans tidigare historier är just historia, det är avtjänat och har absolut inget med detta att göra och ska så heller inte ha.

   Vad jag tycker om de händelserna går att läsa på denna sida från tidpunkten då det hände.

   Gilla

 4. Rubriceras det som våldtäkt mot barn är offret under 15år och inget annat. Att invänta dom gör man bäst genom att knipa käft och inte spekulera i det ena eller det andra – särskilt då det handlar om ett barn. Otroligt osmakligt att läsa ett sådant inlägg som hetsar kring debatten om hur utbrett det skulle vara att våldtäktsoffer skulle hitta på. Särskilt när det är ett barn vi pratar om. Och 14 år och 11måmader eller 16år, handen på hjärtat är det väl oavsett totalt opassande för den, dessutom tidigare dömde?, misstänkte som är drygt dubbelt så gammal? Det borde vara den neutrala inställningen. Inget annat. Sen att spekulera i när polisens gripande bäst skulle ske är ju bara pinsamt – vem är du ens, vad vet du om det? Har du insyn i polisens arbete?

  Pinsamt och obildat inlägg – för att inte tala om osmakligt. Särskilt från en pappa.

  Gilla

  • Jag har inte spekulerat, jag gav ett exempel. Våldtäkt mot barn är bland det värsta som finns! Att då gå ut och döma någon för det, som ännu ej är dömd, det är än värre!

   Jag säger heller inte att det eventuella offret ska ha hittat på! Bara att det kan finnas så mycket omständigheter runt omkring! Vem vet, hon kanske själv inte ser sig som ett offer, någon annan som anmält, vad vet vi? Och att då se så oerhört många döma på förhand är extremt osmakligt! Tidigare straff har dessutom inget med saken att höra.

   Svensk lag säger att du är oskyldig tills dess att motsatsen bevisats, låt oss hålla oss till det!

   Gilla

 5. ”Det kan faktiskt vara en 15åring”. Det vore väldigt märkligt, när 15 år är den sexuella myndighetsåldern. Tjejen bör alltså vara under 15 år, eftersom det rubriceras som våldtäkt mot barn.

  Du låter som en riktig konspirationsteoretiker också när du eldar upp dig omkring polisens agerande. Det är ju så att polisen får in en anmälan, samlar den information de behöver och sedan sker gripandet. Men du kanske tycker speedwaystjärnor och andra ”kändisar” ska få specialbehandling och extra omtanke?

  Jag förstår överhuvudtaget inte syftet med att ens spekulera omkring det här, speciellt som du själv säger att du har ”extremt lite fakta”. Det är ett barn inblandat, var är din respekt?

  Jag fick det här blogginlägget skickat till mig av en vän, jag hoppas verkligen att inte samma sak händer tjejen som anmält, så att hon slipper komma in här och läsa hur du ”hypotiserar” omkring att hon haft sex och sedan ”ångrat sig” men ändå anmält.

  ”Oskyldig tills motsatsen bevisas” säger du, men det gällde bara Antonio eller?

  Gilla

  • Oj, vet vi ens att det är en tjej som anmält, har du den faktan? Och jag ber om ursäkt, vi ändrar till 14 år, 11 månader och 29 dagar då…

   Det jag vill få fram är att många dömer honom redan nu, det kanske till och med är helt felaktigt, vem vet?
   Därför anser jag att man inte ska döma någon förens rättsväsendet gjort det, fram till då är man oskyldig, oavsett om man heter Per Gessle, Antonio Lindbäck eller Kalle Karlson, ja, det gäller alla oavsett!

   Om det var så bråttom med gripandet borde de ju ha plockat honom redan under matchen, hade man tid att vänta till efter matchen kunde man nog ha väntat ett par timmar till med, lite fingertoppskänsla!

   Tänk om det visar sig att han ÄR oskyldig, förstå vad han då fått utså för dessa polisers agerande…

   Jag har full respekt för barnet om det är inblandat, men jag har lika stor respekt för Antonio om han inte är inblandad! Vi vet ju faktiskt ingen ting än! Därför säger jag det igen, du är oskyldig tills att motsatsen har bevisats, före det tänker jag inte döma någon!

   Gilla

   • ”Många dömer honom redan”, du får gärna länka till alla dessa bloggar/twitter/nyhetsartiklar osv, för jag har då inte sett överhuvudtaget att folk sitter och spekulerar och dömer. Ja förutom du då. Faktum är att jag inte ens visste om att det här hänt förrän jag fick ditt inlägg skickat till mig. Så du får gärna visa det drev som pågår mot Antonio som fått dig att skriva detta långa och enligt dig välbehövliga försvarsbrev.

    Och den här kommentaren du lägger ”Och jag ber om ursäkt, vi ändrar till 14 år, 11 månader och 29 dagar då…” kan ju vara bland det vidrigaste jag sett. Du anmärker på mitt antagande att det är en tjej som anmält (skulle han ha våldtagit en kille istället då eller vad menar du ens?) men har i nästa mening inga problem med att själv göra antaganden, då omkring offrets ålder. Kontinuitet är inte din grej eller?

    Sen att det ens spelar någon roll vilken ålder det handlar om, eller du kanske är en sån som tycker att tjejer som inte längre är barn och som ser ut och beter sig på ett visst sätt får skylla sig själva om de blir utsatt för sexuellt våld?

    Gilla

   • Nej, jag tänker inte hjälpa till att sprida den skiten ett varv till. Är ju lite det jag vill motverka..

    Men sluta nu, jag har inte försvarat något alls, inte heller sagt att någon får skylla sig själv!

    Jag har absolut inte spekulerat i offrets ålder, jag tog ett exempel! Exemplet gick ut på att förklara att våldtäkt som brottsmisstanke i det här fallet inte nödvändigtvis behöver innehålla varken våld eller tvång.

    Det är du som just nu drar en massa slutsatser, som redan bestämt dig för hur det är, själv inväntar jag den eventuella domen och fakta innan jag uttalar mig mer.

    Gilla

 6. Bra skrivet o när det dessutom var åtta poliser på plats varav tre civilis undrar man verkligen. Vill man visa upp sig?. Det hela verkar väldigt oproffsigt

  Gilla

 7. Då kan man ju se det från andra hållet också. Varför ska du börja sia om vad kan ha hänt och att det kan varit ”misstagen ålder” osv. Varför inte vänta tills allt är klarlagt? Tänk om det är en 7-åring…

  Gilla

  • så kan det absolut vara! jag siade dock inte utan drog ett rent hypotetiskt exempel som kontrast till alla kommentarer som sprids på sociala medier. Jag varken försvarar eller dömer.

   Gilla

Vad tycker du? Dela gärna dina tankar här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s